Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / BREZİLYA İLE SERBEST TİCARET ANLAŞMASI BU YIL İMZALANACAK

BREZİLYA İLE SERBEST TİCARET ANLAŞMASI BU YIL İMZALANACAK

BREZİLYA İLE SERBEST TİCARET ANLAŞMASI BU YIL İMZALANACAK02.02.2010

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Brezilya'nın da içinde olduğu Güney Amerika Ortak Pazarı (MERCOSUR) ülkeleriyle serbest ticaret anlaşmasının (STA) bu yıl içinde imzalanacağını kaydetti. Brezilya'da yaptığı temaslarda ülke yetkililerinden STA imzalanması ile çifte vergilendirmenin önlenmesi konularında söz aldığını belirten Ergün, bu sayede mayısta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın işadamı heyetiyle yapacağı ziyaret öncesi önemli bir adımın atıldığını söyledi. Ergün, önümüzdeki günlerde ise Brezilya Kalkınma, Dış Ticaret ve Sanayi Bakanı Miguel Jorge'nin Türkiye'ye gelerek yatırım imkânlarını araştıracağını bildirdi. Özellikle otomotiv, havacılık ve savunma sanayiinde iki ülke arasında işbirliği imkânlarının bulunduğunu vurgulayan Ergün, "Brezilya, önümüzdeki süreçte Türkiye'ye Latin Amerika pazarının kapılarını açacak. Türkiye de Brezilyalı şirketlerin dünyaya açılmasında önemli bir partner olacak" dedi.

 

Ortak ticarette hedef 10 milyar dolar

Brezilya ziyaretine ilişkin yazılı açıklama yapan Ergün, Türkiye ile Brezilya arasındaki ilişkilerin 150 yıldır sürmesine karşın son birkaç yıla kadar zayıf bir seyir izlediğini ifade etti. İhmal edilmiş bu pazarı harekete geçirecek ve karşılıklı yatırımları artıracak çalışmalar yaptıklarını belirten Ergün, işadamlarının sıklıkla bölgeye giderek ticaret imkânlarını araştırması ihtiyacına işaret etti. Ergün, bu çerçevede ortak ticaretin 2 milyar dolardan 10 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini de kaydetti. Brezilyalı Bakan Jorge'den Brezilya'nın haziranda başlayacak MERCOSUR ülkeleri (Brezilya, Arjantin, Uruguay, Paraguay) dönem başkanlığı döneminde diğer ülkeleri de ikna ederek Türkiye ile STA imzalanması güvencesini aldıklarını söyleyen Ergün, Brezilya'da ekimde yapılacak devlet başkanlığı seçimi öncesinde ise çifte vergilendirme sorununun çözüleceğini belirtti. Ergün, "Devlet Başkanı Lula'nın süresinin bitimine kadar çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşması imzalanacak" dedi.

 

Otomotiv ile uçak yan sanayiinde ortaklık mümkün

Ergün, Brezilyalı Bakan Jorge'nin özellikle otomotiv sektöründe işbirliği imkânlarının daha ayrıntılı incelenmesi çağrısı yaptığını da belirtti. Ergün, Brezilya'ya bu pazarda uygulanan yakıt modeli ve motor teknolojisi nedeniyle benzinli araç satışının mümkün görünmediğini ancak yan sanayide işbirliği imkânları olduğunu kaydetti. Ziyareti sırasında General Motor fabrikasını ziyaret eden Ergün, Brezilya'da kullanılan ve sadece etonol ile benzin-etonol karışımı yakıtla çalışan "flexi" motor teknolojisine işaret ederek bu teknoloji bağlamında Türkiye'de etonol üretiminin miktar ve maliyet açısından incelenebileceğini belirtti. Ergün, Brezilya'da dünyanın üçüncü büyük uçak fabrikası Embraer'de de incelemelerde bulundu. Ergün, "Brezilya'ya uçak motoru da dahil yüzlerce uçak parçası satabiliriz" dedi. Ergün, Brezilya'nın Türkiye'de petrol arama işine girmesinin memnuniyet verici olduğunu ancak yatırımların artırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

 

'TEK ENDİŞEM TÜRKİYE'YE DÜNYA KUPASI'NDA YENİLMEK'

Ergün'le Brezilyalı Bakan Jorge'nin görüşmesinde futbol da gündeme geldi. Ergün, çocukluğunda Dünya Kupası maçlarında Brezilya'yı desteklediğinden ve şu anda da Türkiye'de 40'ın üzerinde Brezilyalı futbolcu olduğundan bahsetti. Jorge ise tek endişesinin Türkiye'deki futbolcuların çok güçlenerek Dünya Kupası'nda Brezilya'yı yenmesi olduğunu söyledi. Bakan Jorge, "Türk futbolunun kalitesi çok arttı, çok güçlü hale geldi" dedi.

 
Kaynak: Referans
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr