Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / GÜMRÜK KONTROLLÜĞÜ TARİHE KARIŞIYOR

GÜMRÜK KONTROLLÜĞÜ TARİHE KARIŞIYOR

GÜMRÜK KONTROLLÜĞÜ TARİHE KARIŞIYOR19.01.2010

Yolsuzluklarla adı sıkça anılan gümrüklerde denetimin bir ayağı tasfiye ediliyor. Gümrük Müsteşarlığı'nın bünyesinde müfettişler ve kontrolörler denetim yapıyor. Yeni hazırlanan yasa değişikliği taslağı ile 144 gümrük kontrolörü işlevsiz hale dönüştürülüyor. Taslakta kontrolörlerin kadro sayıları donduruluyor ve boşalan kadrolara bir daha atama yapılmaması öngörülüyor. Mevcut kontrolörlerin de nerede görevlendirileceği belirsiz. Yasa değişikliğinden sonra müsteşarlıkta 108 müfettiş denetim yapmaya devam edecek. Ayrıca düzenleme ile 300 müfettiş kadrosu alınacak. Ancak bu müfettişlerin yetişmesinin yaklaşık 8-10 yıl alması bekleniyor.

Gümrük Müsteşarlığı'nın teşkilat değişikliğine yönelik yasa çalışmalarında kontrolörlerin tasfiye edilmesi şaşırttı. Teşkilatı değiştirmeye yönelik bir süre önce hazırlanan bir başka taslakta, aslında denetim kadrolarının birleştirilmesi yer alıyordu. Yani müfettişler ve kontrolörler birleşecekti. Ancak Başbakanlık bu taslağı görev tanımı yapılmadığı gerekçesiyle Gümrük Müsteşarlığı'na geri gönderdi. Yeni hazırlanan yasa taslağının aralık ayının son haftasında bakanlar kurulunda görüşüldüğü ve imzaya açıldığı belirtildi.

 

Kadrolar iptal ediliyor

Yasa taslağının geçici 1. maddesine göre, kontrolörler Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü ile Müsteşarlık tarafından uygun görülecek diğer birim ve işlerde istihdam edilecekler. Yani denetim dışındaki görevlerde çalıştırılabilecekler. Yasa Meclis'te yasalaşıp yürürlüğe girdikten sonra, üç yılını dolduran stajyer kontrolörler yeterlilik sınavlarına girip kontrolör olabilecekler. Ancak kanun yürürlüğe girdikten sonra artık stajyer kontrolör alınmayacak. Bu aşamadan sonra artık, stajyer kontrolör, kontrolör ve başkontrolör kadrolarından herhangi bir kadro boşalırsa; bu, kendiliğinden iptal edilmiş sayılacak.

Gümrük Kontrolörleri Derneği'nin yaptığı değerlendirmede, yıllardır vergi kaybı ve gümrük kaçakçılığının önlenmesi, rüşvet ve yolsuzluklarda mücadele konusunda önemli soruşturmalarda yer almış olan ve son beş yılda 8 bin adli-idari nitelikte rapora imza atan kontrolörlerin yasa değişikliği ile tasfiye edileceğine dikkat çekti. Müsteşarlık tarafından verilen inceleme ve soruşturma görevlerinin yaklaşık yüzde 60'ını kontrolörlerin gerçekleştirdiğine dikkat çeken dernek yönetimi, "Denetim kapasitesini yarı oranında azaltan bu tasarının gümrük alanında oluşan yolsuzluk olaylarını artıracağı, kaçakçılık, rüşvet, karapara ve kayıt dışı ile etkin mücadeleyi zaafa uğratacağı aşikârdır. Oysa devletin günümüzde 300 milyar dolar seviyelerine dayanan dış ticaret faaliyetlerinin mutlaka sayısal yeterlilikte ve mesleki yetkinlikte bir denetim yapısı ile denetlenmesi gerektiği açıktır" görüşünü savundu.

Kaynak: Referans
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr