Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / ÜÇLÜ ZİRVEDE DEMİRYOLU ALANINDA İŞBİRLİĞİ DE GÖRÜŞÜLDÜ

ÜÇLÜ ZİRVEDE DEMİRYOLU ALANINDA İŞBİRLİĞİ DE GÖRÜŞÜLDÜ

ÜÇLÜ ZİRVEDE DEMİRYOLU ALANINDA İŞBİRLİĞİ DE GÖRÜŞÜLDÜ02.02.2010

Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirvesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari'nin katılımıyla,  25 Ocak 2010’da İstanbul’da yapıldı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın demiryolu konusunda bir sunum yaptığı görüşmelere Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, "Bugün yaptığımız ikili görüşmelerde özellikle Pakistan ve Türkiye arasında ticaretin gelişmesiyle ilgili tren yolunun rehabilite edilmesi ve hızlandırılmasıyla ilgili Ulaştırma Bakanlığından brifing aldık. Türkiye, Afganistan ve Pakistan arasında tarihten gelen dostluk bugün bizleri çok daha fazla beraber çalışmaya sevk etmektedir. " diye konuştu.

 

Bakan Yıldırım’dan “Demiryolu Taşımacılığı” Sunumu

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, görüşmede ekonomik işbirliği teşkilatı çerçevesinde, İslamabad-Tahran-İstanbul demiryolu taşımacılığı hattının geliştirilmesi konusunda bir brifing verdi.

İran'daki 540 km.lik Kerman-Zahedan arasındaki eksik demiryolu hattının tamamlanması ile Türkiye ile Pakistan arasında doğrudan demiryolu bağlantısı sağlandığını belirten Bakan Yıldırım “15-17 Nisan 2008 tarihlerinde Antalya'da yapılan EİT 7. Bakanlar Toplantısında, Türkiye Pakistan arasında bir deneme treni çalıştırılması kararlaştırılmıştır. Deneme treni, 14 Ağustos 2009 tarihinde İslamabad'dan hareket etmiş ve 28 Ağustos 2009 tarihinde İstanbul'a ulaşmıştır” dedi.

Davutoğlu: Avrupa Birliği ve Çin Arasında En Önemli Koridor
 
Görüşme sonrası bir açıklamada bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Pakistanlı yetkililer ile İstanbul ve İslamabad arasındaki trenin düzenli olarak çalışması hakkında görüştüklerini dile getirerek, İslamabad'dan bir trenin İran üzerinden İstanbul'a gelmesi halinde Asya ekonomileri ile Avrupa ekonomisinin birleşmiş olacağını söyledi.

Bunun çok önemli ve tarihi bir proje olduğunu vurgulayan Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Aynı yolu gemi 37 günde alıyor. Bu tren şu anki haliyle dahi 11 günde alıyor. Daha iyi şartlar geliştirilirse, tren yollarının altyapısı geliştirilirse 3-4 güne kadar inebilecek. Bu tamamıyla 'Eco' çerçevesinde geliştirilen bir proje... İslamabad'dan kalkacak. Pakistan'ın güneyinden, Gürcistan'dan, İran'a Tahran, Van, Ankara, İstanbul, buradan da Marmaray ile Avrupa'ya Londra'ya kadar... Şimdi bunun bir de Çin bağlantısının yapıldığını düşünün, Çin ile Avrupa Birliği arasındaki, iki büyük ekonomi arasındaki en önemli şey olacak"

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yaptığı sunuyu görmek için tıklayınız

Kaynak: TCDD

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr