Dünya Bankası, küresel ekonominin bu yıl yüzde 2,7, 2011'de ise 3,2 oranında büyümesini beklediğini açıkladı. Dünya Bankasının yayımladığı "Küresel Ekonomik Görünüm-2010" raporunda, yüzde 2,7'lik büyüme oranının işsizliği azaltmak için yeterli olmayacağı vurgulandı. Küresel ekonominin geçen yıl yüzde 2,2 oranında daraldığı ifade edilen raporda, küresel ekonomideki toparlanmanın kararsız olduğu kaydedildi. Krizin şiddetli safhasının atlatılmış olmasına rağmen kronik zayıflığın sürdüğüne işaret edilen raporda, bir çok şeyin teşvik paketlerinin çekilmesinin zamanlamasına ve para politikasındaki düzeltmelere bağlı olduğu ifade edildi. Raporda, yanlış bir yöntemin çift dipli gerilemeyle sonuçlanabileceği ve bunun da 2011'de yeniden resesyona neden olabileceği uyarısında bulunuldu.
Raporda, Türkiye'nin geçen yıl yüzde 5,8 daraldığı tahmin ediliyor. Türkiye'nin bu yıl yüzde 3,3, 2011 yılında da yüzde 4,2 büyüyeceği öngörülüyor. OECD ülkelerinin bu yıl yüzde 1,8, gelecek yıl ise yüzde 2,3 büyüyeceği tahmin edilen rapora göre, Avro bölgesi bu yıl yüzde 1, gelecek yıl ise yüzde 1,7 büyüyecek. ABD ekonomisinde bu yıl yüzde 2,5, gelecek yıl yüzde 2,7, Avrupa ekonomilerinde ise bu yıl sadece yüzde 1 büyüme öngörülüyor. Rapora göre, Japonya bu yıl yüzde 1,6, 2011'de de yüzde 1,8 büyüyecek. Gelişmekte olan ülkelerde yüksek büyüme oranları devam edecek ve bu ülkeler yüzde 5,2, gelişmiş ülkeler ise yüzde 1,8 büyüme kaydedecek. Bu yıl Çin ekonomisi yüzde 9, Hindistan yüzde 7,5, Güney Asya ülkeleri yüzde 6,9, Latin Amerika ise yüzde 3,1 büyüyecek. Küresel yatırımın 2009'da yaklaşık yüzde 10 düştüğü, bu yıl ise sadece yüzde 4,9 büyüyeceği tahmin edilen raporda ayrıca, dünya ticaret hacminin geçen yıl yüzde 14,4 gibi önemli oranda gerilediğine, bu yılda yalnızca yüzde 4,3'lük bir büyüme göstereceğine işaret edildi.
Dünya Bankası baş ekonomisti Justin Lin yaptığı açıklamada, "Maalesef, bu derin ve ıstıraplı krizden bir gecede çıkmayı bekleyemeyiz çünkü, ekonomilerin ve istihdam piyasalarının düzelmesi yıllar alacak" dedi. Raporu hazırlayanlardan Hans Timmer ise yaptığı açıklamada, beklenen büyümenin küresel iş pazarında yeni istihdam alanları yaratmak için yeterince güçlü olmadığını, işsizliğin ciddi bir sorun olmaya devam edeceğini dile getirdi. Küresel ekonomik krizin etkilerine de değinilen raporda, bu yıl kriz nedeniyle dünyada 64 milyon kişinin daha günlük 1,25 doların altında gelirle yaşayacağına dikkati çekildi. Yoksul ülkelerin kriz öncesi sosyal programlarını sürdürebilmesi için fazladan 35 ila 50 milyon dolara ihtiyacı olacağı da belirtildi. Bu belirsiz ortamda 2010-2011'de petrol fiyatlarının da ortalama 76 dolar seviyelerinde seyretmesinin, diğer emtia fiyatlarının ise 2010-2011'de yüzde 3 yükselmesinin beklendiği kaydedildi. Geçen yıl Ekim ayında yaptığı açıklamada, küresel ekonomide bu yıl yüzde 3,1 oranında büyüme tahmininde bulunan Uluslararası Para Fonu'nun (IMF), 27 Ocakta küresel öngörülerini revize etmesi bekleniyor.
Kaynak: Referans