Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / 2010 DAHA İYİ BİR YIL OLACAK

2010 DAHA İYİ BİR YIL OLACAK

2010 DAHA İYİ BİR YIL OLACAK28.12.2009Devlet Bakanı Babacan, Türkiye için yeni yılın daha iyi olacağını uluslararası pek çok işi bilenin söylediğini belirtti.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2010 yılının hangi açıdan bakılırsa bakılsın 2009 yılından daha iyi bir yıl olacağını belirterek, "Bu sadece bizim gözlemimiz değil, Türkiye'yi gözleyen yerli, uluslararası pek çok işi bilenin söylediği bir gerçek" dedi.

Babacan, AK Parti İl Başkanlığı İl Danışma Meclisi Toplantısında yaptığı konuşmada, 2002 Türkiye'si ile bugünün Türkiye'si arasında insan hakları ve temel hak ve özgürlükler konusunda bir çok farlılıklar bulunduğunu söyledi.

Ülkenin başbakanının zamanında 4 satır şiir okuması nedeniyle hapis cezası aldığına işaret eden Babacan, bugün ise kamuoyunda ve televizyonlarda her şeyin özgürce tartışılabildiğini belirtti.

"Bazı ifadelerin, kavramların kullanılmasının tabu olduğu bir Türkiye'den artık her şeyin rahatça tartışılıp konuşulduğu bir Türkiye'ye gelmiş durumdayız" diyen Babacan, Bunun Türkiye'nin bekası, ilerideki gücü ve başarısı için son derece önemli olduğunu kaydetti

Açıkça, özgürce, her şeyi tartışan, konuşan ve ortak akıl ürünü kararlar alan bir toplumun ve ülkenin başarılı olacağını anlatan Babacan, şöyle konuştu:

"Eğer her şey halkın gözünün önünde oluyorsa, halk her şeyi izliyorsa gözlüyorsa her şey şeffaf ve açıksa o ülkede yapılacaklar vardır, yapılamayacaklar vardır. İşte Türkiye çok şükür bunu başardı. Bugün 400'ün üzerinde TV kanalı olan bin 100'ün üzerinde radyo kanalı olan bir ülkeden bahsediyoruz. Artık Türkiye cumhuriyeti vatandaşı olan herkes kendisini daha güçlü hissediyor, daha özgür hissediyor. Bunu yakalayan bir Türkiye inşallah bundan sonraki dönemde de çok daha farklı bir noktaya gelecektir ve uluslararası toplum içerisinde hak ettiği saygın noktayı çok daha güçlendirecektir."

"Krizde zamanında tedbir alındı"

Babacan, hükümet olarak bir yandan temel hak ve özgürlükler ile demokratikleşme konusunda yoğun bir çaba gösterirken aynı zamanda da Türkiye ekonomisinin çehresini değiştirmek, Türkiye ekonomisindeki yapısal sıkıntıları gidermek için çok ciddi programlar uyguladıklarını söyledi.

Ülkede kişi başına düşen milli geliri 2-3 bin dolarlardan 10 bin dolara çıkardıklarını anlatan Babacan, en geç cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 yılında bu rakamı 20 bin doların üzerine çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.

Yüzde 100'ün üzerinde olan enflasyonu tek haneli rakamlara indirdiklerini, faizlerin de tek haneli rakamlara çekildiğini anlatan Babacan, bütün bunların dünyada yaşanan büyük bir ekonomik kriz sürecinde olmasının azımsanacak bir başarı olmadığını söyledi.

Küresel ekonomik krizde zamanında tedbir aldıklarını ve doğru işler yaptıklarını belirten Babacan, bir çok uluslararası kuruluşun hazırladığı raporda Türkiye'nin 2010 yılında Avrupa'nın en hızlı büyüyecek ekonomisi olarak gösterildiğini vurguladı.

Son aylarda ekonomik göstergelerde gözle görülür bir canlanma söz konusu olduğunu ifade eden Babacan, "2010 yılı hangi açıdan bakarsanız bakın 2009 yılından daha iyi bir yıl olacak. Bu sadece bizim gözlemimiz değil, Türkiye'yi gözleyen yerli, uluslararası pek çok işi bilenin söylediği bir gerçek" diye konuştu.

Küresel ekonomik kriz nedeniyle pek çok ülkede işsizlik oranının arttığını ifade eden Babacan, Türkiye'de geçen yıl işsizlik oranının yüzde 11 olduğunu, bu yıl ortalama olarak bu oranı yüzde 14,8 olarak beklediklerini söyledi.

Kaynak:Dünya

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr