Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TÜRKİYE, LOJİSTİK PERFORMANSIYLA 39. SIRADA

TÜRKİYE, LOJİSTİK PERFORMANSIYLA 39. SIRADA

TÜRKİYE, LOJİSTİK PERFORMANSIYLA 39. SIRADA19.01.2010Türkiye, Dünya Bankası'nın Lojistik Performans Endeksi'nde, 155 ülke arasında 39. sırada yer aldı.

Türkiye, Dünya Bankası'nın, ülkelerin gümrük, taşımacılık, altyapı gibi lojistik alanındaki performanslarını değerlendirdiği Lojistik Performans Endeksi'nde (LPI), 155 ülke arasında 39. sırada yer aldı.

"Rekabet İçin Birleşme 2010: Küresel Ekonomide Ticaret Lojistiği" başlıklı raporda yer alan endekste, bu yıl 155 ülkeye, gümrük ve sınır yönetimlerinin giriş-çıkışlardaki etkinliği; lojistik hizmetlerde kullanılan taşıma ve IT altyapısının kalitesi; yükleme düzenlemelerinin kolaylığı ve maliyet olarak katlanılabilirliği; yerel taşıma operatörleri, gümrük brokerları gibi yerel lojistik elemanların uzmanlık gücü; taşımacının araştırılma ve izlenme durumu; nakliyat, terminal ve depolama işlemlerindeki maliyetler ve ulaşımdaki zamanlılık gibi 7 temel konuda 5 üzerinden puan verildi.

Bu konulardaki puanların ortalamasına göre 4,11 ile bu yılın en yüksek performansa sahip ülkesi Almanya oldu. Ülkenin performansı ise yüz üzerinden 100. İkinci sırayı, yüzde 99,2 performans ve 4,09 puanla Singapur, üçüncü sırayı da yüzde 98,8 performans ve 4,08 puanla İsveç aldı.

2010 yılının lojistikte en yüksek performansa sahip ilk 10'daki diğer ülkeler ise sırasıyla Hollanda, Lüksemburg, İsveç, Japonya, İngiltere, Belçika ve Norveç oldu.

Endekse göre, birçoğu küresel ve bölgesel tedarik zincirinde önemli mevkileri kaplayan, üst gelire sahip ekonomiler, lojistik sıralamasında da en üst sıraları oluşturuyor. En düşük performans gösteren 10 ülkenin hemen hemen tamamı ise düşük gelir düzeyine grup içinde yer alıyor. Listedeki lojistikte en kötü durumda olan ülke Somali. Performansı yüzde 10,9 olan Somali'nin puanı da 1,34. Somali'ye göre biraz daha iyi ama listenin en altında kalan diğer ülkeler ise Eritre, Sierra Leone, Namibya, Ruanda gibi Afrika ülkeleri.

Performansının üstünde en fazla başarı sağlayan 10 ülke

Bunun yanında, performansının üstünde en fazla başarı sağlayan 10 ülke arasında Çin, Hindistan, Uganda, Vietnam, Tayland, Filipinler ve Güney Afrika bulunuyor. 2007 ile 2010 yıllarında yürütülen iki endeks arasında performansları önemli ölçüde artan ülkelerin de çoğunlukla kapsamlı lojistik ve ticaretin kolaylaştırılması konularında reformları hayata geçiren Kolombiya, Brezilya ve Tunus gibi ülkeler olduğu ifade ediliyor.

Gelişmekte olan ülkelerin bölge bazındaki performanslarına bakıldığında ise Afrika'da Güney Afrika'nın, Doğu Asya'da Çin'in, Orta ve Doğu Avrupa'da Polonya'nın, Güney Amerika'da Brezilya'nın, Orta Doğu'da Lübnan'ın, Güney Asya'da da Hindistan'ın en üst sırada yer aldığı görülüyor.

Türkiye 39. sırada

Türkiye ise LPI'nin genel listesinde Slovakya'dan sonra 39. sırada yer alıyor. Performansı yüzde 71,4 olarak değerlendirilen Türkiye'nin bu yılki ortalama puanı da 3.22.

Bu yıl lojistik performansta İsrail, Lübnan, Kuveyt'in yanı sıra Litvanya, Malezya gibi ülkelerin gerisinde kalan Türkiye, üst orta gelirli ülkeler sıralamasında ise ilk 10 arasına girdi. Türkiye, bu grupta 6. sırada yer alırken, ilk sırada Güney Afrika bulunuyor. Ayrıca, grupta ikincilik Malezya, üçüncülük Polonya, dördüncülük Lübnan, beşincilik de Litvanya'ya ait. 

Bunun yanında, Türkiye'nin lojistik alanındaki 7 temel konudaki performansı şöyle:

"-Türkiye, en düşük notu, gümrük işlemlerinin etkinliğinden aldı. Bu işlemlere 2.82 puan verilen değerlendirmede Türkiye, dünya sıralamasında da 46. olarak gösterildi.

-Buna karşın Türkiye 'ulaşımdaki zamanlılığı' ile genel sıralamadaki yerinin de önüne geçerek 31. sırada gösterildi. Bu alandaki puanı ise 3,94.

-Lojistik altyapısına 5 üzerinden 3.08 puan verilen Türkiye, bu alanda ise dünyada 39. sırada.

-Uluslararası nakliyatın etkinliğinde 44. ülke olan Türkiye'nin notu 3.15.

-Türkiye, lojistik niteliği ve yeterliliği noktasında ise 3,23 puanla 37. iyi ülke.

-Taşımacılıktaki izleme ve takipte 56. sırada kalan Türkiye, bu alanda 3,09 puan aldı."

Kaynak: Dünya