Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / MERSİN LİMANINA YANAŞMA SÜRESİ 1 SAATE İNDİ

MERSİN LİMANINA YANAŞMA SÜRESİ 1 SAATE İNDİ

MERSİN LİMANINA YANAŞMA SÜRESİ 1 SAATE İNDİ19.01.2010En zorlu rakibi Suriye limanları olan, uluslararası transit liman konumuna ulaşan PSA Afken’in işlettiği Mersin Limanı’na gemilerin yanaşma süresi 10- 15 saatten 1 saate indirildi.

Bilindiği gibi, PSA afken ortaklığı Mersin Uluslararası Liman İşletmeleri AŞ (Mersin Internetional Port – MIP) işletme hakkını TCDD’den 11 Mayıs 2007’de devraldı. Ortaklık 2.5 yılda çok yol almış. TCDD işletmesinde, gemilerin rıhtımlara yanaşma süreleri 10-15 saati bulurken, yeni yönetim bu süreyi 1 saate indirmeyi başarmış.

Nasıl başardı?
Liman işletmesi bu başarıyı yeni operasyon anlayışı ve modernizasyon yatırımlarıyla; mevcut ekipman kapasitesini artırarak gerçekleştirmiş. Şu an limana yılda ortalama 4 bin 550 gemi geliyor.

MIP, mobil rıhtım adedini 2’den 5’e, 8 adet yeni ilaveyle RTG’lerini 22’ye, Dolu konteyner elleçleyicilerini 10’dan 19’a,forkliftlerini 16’dan 56’ya, tug bot’u 2’den 5’e çıkarmış.  

İşletme, tugsmaster’lerinin 13 adedini TCDD’ye iade ederek 33’den 20’ye trailer’lerinin 12’sini TCDD’ye iade ederek 36’dan 24’e, mooring bot’unu 3’den 2’ye indirmiş.

Başlangıçta da toplam 5 vinç adedine sahip olan ortaklığın diğer sabit kalan ekipmanları ise 12 adet boş konteyner elleçleyicileri ve 1 adet pilot bot’u olmuş.

Rıhtım drenajları 8 metreden 10 – 15 metreye kadar artırılan MIP, mevcut yatırımlarıyla 305 metrelik konteyner gemilerine yanaşma imkanı sunuyor. Böylece AB-Uzakdoğu-Ortadoğu transit aktarma limanı özelliğini pekiştirmiş. 40 bin tonluk gemilerin yanı sıra, artık 70 bin tonluk gemiler yanaşıyor.

Yine, soğutuculu konteynerlere sadece 50 adet olan elektrik hattını 250’ye yükseltmiş.

Uluslararası Liman İşletmeleri AŞ Pazarlama Müdürü Yaşar İnal, şubat 2010’da 8 adet yeni istifleme aracının operasyonlara katılacağını söyledi.

İnal, ekipman, liman alanı ve arka planında gerçekleştirdikleri yatırımlar sayesinde yıllık toplam 15.5 milyon teu’luk elleçleme hacmine ulaştıklarını açıkladı.

Nereye ne elleçleniyor?
MIP, AB ülkeleri ile Ortadoğu ve Uzakdoğu arasındaki ithalat ihracat yüklerin transit liman oldu. MIP’ta; konteyner, genel kargo, proje kargo, dökme katı yük, dökme sıvı yük, ro-ro, curuse ve pilotaj hizmetleri veriliyor.

Yaşar İnal, Mersin Limanı’nda en çok hammadde ağrılıklı ithal yükler olan petro kimya ve pamuk elleçlendiğini kaydetti. İhracatta ise Uzakdoğu yönlü doğal taşlar, mermer, krom ve mobilyanın öne çıktığını kaydeden İnal, bölgesel ürün olan narenciyeni de önemli ihraç malları arasında yer aldığını belirtti.

UN Ro-Ro’nun haftalık bir adetlik seferini 2’ye çıkardığını ifade eden İnal, 2008-2009’da krizinden dolayı azalan operasyonel hacimlerinin, modernizasyon yatırımlarıyla talep artışı yakaladıkları için sabit kaldığını söyledi.
İnal, Grimaldi’nin Irak’a oto ve inşaat ekipmanları için operasyonlara başladığını, ayrıca Hogh’un yakında Mersin Limanı’nı kullanacağını kaydetti.

En büyük rakibi Suriye ve Lübnan limanları
En büyük rakibi Suriye ve Lübnan limanları olan MIP’nın tek başına yatırımları yetmiyor. Bu rekabette Türkiye’nin kazanması için gümrük işlemleri, yakıt giderleri, elleçleme hızları, liman güvenliği, liman bağlantı koridorlarının geliştirilmesi gerekiyor.

MSC ve Mearsk’in operasyon ağırlığı göze çarparken, konteyner ve hammadde ağırlıklı genel kargo operasyonlarında öne çıkıyor.

MIP’ın geleceği, Mersin Lojistik Köyü, Mersin Serbest Bölgesi, Kuzey-Güney akslı karayolu bağlantıları, demiryolu bağlantı hatları ve uluslararası karayolu nakliyecilerine ÖTV’siz yakıt gibi desteklemelerle bölgesel bir hub olma şansına sahip bulunuyor.

MIP’ın yeni bir master planı hazırladığını söyleyen Yaşar İnal, elleçleme kapasitesini toplamda 5 milyon teu artıracağını kaydetti.
Ancak, daha önce MIP’ın art alanlarıyla bağlantı ve şehir planlaması gibi öncelikli sorunlarının açılması gerekiyor. Bunun için de ilgili bakanlıkların desteği gerekiyor.

Kaynak: LH 
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr