Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / TGSD, GÜMRÜK BİRLİĞİ İÇİN DAVA AÇACAK

TGSD, GÜMRÜK BİRLİĞİ İÇİN DAVA AÇACAK

TGSD, GÜMRÜK BİRLİĞİ İÇİN DAVA AÇACAK19.01.2010Global ekonomik kriz nedeniyle ihracatta ve istihdamda önemli kayıplar yaşayan Türk hazır giyim sektörü şimdiye kadar eleştiri boyutunda gündeme getirdiği Gümrük Birliği’nden gördüğü zararları hukuksal boyuta taşımaya hazırlanıyor

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD), 1995’te imzalanan Gümrük Birliği konusuyla ilgili uzmanlarla çalışmaya başladı. Krizle birlikte AB’nin üçüncü ülkelerle yaptığı serbest ticaret anlaşmalarının (STA), ülke ihracatına büyük zarar verdiğini belirten TGSD Başkanı Ahmet Nakkaş, Türkiye’nin bu anlaşmalarda taraf haline getirilmesini istedi. Bu konuya sahip çıkılmasını isteyen Nakkaş, “GB tekrar müzakere edilebilir. Bu STA’lardan zarar gören firmalar da dava açabilir. Biz de destek veririz” dedi.


Danışmanları Can Baydoral
Konuyu Avrupa Birliği’nden Sorumlu Devlet Bakanı Egemen Bağış’a da ilettiklerini belirten Nakkaş, şöyle konuştu: “TGSD olarak bu konunun tek başına üstesinden gelemeyeceğimizi biliyoruz. Bunun için sayın Egemen Bağış’a da bilgi verdik. Çünkü kamunun da bu noktada bize destek olması lazım. Kendisi de bize destek vereceklerini söyledi. Can Baydoral bizim bu konuda danışmanlığımızı yapıyor. Gümrük Birliği’nin hukuksal boyuta taşınmasını ancak bir şirket ve sivil toplum örgütü yapabilir. Bu konuda hukuksal süreci devlet yönetemez. Amacımız GB’nin Türkiye lehine tam olarak iyileştirilmesi. Örneğin Avrupa Birliği son olarak Güney Kore ile bir serbest ticaret anlaşması imzaladı. Bu anlaşmada Türkiye’nin aynı şartlardan eş zamanlı olarak faydalanması için bir tavsiye kararı verildi. Bizim bu tavsiye kararlarını artık yaptırıma dönüştürmemiz lazım. Bu tür kararların süresinin yasa ile belirlenmesi lazım.”

Dörtte biri kapandı
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Nakkaş, son 3 yılda sanayinin yüzde 25 küçüldüğü belirterek, “Doğal bir seleksiyon oldu. Dört firmadan biri kapandı. Türkiye bir yol ayrımında. Ya üretimi, istihdamı ihracatı tercih edecek, ya da spekülatif sıcak para hareketlerine teslim olacak. Ülke yaralarını saracak önlemlerin alınması için bir gün dahi beklemeye tahammülümüz yok” dedi.

30 milyar dolar kayıp

2009 yılı kasım sonu verilerine göre sanayinin yüzde 11.2 küçülürken, son 3 yılda SGK’ya kayıtlı 325 bini tekstil, 350 bini hazır giyimden 700 bin kişinin işini kaybettiğini hatırlatan Nakkaş, 2010 yılında artış değil durağanlık beklediğini söyledi. Nakkaş, söyle devam etti: “Ayakta kalan firmaların siparişleri ve üretimleri arttı. Onlar da bu talebi karşılamakta güçlük çekiyor. Bu doğal seleksiyon olmasaydı, ihracatımızı çok artırabilirdik. Çarpan etkisiyle burada 30 milyar dolarlık bir kayıp var. Fakat gerekli önlemler alınmazsa daha fazla dayanacak güç kalmadı.”

Kaynak: LH
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr