Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / YILPORT, YOL İÇİN 15 MİLYON $ AYIRDI

YILPORT, YOL İÇİN 15 MİLYON $ AYIRDI

YILPORT, YOL İÇİN 15 MİLYON $ AYIRDI27.01.2010

Yol yapımı için 15 milyon dolarlık kaynak ayıran liman yönetimi, kazmayı vurmak için Çevre ve Orman Bakanlığı’nın ‘olur’ vermesini bekliyor.

Sedef ve Alemdar Kimya Limanlarını birleştirerek Gebze Dilovası’nda dev bir liman kompleksi oluşturan Yılport Konteyner Terminali ve Liman İşletmeleri, 9 metre genişliğinde devraldığı limana giriş yolunu 18 metreye çıkardı. Hedefi ise, yeni proje ile 40 metreye ulaştırmak. Bunun için 15 milyon dolarlık kaynak ayıran kuruluş, kazmayı vurmak için Çevre ve Orman Bakanlığı’nın ‘olur’ vermesini bekliyor.

Yılport, kurulduğu günden bu yana sürdürdüğü modernizasyon çalışmalarında son aşamalara geldi. Kuruyük, sıvı, genel kargo ve konteyner yüklerini bir arada elleçleyebilen ender limanlar arasında olan kuruluş, post panamax gemilerin derin deniz aktarma limanı olabilmek adına son rotuşları da tamamlayıp, büyük bir tanıtım kampanyasıyla, dünya devlerine ‘bize buyurun’ diyecek.


Hazırladıkları projede birinci önceliğin güvenlik olduğunu ifade eden Yılport Genel Müdürü Şeyda Güre, “Tamamen kendi kaynaklarımızla Karayolları’ndan bağımsız bir yol yapmayı taahhüt ediyoruz. Bu iş için 15 milyon dolar ayırdık. Girişe beyan dışı ya da tehlikeli maddeleri anında saptayabilecek X-Ray cihazları koyacağız. Her gelen konteyner, kontrolümüzden sonra girecek. Geçmişteki yolumuz 9 metre genişliğindeydi. Bu yolu kendi imkanlarımızla genişleterek 18 metrelere çıkardık. Emniyet şeritleri ile birlikte 8 şerit olmasını planlıyoruz. Hedefimiz, mevcut yolla birlikte gidiş-geliş olarak 40 metrelere ulaşmak. Çevre-Orman Bakanlığı ile yöre halkının da bize destek olacağını umuyoruz. Çünkü, limanın arkasında bulunan kırsal tepeyi ağaçlandıracağız. Projemiz tamamlandığında gerçek anlamıyla insanların mesire yeri olarak kullanabilecekleri bir bölge oluşturmuş olacağız” diye konuştu. 

 

Konteyner yatırımlarına ve çok amaçlı liman olmaya devam

 

Yılport, konteyner üzerine yatırım yapıp sürekli genişlese de; kuruyük, genel kargo ve sıvı yük elleçlemeyi bırakmayı düşünmüyor. Çünkü, konteyner harici kalemler de, azımsanmayacak rakamlarda. Liman, 2.5 milyon tonun üzerinde kuruyük elleçliyor. “Bölge ve Türkiye’de en kısa sürede, kazasız ve hasarsız tahliye yapan limanlardan biriyiz” diyen Şeyda Güre, “Yılport’un konumu itibariyle aynı anda 7-8 kuruyük gemisi almamız mümkün. Bu da armatörlerin demoraj korkusu yaşamadan tercih edecekleri bir liman olmamızı sağlıyor. Yatırımlar tamamlandıktan sonra limanda 1200, taşeronlarla birlikte 1.600 kişinin istihdam edilmesini hedefliyoruz. Biz, Sedef ve Alemdar Kimya limanlarını birleştirerek Yılport’u oluşturduk. Bizim limanı aldığımız tarihlerde toplam 80 kişi vardı burada. Şu anda 430 kişiyiz. Kriz var mı? Var. İşlerimiz düştü mü? Düştü. Ama, bir tek personel çıkarmadık. Şu anda da çalışan personelin yüzde 60’ı Dilovası’ndan geliyor” sözleriyle limandaki çalışma barışı ve istikrara dikkat çekti.

 

Müşteriye özel rıhtım hizmeti

 

Dünya devlerinden CMA-CGM ve MSC’nin de uğrak yaptığı limanlar arasında Yılport. Tek bir rıhtım üzerinde bulunan 4 STS Gantry Vinç ile gemi operasyonlarında saatte minimum 100 hareket yapabildiklerini ifade ediyor ve şöyle devam ediyor Genel Müdür Şeyda Güre: “  Biz eksiklerimizi tamamladık ve artık limanımızın tanıtımını yapacağız; inanıyoruz ki coğrafi konumu itibariyle zaten avantajlı bir liman olan Yılport’un ziyaretçileri de artacaktır. Özellikle ana gemi olarak adlandırılan 5000 TEU ve üzeri konteyner gemilerinde operasyonları çok daha hızlandırarak, Line’lar ile yapılan anlaşmalarda kendilerine pencere (window) hizmeti sunabiliyoruz. Bu hizmet ile haftanın belli günlerinde linelara rıhtım yanaşma önceliği veriliyor.

Yapılan tüm bu yatırımlarla Yılport’un ulaşmaya çalıştığı bir başka hedef ise limana giriş yapan taşıma araçlarını 20 dakikadan daha az bir sürede limandan çıkartmak. Bu hedefe ulaşılabilmesini sağlayacak Terminal işletim sistemi Navis Sparcs N4’un kurulumu tamamlandı ve sistem devreye alındı. Bu sistem ile birlikte konteynerlerin limandaki sahalardan müşteriler tarafından gönderilen araçlara yüklenmesi çok hızlandırılmış oluyor.”



Yılport’a OCR teknolojili kapı kontrol noktası

Türkiye’nin ilk Kapı Otomasyon Sistemi Yılport Kara Terminali’nde devreye alınacak.

1930’lardan bugüne bankacılıktan, eğitime; hukuktan, sağlık hizmetlerine kadar pek çok farklı alanda uygulanan Optical Character Recognition (OCR) Teknolojisinin konteyner terminallerindeki kullanımı; terminal giriş-çıkış noktalarında optik karakter okuyabilen özel kameraların konuşlandırılması ve bu kameralar aracılığıyla sağlanan verilerin terminal İşletim sistemine elektronik ortamda aktarılmasına dayanıyor. Sistem sayesinde konteyner numaraları ve araç plakaları gece veya gündüz ışık koşullarında okunabildiği gibi, seal ve konteyner hasar kontrolleri de yapılabilmekte. 20 Kasım 2009’da kurulum çalışmaları bitirilen ve devam etmekte olan son kontrollerin de tamamlanmasıyla birlikte devreye alınacak OCR portallar sayesinde Yılport kapı operasyonlarında; insan ile gerçekleştirilen operasyon süreçlerine nazaran çok daha yüksek hız ve doğruluk oranlarına ulaşılacak.

 

Çabalarının işlem hacmi arttıkça hizmet kalitesinin düşmesini önlemek olduğunu ifade eden Yılport Genel Koordinatörü Mustafa Erkanat, “OCR teknolojisi sayesinde terminal araç giriş-çıkış süreleri çok kısaltılacak ve hız artırılacak. Aynı zamanda OCR kameraların sahip olduğu yüksek doğruluk oranı sayesinde manuel olarak yapılan işlemlerde oluşabilecek yanlış veri girişleri de ortadan kalkacaktır. Yeni ve yüksek teknolojilerin kullanımıyla gemi operasyonlarının verimi arttırılarak linelara; kapı ve saha operasyonlarının verimi arttırılarak da ithalat ve ihracatçılara sağlanan avantajlar Yılport’u istenilen liman olma konumuna getirecektir” açıklamasını yaptı.


Kaynak: Selçuk ONUR - PERŞEMBE ROTASI

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr