Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın petrol zengini Suudi Arabistan'ı Ortadoğu'da olduğu için gelişme yolundaki ülkeler arasına koyarak, bu ülkeden ithal edilen petro kimya ürünlerinde gümrük vergilerini yüzde 6'dan yüzde 2'lere çekmesi Petkim'i isyan ettirdi. SOCAR&TURCAS Enerji AŞ CEO'su ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, Dahilde İşleme Rejimi'nin (DİR) yerli üretime darbe vurduğunu dile getirdi. Yavuz, "İhracatı teşvik amacıyla uygulanan DİR sistemi, ithalatı teşvik edip adeta yerli üreticiyi cezalandırır hale gelmiştir" dedi.
Yavuz ve Petkim'in yeni Genel Müdürü Mehmet Hayati Öztürk, petrokimya sektöründeki son durumu ve şirketin 2010 yılı hedefleri hakkında bilgilendirme toplantısı yaptı. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Sanayiciler Kulübü'nde dün gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Kenan Yavuz, 1 Ocak 2010'dan itibaren dört petrokimyasal ürünün gümrük vergilerinin yüzde 5,5-6,5'ten yüzde 2-3'e çekilmesini eleştirdi. Yerli sanayi ve üretimin önemine değinen Yavuz, mono etilen glikol (MEG), alçak yoğunluklu polietilen (AYPE), polipropilen (PP) ve pelivinil klorürden (PVC) oluşan 4 petrokimyasal ürünün gümrük vergilerinin yeniden düşürülmesinin devleti vergi kaybına uğratacağını belirtti.
Türkiye'nin vergisi yüzde 12
Yerli üretimin ihtiyacı olan stratejik öneme sahip ara malı üretiminin daha fazla ithalata bağlı hale geleceğini dile getiren Yavuz, "AB'ye dahil tüm ülkeler, ekonomik çıkarlarını gözeterek, diğer ülke ithalatları karşısında yerli sanayilerinin rekabet gücünü korumak için çeşitli mekanizmalar geliştiriyor. Fransa Sanayi Bakanı, Renault Clio'nun 4'üncü neslinin Türkiye'de üretimine izin vermeyeceklerini açıklarken, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın ithalatı teşvik eden uygulamalarını yadırgıyorum" dedi. Gelişme Yolundaki Ülkeler (GYÜ)listesinde olan Ortadoğu ülkelerinin indirgenmiş vergilerle Türkiye'ye ihracatını tetikleyen uygulamanın, ithalata bağlı bir rejimin doğal sonucu olduğunu ifade eden Yavuz, "Ucuz hammaddeye sahip Suudi Arabistan'ın Türkiye'ye uyguladığı vergi oranı yüzde 12'dir. Bizse onlara yüzde 2 vergi uyguluyoruz. DTM'nin bu uygulaması aramalı ithalatının yeniden artışına neden olacak, sektörde ithalata bağımlı haksız rekabet ortamı yaratacak ve ülkemizin yerli üretim gücünü zayıflatacaktır" dedi.
1 milyon TEU'luk liman yatırımı
Öte yandan ekonomik açıdan 2010'un geçen yıla göre daha iyi bir yıl olacağını kaydeden Kenan Yavuz, Aliağa, Nemrut Bölgesi'ne yatırıma devam edecekleri bilgisini verdi. Yavuz, Nemrut Körfezi'ne 1 milyon TEU'luk liman yatırımı planladıklarını ifade ederek, "2020 yılında Ege Bölgesi'nin 3 milyon TEU'luk kapasiteye ihtiyacı var. Ama şu anki liman kapasiteleri bunun yarısı bile değil. Dolayısıyla yeni bir liman inşa etmek yerine Nemrut Körfezi'nde liman yatırımlarına öncelik verilmesi daha doğru bir yaklaşım olacaktır. SOCAR&TURCAS olarak bizim bu bölgeye rafineri dahil 2015 yılına kadar yapacağımız yatırımlar 5 milyar doları bulacak" diye konuştu.
RAFİNERİ 2014'TE DEVREYE GİRİYOR
Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk, yeni kuracakları petrokimya tesisinin çevre sorunlarını en aza indirecek teknoloji ve donanıma sahip olacağını vurguladı. Şu an petrol hammaddesinin yüzde 92'sinin yakıt, yüzde 7- 8'inin petrokimya sektöründe kullanıldığını belirten Öztürk, "Yakıt değil, kimya rafinerisi kuracağız. Rafinerinin 2014'te devreye girmesini planlıyoruz. 10 milyon ton/yıl kapasiteli rafineri ile 1500 ve 2000 kişiye istihdam imkânı sağlayacağız. 2023'te 10 bin kişiye iş vermiş olacağız" dedi.
Kaynak: Referans