Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / DUBAİLİ KARDEŞLERİMİZİN YANINDAYIZ

DUBAİLİ KARDEŞLERİMİZİN YANINDAYIZ

DUBAİLİ KARDEŞLERİMİZİN YANINDAYIZ04.01.2010

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ''Böyle sıkıntılı bir dönemde Dubaili kardeşlerimizin yanında olduğumuzu tüm dünyaya göstermek istiyoruz'' dedi.

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) bulunan Çağlayan, ziyarete ilişkin yaptığı açıklamada, BAE'nin Türkiye'nin çok önemli bir ticari partneri olduğunu ve Türkiye'nin ihracat alanında çok ciddi ilişkileri olan bir bölge özelliği taşıdığını, 2008 yılında Türkiye ihracatında 3. sırada bulunduğunu kaydetti.

Türkiye ile BAE arasında 9 milyar dolarlık bir ticaret hacmi olduğuna değinen Çağlayan, Türkiye'nin bölgeyle ticari ilişkilerini son 7 yılda 20 kattan fazla artırdığını vurguladı.

Bakan Çağlayan, Birleşik Arap Emirlikleri'nin, Türk müteahhitlerinin Rusya ve Türkmenistan'dan sonra en fazla iş yaptıkları 3. ülke olduğunu belirterek şunları kaydetti:

''Müteahhitlerimiz 6,2 milyar dolarlık bir taahhüt üstlendiler ve bunların bir kısmını bitirdiler. Şu anda bir kısmı devam ediyor. Küresel krizle beraber dış ticaretimizde ciddi bir azalma var. Özellikle bu bölgede inşaatların durması, inşaatların yavaşlaması buna bağlı olarak demir çelik ihracatımızda düşüş var. Küresel krize bağlı olarak Dubai'de yaşanan sıkıntıyı hepimiz biliyoruz. Böyle bir ortamda, bu yaptığımız ziyaretin temel hedefi Sayın Başbakanımızın, hem sayın Maktum'a hem de BAE Devlet Başkanına göndermiş olduğu yazılı mesajlarını iletmekti. Bu mesajlarda Türk sanayicisinin, Türk yatırımcısının, Türk ihracatçısının, burada kardeşlerinin yanında olacağını ve buradaki yatırımlara devam edeceğini, herhangi bir paniğe kapılmadığını ve kapılmayacağını ifade ediyoruz ve böyle sıkıntılı bir dönemde Dubaili kardeşlerimizin yanında olduğumuzu tüm dünyaya göstermek istiyoruz. Çünkü biz iyi günü de sıkıntılı günü de paylaşmayı bilen bir toplumuz.''

Böyle bir kriz ortamında Türk firmalarının buradaki ''kardeşlerini'' terk etmeyeceklerini ve burada işlerine devam edeceklerini belirten Çağlayan, ziyaretinin hem bu mesajın verilmesi hem de bu konuda bir paniğe gerek olmadığını göstermek açısından önemli olduğunu vurguladı.

Zafer Çağlayan, BAE'nin Türkiye'de şu anda 5 milyar dolarlık bir yatırımının bulunduğunu ve Türkiye'den de çeşitli büyüklüklerde 90'a yakın firmanın burada faaliyette gösterdiğini, Türk firmalarının mücevherat ve gıda başta olmak üzere mobilya, inşaat ve tekstil alanlarında faaliyette bulunduğunu belirtti.

Türk yatırımcısının ve müteşebbisinin burada olmasının bir nedeninin de, bölgeyi bir sıçrama tahtası olarak görmeleri olduğuna işaret eden Çağlayan, buradaki faaliyetlerin özellikle Ortadoğu, Afrika ülkeleri ve diğer Körfez ülkelerine ticaretlerini yoğunlaştırmak için önem taşıdığını vurguladı.

-''TÜRK FİRMALARIYLA ZIPLAMAK VE SIÇRAMAK İSTİYORUZ''-

Bakan Çağlayan, Dubai'nin borçlarını geri ödemesiyle ilgili konu gündeme geldiğinde hemen konuyu incelettirdiğini anlatarak, şöyle devam etti:

''Bu konuda Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı, TOBB, TÜSİAD ve TUSKON gibi tüm kuruluş başkanlarını davet ettim. Ve bizim projeksiyonumuzu, bu yaşanan sıkıntıdan dolayı firmalarımızda, sektörlerimizde bir problem yaşanıp yaşanmayacağını, yaşanırsa ne anlamda yaşanacağını beraberce test edelim diye arkadaşlarla bir çalışma yaptık ve sektörü de dinledik. 35 Türk şirketi burada 6,2 milyar dolar değerinde 77 proje üstlenmiştir. Bu projelerin devam eden kısmı yaklaşık 4,3 milyar dolar. Bunların yaklaşık 3,4 milyar doları da Dubai'de yapılan işler. Dubai'de yapılan işlerin 2,8 milyar doları da, işvereni kamu olan işlerdir. 631 milyon doları ise işvereni özel sektör olan işlerdir. Burada müteahhitlerimizin, yapmış olduğu işlerden dolayı çok önemli miktarlarda alacaklarının olmadığı ve bu krizden çok önemli oranda etkilenmediklerini gördük.''

BAE pazarının kendileri için her zaman öncelikli ve önemli bir pazar olacağını dile getiren Çağlayan, gelecek 5 yılda BAE'de yaklaşık 400 milyar dolar civarında altyapı yatırımları yapılacağını ve Türk firmalarının eskisinden daha fazla işe sahip olması için daha çok koşuşturması gerektiğini belirtti.

-''TÜRKİYE'Yİ VE TÜRKLERİ ÇOK SEVİYOR''-

Zafer Çağlayan, dün gece Dubai Emiri Maktum ile gerçekleştirdiği ziyarete de değinerek, şöyle devam etti:

''Sayın Maktum, yapmış olduğumuz ziyaretten çok memnun oldular. Sayın Başbakanımıza, sayın Maktum hayran olduğunu, Türkiye'yi ve Türkleri çok sevdiğini söyledi. Böyle bir zamanda ve zeminde bizim ziyaretimizden ve sayın Başbakanımızın kendilerine ilettiği 'yanınızdayız' mesajından çok onurlandığı ve çok gururlandığını ifade ettiler.

Kaynak: Lojiport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr