Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / AFRİKA DEMİRYOLU PROJESİ BAŞLADI

AFRİKA DEMİRYOLU PROJESİ BAŞLADI

AFRİKA DEMİRYOLU PROJESİ BAŞLADI04.01.2010

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT ) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Afrika'yı dünyaya bağlayacak 10 bin km'lik demiryolu projesinin başladığını bildirdi.

İhsanoğlu, İKT'nin Türkiye ve İslam ülkeleri ile gerçekleştirdiği işbirliği çalışmalarının bu ülkelerde ticari potansiyelin artmasına yol açtığını belirterek, 2009 yılı kasım ayında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında yapılan ekonomik zirveden sonra yeni ufukların açılmaya başladığını söyledi.

İhsanoğlu 5 yıl içerisinde tercihli ticaret protokolünün yürürlüğe girmesinin sağlandığını anlatırken, şöyle devam etti:

''Şimdi menşe kaidelerinin de protokolünün yürürlüğe girmesi için elimizden gelen bütün çabaları harcıyoruz. Bu iki belgenin yürürlüğe girmesinden sonra ticaret finansmanı sağlayacak müesseseler de kurulmuş bulunmaktadır. Ümit ediyorum ki başka tedbirler ile beraber müşterek ticaret bölgeleri yaratmak, sınır aşırı ticareti hızlandırmak gibi konularda önemli adımlar atılacaktır.''

İKT Genel Sekreteri, diğer taraftan çok özel konular üzerine işbirliğinin arttığına dikkat çekerek, pamuk projesi ile ilgili gelişmeleri değerlendirdi. Göreve gelir gelmez bu proje üzerine yoğunlaştığını dile getiren İhsanoğlu, Afrika'da özellikle bol miktarda pamuk üreten ülkelerin bu pamuğu mamul hale getirmek konusunda hiç bir tecrübelerinin olmadığını anlattı.

Bu ülkelerde aynı zamanda finansman sıkıntısının da bulunduğuna dikkat çeken İhsanoğlu, ''Biz pamuk üreten ülkeler ile iplik ve tekstil sanayi olan ülkeleri bir araya getirerek finansman kurumlarını da bu işin içine katmak suretiyle büyük bir sinerji yarattık. Şimdi bu ülkeler arasında hem üretim kalitesinin yükseltilmesi, hem de pamuk sanayinin, iplik ve mensucat sanayinin başlatılması hususunda önemli adımlar atıldı'' dedi.

Bunun yanı sıra gıda sanayi projesine de eğildiklerini belirten İhsanoğlu, bunun da pamuk gibi aynı prensibe dayalı olduğunun altını çizdi.

-DEMİRYOLU PROJESİ-

Ekmeleddin İhsanoğlu, iki hafta önce Afrika İslam ülkeleri Ulaştırma Bakanları toplantısını yaptıklarını da hatırlatarak, Afrika kıtasını doğudan batıya, batıdan doğuya içine alacak 10 bin km'lik bir demir yolu projesinin başladığını kaydetti.

Bu demir yolunun aynı zamanda Afrika'yı Atlantik, Orta doğu, Kızıldeniz ve Asya ile bağlayacağını vurgulayan İhsanoğlu, bu konuda siyasi iradenin de kesinleştirildiğini söyledi. İhsanoğlu, fizibilite çalışmaları üzerine yoğunlaşıldığını bildirdi.

Kaynak: Lojiport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr