Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / GÜMRÜKÇÜ AYAKÇI DEĞİL, HAKKINI İSTİYOR

GÜMRÜKÇÜ AYAKÇI DEĞİL, HAKKINI İSTİYOR

GÜMRÜKÇÜ AYAKÇI DEĞİL, HAKKINI İSTİYOR19.01.2010

İhracat ve ithalatta yeni maliyet getirecek Gümrük Müşavirliği Asgari Ücret Tarifesi'nin iş dünyasında tepkiyle karşılanmasını eleştiren İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Cihangir Onger, "Düne kadar sandviç parasına iş yaptıran işadamları, şimdi hakkımızı istiyoruz diye kızmasın. Bize artık ayakçı muamelesi yapılmasın. Karşılaştığımız çok fazla sıkıntı var ve bu tarifeyle ilk kez gümrük müşavirleri haklarına kavuştu" dedi.

Türkiye'nin yaklaşık 250 milyar dolarlık dış ticaretini elinde tutan gümrük müşavirleri, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren yürürlüğe giren "Gümrük Müşavirliği Asgari Ücret Tarifesi" ile artık kara, deniz ve hava gümrüklemesi yaparken fiyat kırmak zorunda kalmayacak. Bugüne kadar yasal olarak belirlenen beyanname ücretlerini tahsil edemeyen, çoğu zaman müşterileri ile üçte bir, beşte bir fiyatına anlaşan gümrükçüler, 1 Ocak'tan itibaren tüm ihracatçı ve ithalatçılara "fiks" tarife uyguluyor. Buna göre beyanname başına KDV hariç kara gümrüklemesi 125 TL, deniz gümrüklemesi 150 TL, hava gümrüklemesi ise 100 TL oldu.

 

Fiyat beşte bire inmişti

Söz konusu uygulama başta ihracatçılar olmak üzere iş dünyasında ise tepkilere neden oldu. Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile görüşen işadamları, yeni tarifenin yüzde 30-50 arasında indirilmesini talep etti. İş dünyasının gümrük müşavirleri için hayati öneme sahip yeni ücret tarifesine karşı gösterdiği tepkiyi eleştiren İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Cihangir Onger ise iş dünyasına sert çıktı. "Bize ayakçı muamelesi yapmayın. Sandviç parasına ithalat dönemi bitti" diyen Onger, yılda 3 milyon beyanname hazırlanan Türkiye'de beyanname ücretlerinin beşte bir fiyatına düştüğüne dikkat çekerek, "Beyanname giderlerinin 5 katına çıktığını söyleyenler var. Gerçeğinin 5'te biri fiyat verirsen, asgari fiyata 5 katı dersin. Fiyatlar belirlenirken dünya fiyatları baz alındı. Anormal şeylerle kimsenin karşısına çıkmıyoruz. Ama anormal fiyatlarla iş yaptıranları bu kanunla etkiliyoruz. Zaten kavgayı onlar çıkarıyor. 15 milyon dolar ihracat yapan, 30 bin lira komisyonunu versin. Ayakta kalmak için bunu yaptık. İş dünyasından anlayış bekliyoruz" diye konuştu. Onger, fiyatların dünya fiyatları baz alınarak hesaplandığını, asgari ücret tarifesinde geri adım atmayacaklarını kaydetti. Gümrük müşavirliğinin 100 yıllık bir meslek olmasına karşın hâlâ tüzükle yönetildiğine işaret eden Cihangir Onger, bugüne kadar dayanağı tüzük olan bir ücret uygulamasının başarılı olamadığını söyledi.

 

Hiç mi emeğimiz yok

Tarife konusunda bir standart olmadığı için kimi müşterilerin etik davranmadığını, en ucuz fiyatı verenle çalıştığını ifade eden Onger, "Eski fiyatlar piyasayı allak bullak etti. Gümrük müşavirleri vergisini ödeyemedi, çalışanına maaş veremedi. Ayakta kalmak için bunu yaptık. Bu noktada iş dünyasından anlayış bekliyoruz" dedi. Büyük şirketlerin "olmayacak fiyatlarla" ithalat-ihracat yaptığını öne süren Onger, "Şimdiki tarifedeki fiyatlar, dolar cinsinden 1998-99'da uygulanan fiyatlar. Üzerine sadece bugünün maliyetleri kondu. Biz reel sektörün neferiyiz. Bu fiyatlar çok değil. Bir deniz gümrüğü, beyanname başına 250 liradan az olmamalı. Tarifeden önceyse 80-130 lira civarındaydı" diye konuştu. Tebliğin içeriğinde yüzde 20 iskonto payı bulunduğuna vurgu yapan Onger, şöyle konuştu: "Beyanname bedeli 150 lira ise 120 lira kalıyor. Anlayamıyorum, neye itiraz ediliyor? Bir sürü mal gönderiyorlar, bu mu sorun oluyor? Hepi topu bir beyannamede ortalama 40 dolar fark var. Büyük iş yapana iyi yansır tabii, ama bu adam hiç mi para kazanmıyor? Bizim hiç mi emeğimiz yok?"

 

 

TARİFE NEDEN ELEŞTİRİLMİŞTİ

* TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: Bu tarifeden haberimiz bile olmadı. Tek taraflı hazırlanıp uygulamaya kondu. Beyanname yüklerimiz yüzde 40-50 arttı. Devletin serbest piyasaya müdahale etmemesi lazım.

* İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi: Yeni düzenlemeden sonra gümrük müşavirleri ile yapılan eski sözleşmeler geçersiz olacak. Bu durumda görünüşte tarifeye uygun ama fiilen daha az para ödenecek.

* OAİB Başkanı Adnan Dalgakıran: Hizmet sektörüne devletin müdahale etmesi doğru değil. İhracatçıların görevi bizim dışımızdaki herkesi zengin etmek. Böyle bir düzenleme bize sorulmalıydı ama sorulmadı.

* TGSD Başkanı Ahmet Nakkaş: Ürettiğinin yüzde 70'ini ihraç eden firmalarımızın gümrük maliyetleri ciddi oranlarda arttı. Uygulamaya ilişkin çok yoğun tepkiler var.

 

YENİ UYGULAMA NE GETİRİYOR

* Gümrük Müşavirliği Asgari Ücret Tarifesi'ne göre, beyanname başına KDV hariç kara gümrüklemesi 125 TL, deniz gümrüklemesi 150 TL, hava gümrüklemesi ise 100 TL oldu.

* İthalat işlemlerinde beyanname başına kara gümrüklemesi 200 TL, hava gümrüklemesi 150 TL, deniz gümrüklemesi ise 250 TL olarak belirlendi.

* Gümrük müşavirlerinin danışmanlık ücretleri, büroda 1 saatlik sözlü danışma için 100 TL, takip eden her saat için 250 TL, yazılı görüş bildirimi içinse 250 TL olarak düzenlendi.

 
Kaynak: Referans
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr