Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / UYGULAMA ALANI GENİŞLEDİ, E-İMZA SAYISI 150BİNİ BULDU

UYGULAMA ALANI GENİŞLEDİ, E-İMZA SAYISI 150BİNİ BULDU

UYGULAMA ALANI GENİŞLEDİ, E-İMZA SAYISI 150BİNİ BULDU02.02.2010

E-devlet uygulamaları kapsamında ilk olarak 2004 yılında 5070 sayılı kanunla kullanıma sunulan ve dijital ortamda ıslak imza yerine geçen elektronik imzanın geçerli olduğu alanlar artıyor. Aradan geçen süre boyunca devlet tarafından yeterince desteklenmediği için kullanım alanları sınırlı kalan elektronik imza, son iki yıldır uygulama alanlarını genişletti. Bugüne kadar özel sektörün verdiği elektronik imzaların toplam adedi 150 bini buldu.

Devletle ilgili birçok başvuruda kullanılabilen elektronik imzadan, bankacılık işlemlerinden sigorta faaliyetlerine kadar geniş bir yelpazede yararlanılabiliyor. Yapılan son düzenlemeyle artık avukatlar tarafından da kullanılabilen elektronik imza, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nda da (EPDK) hayata geçiriliyor. Öte yandan resim, video ve benzeri dijital sanat eserleri de elektronik imza ile kayıt altına alınabiliyor. Ayrıca önümüzdeki yıllarda kamu ihalelerine yapılan başvuruların elektronik imza ile yapılması yönünde çalışmalar da bulunuyor.

Sektörde; E-Güven, E-Tuğra ve TürkTrust olmak üzere elektronik imza verebilme yetkisine sahip 3 firma bulunuyor. Bu firmalarla çalışan Turkcell ve Avea ise "Mobil İmza" adı verilen taşınabilir elektronik imza verme yetkisine sahip. Ayrıca TÜBİTAK bünyesinde faaliyet gösteren Kamu Sertifikasyon Merkezi de kamu görevlilerine elektronik imza hizmeti sunuyor. Temel olarak bütün imzalar aynı işi görse de "elektronik imza" ile "mobil imza"nın kullanılabildiği alanlar farklı. Bazı uygulamalar sadece mobil imza ile çalışırken, bazıları ise sadece elektronik imza ile çalışıyor. Ayrıca her ikisinin de kullanılabildiği alanlar bulunuyor.

Elektronik imza, turkiye.gov.tr adresinde yayın yapan "e-devlet kapısı" internet sitesi üzerinden kamu kuruluşlarıyla ilgili işlemlerde kullanılabiliyor.

 

Her yerde kullanılabiliyor

E-Güven Genel Müdürü Can Orhun, elektronik imzanın, ıslak versiyonunun geçerli olduğu her yerde kullanılabildiğine dikkat çekerken, Sanayi Bakanlığı'nın marka ve garanti belgesi başvurularını elektronik imza ile aldığını söyledi. Hâkim ve savcılardan sonra avukatların da elektronik imza kullanmaya başladığını söyleyen Orhun, 2010 yılından itibaren EPDK'da da petrol piyasasıyla ilgili bildirimlerin elektronik imza ile gönderilmeye başlanacağını belirtti. Orhun, sözlerine şöyle devam etti: "2005 yılından beri elektronik imza hizmeti veriyoruz. Son iki yılda hızlı bir gelişme yaşandı. Bugüne kadar özel sektörün verdiği elektronik imzaların toplam adedi 150 bini buldu. Elektronik imza, bürokratik işlemleri azaltırken, ciddi anlamda tasarruf da sağlıyor. Sektörün gelişmesi için elektronik imzanın kullanım alanlarının artması gerekiyor. Yaygınlaşma ise devletin bu konuda yapacağı düzenlemelere bağlı."

 

 

3 yıllık elektronik imza 300 TL

* Elektronik imza, vergi ödemelerinden pasaport başvurularına, SGK dökümlerinden dava dosyalarının takibine kadar bir dizi işlemde aktif olarak kullanılıyor.

* Elektronik imzaya 1, 2 ya da 3 yıl boyunca 110 TL'den başlayan fiyatlarla sahip olunabiliyor. 3 yıllık fiyat 300 TL.

* Elektronik imza USB okuyucu ve akıllı kartla birlikte kullanılabiliyor.

* Elektronik imza daha çok kamu sektöründe kullanım alanı buluyor.

* 1 Ocak 2010 tarihi itibariyle internet şubelerinde zorunlu hale gelen tek kullanımlık şifre uygulaması yerine de elektronik imza kullanılabiliyor.

* Mobil imza aylık 5 TL olarak ücretlendiriliyor.

* Ağırlıklı olarak internet bankacılığı hizmetlerinde tercih ediliyor.

 
Kaynak: Referans
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr