Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / ÇAĞLAYAN: İHRACAT 2009 YILININ 9 AYINDA %30,5 DARALDI

ÇAĞLAYAN: İHRACAT 2009 YILININ 9 AYINDA %30,5 DARALDI

ÇAĞLAYAN: İHRACAT 2009 YILININ 9 AYINDA %30,5 DARALDI13.01.2010Bakan Çağlayan, aynı dönemde Serbest Ticaret Anlaşması yapılan ülkelere ihracatın ise yüzde 10,6 oranında arttığını bildirdi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, küresel ekonomik kriz nedeniyle toplam ihracatın 2009 yılının 9 ayında, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30.5 oranında azalma gösterirdiğini, aynı dönemde Serbest Ticaret Anlaşması (STA) yapılan ülkelere ihracatın ise yüzde 10,6 oranında arttığını bildirdi. 

Çağlayan, BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın, bütçe görüşmeleri sırasında Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yönelttiği sorulara yazılı yanıt verdi. Türkiye'nin bugüne kadar 25 adet Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzaladığını kaydeden Zafer Çağlayan, AB'nin genişlemesi sonucu feshedilenler dışında, halen 12 adet STA'nın (EFTA, İsrail, Makedonya, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Filistin, Tunus, Fas, Suriye, Mısır, Arnavutluk ve Gürcistan) yürürlükte bulunduğunu ifade etti. 

Karadağ, Sırbistan, Şili ile imzalanan anlaşmaların yürürlüğe girmesine yönelik iç onay süreçlerinin devam ettiğini kaydeden Bakan Çağlayan, şu bilgilere yer verdi: 

"AB;nin STA'sı olan ülkelerden ise bugün itibariyle sadece Cezayir, Meksika, Güney Afrika Gümrük Birliği, Ürdün, Faroe Adaları ve Afrika-Karayip-Pasifik ülkeleri ile STA'mız bulunmamaktadır. Bu ülkelerle STA müzakerelerini tamamlama/başlatma girişimlerimiz devam etmekte olup, bu ülkelerle müzakerelerin başlatılamamasının veya tamamlanamamasının sebebi, söz konusu ülkelerin konuya isteksiz yaklaşmalarıdır."

STK ülkelerine ihracat

Güney Kore, Körfez İşbirliği Konseyi, Mercosur, Andean Topluluğu ve Orta Amerika Topluluğu ile STA müzakerelerinin devam ettiğini bildiren Çağlayan, Dış Ticaret verileri dikkate alındığında, çabaların olumlu sonuç verdiğinin görüldüğünü kaydetti. 

Çağlayan, 2000-2008 yılları arasında, Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 375 oranında, yürürlükte olan 12 STA ülkesine ihracatın ise aynı dönemde yüzde 465 oranında artış kaydettiğini vurgulayan Çağlayan, şunları ifade etti:

"Yine bu süre zarfında toplam ithalatımız yüzde 270 oranında artış kaydederken, aynı dönemde 12 STA ülkesinden yapılan ithalatımız, yüzde 298 oranında artış göstermiştir. Görüldüğü üzere STA ülkelerine yapılan ihracatımız, dünyaya yapılan ihracatımızın oldukça üzerinde bir artış göstermiş, STA ülkelerinden olan ithalat artışımız ise dünya genelinden yapılan ithalattaki artış oranına çok yakın bir seyir izlemiştir. Dahası, küresel kriz sebebiyle toplam ihracatımız 2009 yılının 9 ayında, 2008 yılının 9 ayına göre yüzde 30,5 oranında azalma gösterirken, aynı dönemde STA ülkelerine ihracatımız yüzde 10,6 oranında artış göstermiştir." 

Hint Okyanusu'nda bir ada olan Morityus'un küçük bir ekonomisi olduğunu ifade eden Çağlayan, "Ancak Doğu ve Güney Afrika ülkeleri arasında ülkemizin STA imzalamasına yönelik girişimlerimize olumlu yanıt veren ilk ülke Morityus olmuştur. Morityus ile bir STA imzalanması, diğer Doğu ve Güney Afrika ülkelerinin ülkemizle STA görüşmelerine başlaması açısından önem arz etmekte olup tamamlanması halinde bu pazarlara açılım sağlamamızda katalizör görevi ifa edecektir" dedi. 

Zafer Çağlayan, bu itibarla, Faroe Adaları ve Morityus gibi küçük ölçekli ekonomilere sahip ülkelerle STA akdetme girişimlerinin, AB'nin Ortak Ticaret Politikalarına uyum çalışmaları kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

 
Kaynak: Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr