Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / ANTALYA SERBEST BÖLGESİ BÜYÜDÜ

ANTALYA SERBEST BÖLGESİ BÜYÜDÜ

ANTALYA SERBEST BÖLGESİ BÜYÜDÜ13.01.2010

Dünyanın önemli lüks yat üretim merkezlerinden birisi haline gelen Antalya Serbest Bölgesi’nin alanı genişledi.

Dünyanın önemli lüks yat üretim merkezlerinden birisi haline gelen Antalya Serbest Bölgesi’nin alanı genişledi. Toplam 607 bin metrekare alana sahip bölgeye, 20 bin metrekare daha eklendi.

Antalya Serbest Bölgesi’nin sınırlarının yeniden belirlenmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Konuyla ilgili bilgi veren Antalya Serbest Bölge İşleticisi AŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, bölge içerisinde faaliyet gösteren turistik perakende satış mağazalarının çıkmasıyla boşalan 20 bin metrekarelik alanın serbest bölge sınırlarına dahil edildiğini söyledi.

Ticari faaliyette bulunmayan turistik perakende mağazalarının boşalttığı alanların serbest bölge sınırlarına dahil edilmesi için Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne müracaat ettiklerini kaydeden Gürses, “Firmalar, serbest bölge dışına çıkınca orası Hazine’nin mülkiyetine geçti. Faaliyette bulunmayınca buraların yeni yatırımcılara tahsis edilmesi amacıyla Milli Emlak Müdürlüğü’nden talepte bulunduk. Bu talebimiz uygun görüldü ve Bakanlar Kurulu kararıyla burası Antalya Serbest Bölgesi’ne verildi.” dedi.

Antalya Serbest Bölgesi’nin özellikle lüks tekne yatırımcıları tarafından yoğun talep gördüğünü, ancak yer olmadığı için bu taleplere cevap veremediklerini ifade eden Gürses, şöyle devam etti:

“Bölge içerisinde faaliyet gösteren bu mağazaların dışarıdaki işletmelerin itirazı sonucu 1995 yılında ruhsatları iptal edildi. Serbest bölgesinde faaliyette bulunmalarına müsaade edilmedi. Bu tür firmalar daha sonra serbest bölge dışında uzun süre faaliyet gösterdi. Fakat boşalttıkları alanlar 4-5 yıldır atıl duruyordu.”

Antalya Serbest Bölgesi’nde çoğunluğu lüks yat üreticileri olmak üzere halihazırda 112 firma faaliyet gösteriyor. 2009 yılını 600 milyon ticaret hacmiyle kapatan bölge, mali ve lojistik imkanlarıyla yatırımcılar için çok önemli ve düşük maliyetli bir yatırım ortamı oluşturuyor. 1987 yılında hizmete giren Antalya Serbest Bölgesi, ilk yıllarda özellikle Akdeniz çanağındaki ülkelerden ihale alan şirketlerin makine parkı olarak hizmet verdi. 2000 yılından itibaren mega yat üretimi konusunda başvurular aldı ve bu konuda yatırımları çekmeye başladı. Özellikle 2003 yılından itibaren bu başvurulardaki artış trendi çok hızlandı. Son yıllarda ise, dünyanın en büyük 5 yat üretim merkezinden birisi haline geldi. Yerli ve yabancı yatırımcılar için önemli bir yatırım merkezi olan bölge, bugün yüzde 97 doluluk oranına ulaşarak 3 bin 700 kişiye doğrudan istihdam salıyor. Türkiye’de faaliyette bulunan 20 serbest bölge arasında ticaret hacmi açısından 8. oluşturduğu istihdam bakımından ise 5. sırada yer alıyor.

Kaynak: Lojiport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr