Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / KONUKOĞLU: DOLAR 1,6-1,65 ARALIPINDA OLMAZSA İTHALAT PATLAR

KONUKOĞLU: DOLAR 1,6-1,65 ARALIPINDA OLMAZSA İTHALAT PATLAR

KONUKOĞLU: DOLAR 1,6-1,65 ARALIPINDA OLMAZSA İTHALAT PATLAR27.01.2010

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı, düşük kur nedeniyle patlayan ithalatın bu şekilde devam etmesinin atom bombası etkisi göstereceğini söyledi.

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, "Dolar 1,6-1,65 aralığında olmalı. Merkez Bankası bunun için gereken önemi almalı" dedi.

"Düşük kur, ihracatçının, ihracata yönelik üretim yapan sanayicinin kabusu oldu" diyen Konukoğlu, bunun böyle devam etmemesi gerektiğini ifade etti.

Doların 8 yıldan beri bugünkü düzeyde seyrettiğine dikkati çeken Konukoğlu, şöyle dedi:

"Hiç olmazsa enflasyon oranında artış olması gerekir. İthalat aldı başını gidiyor. Dolar 1,6-1,65 aralığında olmalı. Merkez Bankası bunun için gereken önemi almalı. Düşük kur nedeniyle patlayan ithalat, bu şekilde devam ederse atom bombası patlamış gibi Türkiye'de sanayileşmeye, üretime zarar verir. "

"IMF bir anlamda sigortadır"

Her koşulda IMF ile anlaşma yapılacak diye bir yaklaşımın söz konusu olmaması gerektiğini belirten Konukoğlu, şunları kaydetti:

"IMF bir anlamda sigortadır. Ama elimizi kolumuzu bağlayacak, bize ters gelecek hususları dikte ettireceklerse o anlaşmanın gereği yok. Elimizi kolumuzu bağlayacak anlaşmada olmamamız gerekiyor. Kaldı ki, Türkiye'nin öyle aman aman çok borç açmazı yok. Makul koşullarda olursa IMF ile anlaşma olabilir."

Türkiye'de bu yıl büyüme hızının yüzde 4-5 dolayında gerçekleşeceği görüşünü dile getiren Konukoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Sanayiciler son bir yıldan beri borç ödedi, yatırım yapmadı. Bankalar 2001 krizinden çıkardıkları dersle temkinli hareket ettiler. İyi de yaptılar. Bankalarda kredi için büyük miktarda para var. Artık sanayici bu parayı kullanarak yatırıma yönelir, bu da Türkiye'nin büyüme hızını önemli ölçüde artırır. Her zaman söylüyorum; Gaziantep sanayisi kabuk değiştiriyor. Bugün krize direniyorsak bunun sayesindedir. Artık katma değeri düşük sanayi ürünü üretme, komşuda görerek yatırım yapma, öz kaynak olmadan yatırıma başlama dönemi geride kaldı."

 
Kaynak: Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr