Azerbaycan'da üretilen ham petrolü, Türkiye üzerinden dünyaya taşıyan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı Projesi ile bir enerji merkezi haline gelen Adana'nın Ceyhan ilçesi, önümüzdeki yıllarda dünyanın 2. petrol ve doğalgaz limanına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Hollandalı Groupe Noble tarafından yapılacak liman için Libya ve Yunanistan'da yapılan araştırmalar sonrasında Türkiye'ye karar verildi. Ceyhan'daki Enerji İhtisas Bölgesi'nde 3 bin dönümlük yer talep eden şirket Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı tarafından bölgeye yönlendirildi. Yap-işlet-devret modeli ile limanı kuracak Group Noble, 1 milyon varil petrolü depolama kapasiteli tesis de kuracak. Firma yaptığı çalışmalar sonrasında yatırım bedelini 2 milyar Euro olarak belirledi. Limanın kurulması ile birlikte Türkiye'nin 50 milyon ton olan petrol sevkıyatının ilk etapta 70 milyon tona çıkacağı, ilerleyen yatırımlarla birlikte de 100 milyon tonu bulabileceği öngörülüyor. Limanda bin kişinin de istihdam edileceği vurgulanıyor.
Projeyi yürüten Hollandalı Group Noble'ı temsilen Leo Tameeris başkanlığında bir heyet bölgeye gelerek incelemelerde bulundu. Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'yü makamında ziyaret eden heyet başkanı Leo Tameeris, Ceyhan'a yatırım için geldiklerini ve burada dünyanın ikinci büyük limanını kurmak istediklerini söyledi.
Tamerris, "Ceyhan'a yatırım için geldik. Bizleri karşılayan ve ağırlayan Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'e çok teşekkür ediyorum. Bizleri ağırlamakla kalmadı bölgeyi de bizimle birlikte gezdiler. Umarız fizibilite çalışmalarını yaptıktan sonra Ceyhan'a 2 milyar euroluk yatırım yapmak istiyoruz. Bunun için buradayız. Limanda bölge insanından yaklaşık bin kişiyi de istihdam etmeyi planlıyoruz" dedi.
Proje bir ay içinde hazırlanacak
Yatırım hakkında DÜNYA Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan Projenin Türkiye Koordinatörü Hakan Coşar ise, Ceyhan'ın büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, "Ceyhan'ın önünde büyük bir gelecek var. Bunun için bölge, yatırımcıların da iştahını kabartıyor. Biz öncelikle Ceyhan'da var olmak istiyoruz. Bunun için Leo Tammeeris başta olmak üzere Arjen Van Bucmem, Royal Haskoning, Aldo De Bonis ile birlikte hem Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'ü ziyaret edelim, hem de bölgeyi yerinde görelim dedik. Önümüzdeki bir ay içinde projemizi hazırlayıp dünyanın ikinci büyük petrol ve enerji limanını kurmaya hazırlanıyoruz" ifadelerini kullandı. Hakan Coşar, sözlerine şöyle devam etti: "Yatırım, petrol ve doğalgaz taşımacılığı eksenli olacak. Limanın arkasına depolama alanları yapmayı planlıyoruz. Noble Group, bu yatırım için Libya ve Yunanistan'da araştırmalar yaptı. Ancak özellikle Türkiye'nin son dönemde enerji koridoru olması nedeniyle yatırımın Ceyhan'da yapılmasına karar verdiler. Biz Enerji ve Ulaştırma Bakanlıkları'na başvurduk. Onların yönlendirmeleri çerçevesinde Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile konuştuk. Ajans bizi Ceyhan Belediyesi'ne ve Adana Valiliği'ne yönlendirdi. Adana'ya yapmış olduğumuz ziyarette, Adana Valisi ve Ceyhan Belediye Başkanı ile ayrı ayrı görüştük. Yatırım yapabileceğimiz arazileri inceledik. İzinlerin çıkmasıyla birlikte yatırımımıza başlayacağız. Bakü-Tiflis-Ceyhan, Samsun-Ceyhan, Kerkük-Yumurtalık hatları nedeniyle Ceyhan'a yatırım yapmayı tercih ettik."
Petrol sevkıyatı 100 milyon tonu bulabilecek
Liman yatırımını yap-işlet-devret modeliyle Noble Group'un yapacağını belirten Hakan Coşar, grubun bu yatırımıyla beraber, 50 milyon ton olan Türkiye'nin petrol sevkiyatının ilk etapta 70 milyon tona çıkacağını dile getirdi. İlerleyen dönemlerde bu rakamın 100 milyon tonu bulabileciğini tahmin ettiklerini söyleyen Hakan Coşar, sözlerini "Ayrıca bu yatırım, yaklaşık bin kişiye iş imkanı sağlayarak, bölgede yüksek seviyelerde seyreden işsizlik sorununda da bölge halkına rahat bir nefes aldıracak" diye tamamladı.
Adana Valisi İlhan Atış: 3 bin dönümlük araziyi büyütecekler
Noble Group bize Başbakanlık Yatırım Merkezi tarafından yönlendirilen bir şirket, 3 bin dönümlük arazi talepleri var. 1 milyon varil petrolü depolama kapasiteli tesisin yanı sıra büyük bir liman yapmayı planlıyorlar. İleride bu alanı daha da büyütmeyi düşünüyorlar. Talep ettikleri arazi enerji ihtisas bölgesinde bulunmakta. Bu sürecin hızlanması için gruba her türlü desteği vereceğimizi ifade ettik.
Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü: Bölgeyi birlikte gezdik
Bakü-Tiflis-Ceyhan, Samsun-Ceyhan, Kerkük-Yumurtalık boru hatlarıyla bölge ekonomisi büyük bir ivme kazandı. Yapılacak bu limanla Ceyhan ve Yumurtalık bölgesinin daha da gelişeceğini düşünüyoruz. Bizim için yatırımcı velinimettir. Bölge halkı yatırımcıların gelmesini bekliyor. İnşallah en kısa zamanda tüm işleriniz yoluna girer ve Çalık Grubu'nun ardından bölgeye temel atmak size de nasip olur. Ceyhan Belediyesi olarak projeye her türlü desteği vermeye hazırız. Yatırımcıyla birlikte arazileri beraber gezdik.
Noble'ın yıllık geliri 3.5 milyar dolar
2009'da kuruluşunun 88'inci yılını kutlayan Noble Corporation günümüzde dünyanın en büyük açık deniz sondaj müteahhitlik şirketlerinden biri konumunda. Şirket, şimdiki küresel konumuna 1985'te başlayan dünya çapına bir dizi satratejik satın alımlarla ulaştı. Noble Corporation, petrol ve dogalgaz endüstrisine hizmet veren öncü kuruluşlardan. ABD'nin Meksika Körfezi,Ortadoğu, Meksika, Kuzey Denizi, Brezilya, Batı Afrika ve Hindistan gibi dünyanın kilit önemdeki pazarlarında 63 mobil offshore sondaj birimiyle hizmet veriyor.
Hisseleri New York Borsası'nda işlem gören şirket, uluslararası ve offshore derin deniz faaliyetlerini satın almalar, kuyularının yenilenmesi, modifikasyonlar ve jeolojik olarak önemli bölgelere konuşlanma stratejisi izliyor. Noble'un 31 Aralık 2008 itibariyle yıllık işletme geliri yaklaşık 3.5 milyar dolar, net geliri ise 1.56 milyar dolar. Aktif büyüklüğü 7.1 milyar dolar olan şirketin 5.64 milyar dolarlık gayrimenkul ve ekipmanı bulunuyor.
Kaynak: Perşembe Rotası