Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / İKLİM ZİRVESİ ÇÖKTÜ HİÇBİR BAĞLAYICI KARAR ALINAMADI

İKLİM ZİRVESİ ÇÖKTÜ HİÇBİR BAĞLAYICI KARAR ALINAMADI

İKLİM ZİRVESİ ÇÖKTÜ HİÇBİR BAĞLAYICI KARAR ALINAMADI28.12.2009Kopenhag İklim Zirvesi çöktü. Obama önderliğinde 26 ülke geç saatlere kadar süren görüşmelerde mini iklim planı üzerinde anlaştı. Bu plana göre global ısınma +2 derecede tutulacak, yoksul ülkelere yılda 100 milyar dolar yardım yapılacak. Bazı Batılı liderler anlaşmadan sonra Kopenhag'ı terketti. Ancak başta Afrika olmak üzere küçük ülkeler kapalı kapılar ardındaki bu anlaşmaya isyan etti. Plan toplantıya katılanlar tarafından onaylanmadı. Yalnızca 'bilgi edinme' düzeyinde kaldı. 2010 sonu yeniden toplantı denenecek.

Kopenhag İklim Zirvesi net bir anlaşma olmadan dağıldı.

ABD ve 25 ülkenin yaptığı mini anlaşmayı küçük ülkeler kabul etmedi.

Zirvede isyan çıktı.

Mini plan en çok +2 derece ısıma ve yoksullara yardım öngörüyor.

Ancak bağlayıcı olmayan bu planı da katılımcılar onaylamadı.

Yalnızca 'bilgi edindik' şeklinde onay verildi.

Böylece Zirve sonuçsuz kaldı. 

Çevreciler öfke ve isyan halinde.

Herkes birbirini suçluyor.

Batı Çin'i, bir çok ülke de Obama ve AB'li liderleri suçluyor.

Ancak suçlamalar da anlamsız kalıyor.

Çünkü BM iklim konusunda dünyanın kaderini etkileyecek bir durumda olmadığını gösterdi.

Bir çok çevreci bu yüzden BM'yi çağdışı örgüt ilan etti.

Zirve son gün Obama'nın katılımı ile hareketlendi.

Ancak Obama ve Batılı liderlerin çabalarına rağmen, Çin ve diğer gelişmekte olan ülkelerle net bir anlaşma sağlanamadı.

BM Başkanı Ban-Ki Moon Zirve'nin sonuç bildirisi olmadan dağılmaması için dünya liderlerini bir gün daha (cumartesi) kalmaya ve dünyaya umut verecek bir anlaşma yapmaya davet etti. Görüşmeler cumartesi sabahına kadar uzayabilir.

Önemli bir anlaşmazlık noktası Çin'in iklim kontrolünü kabul etmemesi.

Çin Başbakanı Wen Cia Bao, Obama ve Batılı liderlerin (Özellikle Sarkozy) sıkıştırmasına rağmen bu konuda geri adım atmayı kabul etmiyor.

Obama'nın son andaki çabaları Zirve'yi kurtarmaya yetecek mi, henüz belirsiz.

Ancak CO2 salınımında bağlayıcı karar olmaması, yoksul ülkelere yapılacak yardım konularında da tam anlaşma sağlanamadı.

Taslak metinde, İklim Zirvesi'nin 2010 sonunda yeniden toplanması isteniyordu.

BM Başkanı böyle bir erteleme olmadan somut sonuç istiyor.  

Obama ne dedi?

BM'nin Kopenhag İklim Zirvesinde son gün konuşan Obama, karbon emisyonu ile ilgili olarak ülkesi adına yeni bir vaatte bulunmadı, ancak Kopenhag'da ne olursa olsun iklim değişikliği ile savaşmaya devam edeceklerini ve ülkesinin iklim değişikliği konusunda sorumluluklarını yerine getireceğini kaydetti. 

İklim değişikliği anlaşmasının ancak ''ülkelerin emisyon vaatlerinin ölçülebilme yöntemlerini kapsaması durumunda'' anlamı olacağını belirten Obama, bu tür bir düzenleme olmaksızın anlaşmanın bir kağıt üzerindeki boş sözlerden ibaret olacağını söyledi. Obama, ülkelerin iklim değişikliği konusunu ele alma isteğinin de hala "muallakta" olduğunu ifade etti.       
Obama, şu anda anlaşmanın mükemmel olmadığını ancak BM üyesi ülkelerin acilen harekete geçmesi gerektiğini, küresel bir iklim anlaşması ile bütün ülkelerin daha güçlü ve güvende olacağını söyledi. ''Bu kurgu değil, bilim. İklim değişikliği güvenliğimize, ekonomilerimize ve gezegenimize kabul edilemez zararlar verebilir'' diyen Obama, eksik de olsa bir anlaşmaya varılmasının ve bunun zamanla geliştirilmesinin öneminin altını çizdi.  

Sarkozy Çin'e yüklendi
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, "Birleşmiş Milletler'in son derece kritik Kopenhag iklim müzakerelerini Çin'in bozduğunu" açıkça söyledi.

Sarkozy, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da iki haftalık BM iklim toplantılarının son gününde "biraz geciken" hükümet ve devlet başkanları zirvesinden önce ABD Başkanı Barack Obama ile görüştü.
Fransa Cumhurbaşkanı, Obama ile görüşmesinin ardından basına açıklamada bulundu. 
"(1997 Kyoto'nun yerini alacak) olası iklim antlaşmasında müzakereleri Çin yavaşlatmış, nihai anlaşmayı engellemiştir" diyen Sarkozy, Pekin hükümeti hakkında ağır konuşan dünya lideri oldu.
Yakın zamanda, sanayiden kaynaklanan, atmosferi sera etkisiyle ısıtarak karbondioksit salımında ABD'nin önüne geçerek dünya birincisi olan, 1 milyar 320 milyonla dünyanın en büyük nüfuslu ülkesi Çin'in tutumu, dünyanın geleceği için son derece önemli addediliyor.

Çin iklim değişikliğini ciddiye alıyor

Çin Başbakanı Wen Cia Bao, iklim hedeflerini savundu ve Çin'in iklim değişikliğini "çok ciddiye" aldığını söyledi.

Wen, Kopenhag'da bugün sona erecek zirvede yaptığı konuşmada, Çin'in 2020'ye kadar sera gazı emisyonlarının artmasını durdurma hedefine ulaşmaya ve hatta bu hedefi aşmaya bağlı olduğunu kaydetti.

Çin Başbakanı, bu konferans nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, ülkesinin gönüllü verdiği iklim taahhütlerini "gerçek bir eylemle" yerine getireceğini de bildirdi.Çin, ekonomik verim birimi başına yayılan karbondioksit miktarını 2020'ye kadar yüzde 40 ile 45 arasında azaltmayı hedefliyor.

Kaynak: Euroactiv