Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / KARAYOLLARININ TEŞKİLAT YAPISI DEĞİŞİYOR

KARAYOLLARININ TEŞKİLAT YAPISI DEĞİŞİYOR

KARAYOLLARININ TEŞKİLAT YAPISI DEĞİŞİYOR04.01.2010

''Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı''na göre Karayolları Genel Müdürlüğü, özel bütçeli ''tüzel kişilik'' olacak.

 Tasarıya göre, otoyollar ve köprüler ile tesislerin özelleştirilmesinden elde edilecek gelirler Karayolları Genel Müdürlüğüne aktarılacak.
''Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı'' yılın ilk haftasında TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma Ve Turizm Alt Komisyonu'nunda görüşülecek.
Mevcut yasasında ''katma bütçeli'' olarak tanımlanan Karayolları Genel Müdürlüğü, tasarıda ''kamu tüzel kişiliğine sahip özel bütçeli'' olarak tanımlanıyor.
Tasarıda, Karayolları Genel Müdürlüğünün yapacağı kamulaştırma yöntemleri de yeniden düzenlendi. Buna göre, görev alanına giren her türlü yolun yapımı, geliştirilmesi, çevresinin korunması, düzenlenmesi ve tesislerin yapımı için gerekli arazi ve taşınmazları kamulaştırma yetkisine sahip olan Karayollarına ''arazi düzenlemesi ve trampa yetkisi'' tanındı. Böylece Karayolları Genel Müdürlüğü, ihtiyaç duyacağı taşınmazları kamulaştırma yolu ile karşılayabileceği gibi, ilgililerin muvafakati üzerine, kamulaştırılması gereken yerlere karşılık gelmek üzere, arazi düzenlemesi sonucu elde edeceği taşınmazlarla trampa yapmak suretiyle de temin edebilecek. Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazlar veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan düzenleme amaçlarına uygun olarak değerlendirilmesi mümkün olan yerler, talep doğrultusunda arazi düzenlemesi veya trampa işlemlerinde kullanılmak üzere Maliye Bakanlığınca, Karayolları Genel Müdürlüğüne bedelsiz olarak devir ve temlik olunacak.

Özelleştirme ve işletme hakkının devri

Erişme kontrollü karayolları, otoyollar, köprüler ve bu yollarda bulunan bakım ve işletme tesisleri, hizmet tesisleri ve diğer mal ve hizmet üretim birimleri ile varlıkların özelleştirilmesi de tasarıda düzenlendi. Buna göre, söz konusu yollar ile tesislerin özelleştirilme işlemleri Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilecek.
Özelleştirmelere otoyollara ilişkin yapım, bakım ve işletme faaliyetleriyle ilgili usul ve esaslar ile aykırılık hallerinde uygulanacak yaptırımlar, işletici şirket ile imzalanacak olan sözleşmelerde düzenlenecek. Bunların işletme süresince korunması ve bakımı ile ilgili olarak, kamu kurum ve kuruluşları ile üçüncü kişilere karşı doğacak her türlü hukuki, cezai ve mali sorumluluk, işletici şirkete ait olacak.
Tasarıda, Karayolları Genel Müdürlüğünün gelirleri de yeniden düzenleniyor. Tasarıya göre, erişme kontrollü karayolları, otoyollar, köprüler ve bunlarda bulunan bakım ve işletme tesisleri ile hizmet tesislerinin ve diğer mal ve hizmet üretim birimleri ile varlıklarının özelleştirilmesi sonucu elde edilen gelirler Karayolları Genel Müdürlüğüne aktarılacak. Ayrıca, sözleşmelerde öngörülmesi halinde işletici tarafından ödenecek paylar ve işletme hakkı verilen hizmet tesislerinden, taşınmazların satışından veya kiralanması ile ihale dokümanlarından elde edilen gelirler de Karayolları Genel Müdürlüğünün hesabına aktarılacak.
Tasarıda, işletme hakkı verilecek otoyol ve köprülerin geçiş ücretlerinin sözleşmelerde belirlenecek formül ve usullere göre güncelleneceği ve işletici şirketin sözleşmede belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde tarifelerde indirime gidebileceği ya da ücretsiz geçiş hakkı tanıyabileceği de ifade edildi.

Kaynak: Perşembe Rotası
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr