Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / ÇAĞLAYAN: KRİZDE SERBEST PİYASANIN ÖNEMİNE VURGU YAPTI

ÇAĞLAYAN: KRİZDE SERBEST PİYASANIN ÖNEMİNE VURGU YAPTI

ÇAĞLAYAN: KRİZDE SERBEST PİYASANIN ÖNEMİNE VURGU YAPTI09.02.2010Bakan Çağlayan, kriz döneminde serbest piyasa kurallarının hakim kılınması durumunda ticaretin de artacağını söyledi

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, yaşanan global krizin hiçbir ülkenin içine kapanarak krizden çıkamayacağını gösterdiğini kaydederek, serbest piyasa kuralları ne kadar hakim kılınırsa ticaretin o kadar artacağı ve insanların refah düzeylerinin de o kadar yükseleceğini söyledi.

Devlet Bakanı Çağlayan, Ankara Sheraton Otelinde düzenlenen DEİK Türk Avrasya İş Konseyleri ve Avrasya Bölgesi ülkelerini temel alan 7. Diplomatik Misyon Temsilcileri Toplantısında yaptığı konuşmada, yaşanan global krizden sonra kapitalizmin tarihi ve tarifinin değiştiğini belirtti. Eskiden büyük balığın küçük balığı yutacağına ilişkin bir söz bulunduğunu belirten Çağlayan, bu sözün artık "Hızlı balık, küçük balığı yutar" şeklinde değiştiğini anlattı.

Krizde, Türkiye'nin ihracatında değer bazında yüzde 22,6, miktar bazında ise yüzde 10 civarında kayıp yaşandığına dikkat çeken Çağlayan, dünya ticaretinin ise 16 trilyon dolardan 12 trilyon dolara gerilediğini bildirdi. Dünya ticaretindeki küçülmeye rağmen bu ticaretten pay almak isteyen ülke sayısının arttığını belirten Çağlayan, küresel krizin bütün ülkelerde bıraktığı bir miras bulunduğunu, bu mirasın en önemlisinin ise işsizlik olduğunu belirtti. Küresel dünyada rekabet şartlarının hızla değiştiğini kaydeden Çağlayan, kaplanlara yem olmamak için çok hızlı davranılması gerektiğini söyledi.

Serbest piyasa hakim kılınmalı

Bakan Çağlayan, yaşanan global krizin hiçbir ülkenin içine kapanarak krizden çıkamayacağını gösterdiğini kaydederek, serbest piyasa kuralları ne kadar hakim kılınırsa ticaretin o kadar artacağı ve insanların refah düzeylerinin de o kadar yükseleceğini bildirdi.

Ekonomik ilişkilerin siyasi ilişkilerin anahtarı olduğunu da belirten Çağlayan, Avrasya ülkeleriyle ticaretin 300-400 milyar dolarlar seviyesine çıkarılması halinde karşılıklı ticaretin daha iyi geliştirilmiş olacağını bildirdi.  

Konuşmasını tamamlamasının ardından Bakan Çağlayan'a Türk-Avrasya İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tuğrul Erkin bir plaket verdi. Çağlayan da Avrasya ülkelerinin Ankara'daki büyükelçilerinden bazılarına plaket verdi.

Kaynak: Dünya

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr