Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / TİCARİ HAVA TAŞIMACILIĞINA DÜZENLEME GELİYOR

TİCARİ HAVA TAŞIMACILIĞINA DÜZENLEME GELİYOR

TİCARİ HAVA TAŞIMACILIĞINA DÜZENLEME GELİYOR04.01.2010Talimatın ilk çeyrekte çıkarılıması planlanıyor

Uçakla Ticari Hava Taşıma İşletmeciliği Operasyon Usul ve Esasları Talimatı'nın ilgili kurum ve kuruluşlardan gelecek görüşler de dikkate alınarak gelecek yılın ilk çeyreğinde çıkarılmasının planlandığı bildirildi.

Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden (SHGM), yapılan yazılı açıklamada, Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde, sivil havacılık sektörüne ilişkin mevzuat çalışmaları kapsamında bir takım düzenlemelerin hayata geçirildiği belirtildi.

"Uçakla Ticari Hava Taşıma İşletmeciliği Operasyon Usul ve Esasları Talimatı"nın SHGM tarafından hazırlanarak internet sitesi aracılığıyla yayınlandığı bildirilen açıklamada, uzun süredir gündemde olan ve çalışmalarına hız verilen talimatın, ilgili kurum ve kuruluşlardan gelecek görüşler de dikkate alınarak gelecek yılın ilk çeyreğinde çıkarılmasının planlandığı kaydedildi.

Sözkonusu talimat ile ticari hava taşımacılığı yapan işletmelerin operasyonları sırasında daha önce uyguladığı kuralların bu taslak talimatın çıkarılmasıyla daha da detaylandırılmış olacağı belirtildi.

Sektöre yönelik düzenlemeler

SHGM'nin aralık ayında sektöre yönelik "Yabancı Kabin Memuru Çalıştırılmasına İlişkin Hususlar Hakkında Genelge", "Çift Motorlu Uçaklarla Uzatılmış Menzil Operasyonu Onayına İlişkin Talimat", "Operasyon Direktifleri Talimatı", "Ticari Hava Taşıma İşletmeleri İstisnai Uygulama Taleplerinin Değerlendirilmesine İlişkin Esas ve Usuller Talimatı" ile "Eğitim Talimatı" olmak üzere 5 düzenleme yaptığı bildirildi.

Mevzuat çalışmalarıyla Türk sivil havacılık faaliyetlerinin uçuş emniyeti, havacılık güvenliği ve çevre duyarlılığı temelinde etkin bir şekilde sürdürülebilmesinin hedeflendiği ifade edilen açıklamada, mevzuat çalışmaları kapsamında ilgili kurum ve kuruluşların görüşlerine sunulan talimat ve yönetmelikler şöyle sıralandı:

-Uçakla Ticari Hava Taşıma İşletmeciliği Operasyon Usul ve Esasları Talimatı

-Yerli Ve Yabancı Hava Araçlarına Yapılan Emniyet Değerlendirmelerine İlişkin Yönetmelik

-Havayolu İle Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Talimat

-Hava Aracı Yol Boyu Denetlemelerine İlişkin Kurallar Talimatı

-Balon Pilotluğu Lisanslandırma Esasları Talimatı

-Uçuş Harekat Uzmanı Lisans Yönetmeliği

-Simülatör Kullanım Onayı Verilmesine İlişkin Esas ve Usuller Talimatı

-Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Uçuş ve İzleme Programına ilişkin Esas ve Usuller Talimatı

-Uçucu Ekip Uçuş Görev ve Dinlenme Süreleri İle Uygulama Esasları Talimatı.

Kaynak: Dünya

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr