Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / TÜSİAD YÖNETİMİNE 5 YENİ İSİM

TÜSİAD YÖNETİMİNE 5 YENİ İSİM

TÜSİAD YÖNETİMİNE 5 YENİ İSİM19.01.2010

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) 21 Ocak’ta yapılacak genel kuruluna bir hafta kala, TÜSİAD yönetimine girecek isimler belli oldu

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mustafa Koç’un, Başkanlar Konseyi’nin Ümit Boyner’e yeni dönemde başkanlık görevini üstlenmesini tavsiye etme kararı aldığını açıklaması üzerine Boyner beraber çalışacağı yönetim kurulu listesini de belirledi. Ümit Boyner’in yönetimdeki isimleri belirlemek için yüz yüze görüşmeler yaptığı belirtiliyor. TÜSİAD yeni listeyi bugün açıklayacak. 
Bu dönem derneğin yönetime beş yeni isim girecek. Bu isimler
Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Acıbadem Hastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, Rönesans İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, Arkas Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas ve PricewaterhouseCoopers Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran.

İstanbul dışı” sermaye
Yönetime girecek bu isimlerle TÜSİAD’da yeni bir dönemin başlayacağı sinyalleri de alınıyor. Bu beş ismin çoğunluğunun yönettiği şirketlerin kuruluş tarihleri eskilere dayansa da son 15 yıllık dönemde yıldızı parlayan isimler. Bursalı Sütaş, Ankaralı Rönesans, İzmirli Arkas’ın patronlarının yönetimde yer alacak olması iş dünyasında ‘İstanbul sermayesi’ olarak tanınan TÜSİAD’da bu ağırlığın da değiştiğini gösteriyor. Başkan Boyner’in kendisi de Ayvalıklı...
İş kolları açısından bakıldığında Sütaş ile gıda sektörü, Acıbadem ile sağlık sektörü, Rönensans ile inşaat sektörü, Arkas ile taşımacılık sektörünün önde gelen isimleri yönetime girmiş oldu.
Bu arada TÜSİAD’ta bir önceki dönemde olduğu gibi yeni yönetimde de iki kadın yer aldı.

 

Ferit Şahenk yok, Tayfun Bayazıt kalıyor
İşlerinin yoğunluğu nedeniyle derneğin başkanlığına aday olmayacağını daha önce açıklayan Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’in, belirlenen yeni yönetimde de görev almayacağı öğrenildi. Aday olmayacağını belirttiği açıklamasında, “Ben her zaman TÜSİAD’ın içinde kalarak gerekli komitelerde koşturarak
Türkiye’ye hizmet etmeye devam edeceğim” diyen Şahenk’in yeni yönetimde de görev almaması dikkat çekti. Şahenk’in dışında yönetimden ayrılan bir diğer isim Eczacıbaşı CEO’su Erdal Karamercan.   Öte yandan bir önceki yönetimde görev alan üyelerden Haluk Dinçer, Tayfun Bayazıt ve Ali Kibar TÜSİAD’ın Ümit Boyner başkanlığındaki yönetiminde de yer alacak.

 

TÜGİAD başkanlığı yaptı
Muharrem Yılmaz Sütaş’ın sahibi. 1957
Bursa doğumlu. Ortaöğrenimini Galatasaray Lisesi’nde tamamladı, 1980’de Uludağ Üniversitesi, İktisat Bölümü’nden mezun oldu. Üniversite yıllarında babası Sadık Yılmaz’ın kurduğu Sütaş‘ta işe başladı. 1989’da Genel Müdür, 2005’te Başkan oldu. Yılmaz, Türkiye Genç İşadamları Derneği, Avrupa Genç İşadamları Dernekleri Konfederasyonu, SETBİR gibi iş örgütlerinde başkanlık, yönetim kurulu üyeliği yaptı.

 

30 yıldır aynı şirkette
PricewaterhouseCoopers’ın (PwC Türkiye) başındaki isim Cansen Başaran
Trabzon doğumlu. 1980 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olan Cansen Başaran, üniversiteyi 20 yaşında bitirdi. Ardından PwC şirketinde işe başlayan Başaran şirkette sırasıyla asistan, tecrübeli asistan, ekip şefi, müdür yardımcısı, müdür, kıdemli müdür ve ortak pozisyonlarını üstlendi. 1998’de Ülke Başkanı olan Başaran halen şirketin yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor.

 

Acıbadem’in patronu
Acıbadem Hastanelerinin sahibi Mehmet Ali Aydınlar 1956
Malatya doğumlu. İş hayatına mali müşavir olarak atılan Aydınlar, Acıbadem Hastanesi’yle sağlık sektörüne girdi. Hastanenin büyük hissedarının ekonomik durumu bozulunca çoğunluk hisselerini satın alan Aydınlar, yeni yatırımlarla sahibi olduğu hastanelerin sayısını hızla artırdı. Acıbadem’in Abraj Capital’e satmıştı. Koyu bir Fenerbahçeli olan Aydınlar, kulüpte yöneticilik görevini de üstlendi.

 

Rusya’nın önemli müteahhiti
Erman Ilıcak Rönesans İnşaat şirketinin sahibi.
ODTÜ’den mezun olduktan sonra Libya’da biriktirdiği paralarla 26 yaşında Rönesans’ı Rusya’nın St. Petersburg kentinde kurdu. 30 bin dolar sermayeyle işe başlayan Ilıcak, Enka İnşaat’la iş yaptı. Türkiye ve yurtdışında AVM yatırımları var. Rusya pazarında çok güçlü. Şirketin şu anda Rusya’da 7, Türkiye’de 5 alışveriş merkezi projesi bulunuyor. 1.5 yıl önce Libya pazarına giren şirket bu ülkede 2 milyar dolarlık iş hacmine ulaştı.

 

Üçüncü kuşağın temsilcisi
İzmir’in son dönemde adından en çok söz ettiren şirketlerinin başında Arkas Holding geliyor. 1902 yılında Gabriel J.B.Arkas tarafından kurulan ve üçüncü kuşaktan Lucien Arkas’ın 1964 yılında yönetime geçmesiyle önemli atılımlar yapan şirket, uluslararası taşımacılıkta bir ekol olarak kabul ediliyor. Arkas şirketin başında geçtiğinde yaşı 19’a işaret ediyordu. Arkas’ın asıl büyük hamlesi ise 2000’li yılların başında Arkas Holding’in kurmasıyla başladı.

 
Kaynak: Milliyet
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr