Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / İHRACATTA TAKTİK SAVAŞLARI

İHRACATTA TAKTİK SAVAŞLARI

İHRACATTA TAKTİK SAVAŞLARI28.12.2009

İhracatta ibre yukarıya doğru çıkmaya başlayınca kriz mriz unutuldu; birlikler seçim telaşına daldı. Kulisler erken ısındı. Rakipler üyelerin nabzını yoklamaya başladı. Seçim ofislerinde akşam buluşmaları sıklaştı.

Başkan adayları kafa patlatıyor. Birlikteki üyeler alt alta yazılıyor. Kim kimin adamı bakılıyor. Kaç oy alınacağı hesaplanıyor. 'Erken öten horozun başını keseler' misali henüz kimse elini açık etmiyor. Anlayacağınız, tam bir taktik savaşı yaşanıyor.

Gülle, Sesli'ye karşı ne kart çıkaracak?

Biliyorsunuz, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçı Birliği Başkanı İsmail Gülle'nin karşısına Oğuz Satıcı'nın da aralarında olduğu grup, TÜGİK Başkanı Hazim Sesli'yi çıkarmaya uğraşıyor. Sesli ekibinin, gücünü artırmak için Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nu (TUSKON) yanına çekmeye çalıştığını duyduk. TUSKON üyesi tekstilciler kime oy verir bilinmez ama Gülle tarafında adeta fırtına öncesi sessizlik durumu hakim. İsmail Gülle, seçim öncesinde birkaç dosyayı piyasaya sürüp, rakiplerini saf dışı bırakma planları içinde.

En hareketli yer, İMMİB

Kulislerde en çok adını duyduğumuz yer, İstanbul Maden ve Metal İhracatçı Birlikleri (İMMİB). Malum, İMMİB, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) çatısı altındaki birliklerin en güçlüsü. Parası da çok. İMMİB bünyesindeki 6 birliğin dördünde seçimler oldukça hareketli geçeceğe benziyor. Rekabetin en çok yaşanacağı birlikler arasında kimyevi maddeler, demir-demir dışı, elektrik-elektronik ve maden sayılıyor. Yani bu dört birlikte sürpriz adaylara hazırlıklı olmakta fayda var.

Kahyaoğlu'nun rakibi Keleş mi?

İMMİB bünyesinde bir birlik var ki, her seçimi heyecanlı geçer. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği'nde bu seçimde de adet değişmeyecek gibi. İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu asılıyor. Kahyaoğlu'nun karşısına Ahmet Keleş'in çıkacağı söyleniyor. Kulislerde, Ahmet Bey'in arkasında da Oğuz Satıcı'nın aralarında olduğu grubun olduğu belirtiliyor. Hatırlarsınız; Ali Kahyaoğlu daha önce seçimi kazanmasına rağmen koltuğunu yardımcısı Ahmet Keleş'e bırakmıştı. Geçen yıl ise seçimlerde yeniden aday olmuş, kazanmıştı.

Nakipoğlu aday olacak mı?

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nde mevcut başkan Murat Akyüz'e yönetim kurulundan bir rakip çıkacağı söyleniyor. Nakpa Plastik'in sahibi Hüseyin Nakipoğlu'nun adını duyduk. Nakipoğlu'nu da aynı grubun desteklediği öne sürülüyor. Henüz ismini öğrenemesek de İstanbul Elektrik-Elektronik ve Makine Sanayi Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Dilek Temel'in de karşısına aday çıkabileceği kulağımıza geliyor. İstanbul Demir Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Serdar Koçtürk ise bir dönem daha devam etmek istemiyor.

Lafı uzatmadan tarihten küçük bir anekdot ile bitirelim.

Fransa'nın askeri dehası Napolyon Bonaparte'ı bilirsiniz. Napolyon, geliştirdiği savaş taktikleri, sıra dışı hücum ve komuta stratejileriyle pek çok zafer kazandı ama O'nu da yenen birileri çıktı.

Seçimde taktik savaşlarına başlayan birliklere Napolyon'un hayatını bir kez daha okumalarını tavsiye ediyoruz!

Perde Arkası.

Faik Yavuz serbest

Günlerdir kamuoyunun gündeminde 'Kurban Operasyonu' var.

Kurban bağışı kesim ihalelerinde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Savcısı'nın talimatıyla 8 ilde başlatılan operasyonlarda 70'e yakın kişi gözaltına alındı. Kimi serbest kaldı, kimi adliyeye sevk edildi, kimi tutuklandı.

Haberleri izlerken, gözaltına alınanlar arasında yakından tanıdığımız Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz'u görünce şaşırdık. Öğrendik ki, Faik Bey dün serbest bırakılmış.

Faik Bey'i iyi tanırım. Camianın sevdiği ve güvendiği bir insandır. Faik Bey'in 'Yavuz Et' adında bir aile şirketi var. Oğlu ve kardeşiyle işleri yürütüyor. Yıllardır Mehmetçik Vakfı'na kurban keser. Resmi mezbahalarla çalışır.

Tabii ki, yargıya müdahale etmek istemeyiz ama 'acaba kurunun yanında yaş da mı yanıyor?' diye sormaktan da kendimizi alamıyoruz..

Duyduklarımız;

Feyyaz Berker'den DEİK kitabı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) pazar günü genel kurul yapıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı genel kurula 700'ü aşkın firma yöneticisinin katılması bekleniyor. Genel kurulun bir de sürprizi var. Tekfen Holding'in kurucularından Feyyaz Berker tarafından hazırlanan kitabın tanıtımı yapılacak. Feyyaz Bey, DEİK'in kurucularından ve DEİK'e çok önem veriyor. Böyle önemsediği bir kurumun ilk 10 yılını kitaplaştırarak tarihe bir not düşmek istemiş olmalı. Tıpkı TÜSİAD'ın tarihine kitaplarıyla ışık tuttuğu gibi..

Kaynak: Dünya

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr