Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / KARADENİZDEKİ SOĞUK FRİGORİFİK NAVLUNLARINI DA DONDURACAK

KARADENİZDEKİ SOĞUK FRİGORİFİK NAVLUNLARINI DA DONDURACAK

KARADENİZDEKİ SOĞUK FRİGORİFİK NAVLUNLARINI DA DONDURACAK04.01.2010

Önümüzdeki birkaç hafta boyunca Karadeniz’i etkisi altına alacak soğuk havanın talebi düşürmesi üzerine soğuk gemi sahipleri frigorifik taşıma fiyatlarında düşüş bekliyor.

Geçen ay fiyatlarda devam eden artış, Karadeniz limanlarında meyve stoklarının birikmeye başlamasıyla tersine döndü. Tüccarlara göre -10 °C koşullarında muz boşaltmak için frigorifik taşıyıcılar iki kat zaman harcıyorlar. Muzların taşıma esnasında 13.5°C sabit sıcaklıkta tutulması gerekiyor. Meyve satıcılarının, kargoların güvertede olgunlaşma durumuyla karşı karşıya kalması ile yavaşlama ticari aktiviteyi etkiledi. Bu da kayıp anlamına geliyor.
Soğuk hava koşulları yılın bu dönemi için alışılmadık değil. Ancak bir piyasa gözlemcisinin söylediğine göre, tüccarlar gelecek yılın başlarından ne bekleyeceklerinden emin olmadıkları için şu anda Güney Amerika’dan daha fazla muz yüklememek için her türlü mazereti kullanacak. Bazılarının dediğine göre de bu soğuk hava koşulları bazı Rus tüccarları, yoldaki kargoyu daha sıcak olan Akdeniz limanlarına yönlendirmeye zorlayacak. Bu da ayrıca depolama tesislerinden doygunluğa ulaşılması nedeniyle spot fiyatlarına aşağı yönde baskı yapacak. Kasım ayından itibaren istikrarlı bir şekilde artan fiyatlar sonucunda, geçen hafta mal yükleyen soğuk hava depolu gemi sahipleri meyve konteyneri başına 6 dolarlık bir artış elde etmiş oldular. Bu armatörlerin pek çoğu yeni yılda da pazardaki hareketliliğin devam etmesini umut ediyor.

Kaynak: Perşembe Rotası

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr