Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / ABU DABI-LOS ANGELES 2 SAAT

ABU DABI-LOS ANGELES 2 SAAT

ABU DABI-LOS ANGELES 2 SAAT28.12.2009

Abu Dabi merkezli Aabar Yatırım ve İngiliz Virgin Galactic arasında yapılacak işbirliği sayesinde Abu Dabi'den Los Angeles'a iki saatte uçulabilecek.

Arabian Business'taki habere göre Aabar Yatırımlar başkanı Kadim Abdullah El Kubeysi, Abu Dabi ve Los Angeles'in üs olarak kullanılacağını ve Abu Dabi'den kalkan Virgin Galactic uçağıyla iki ya da üç saat içinde ABD'nin herhangi bir kentine ulaşılabileceğini söyledi.

El Kubeysi kendisine 'ABD'deki yabancı yatırımlar komitesinin Aabar ve Virgin Galactic arasındaki anlaşmayla ilgili milli güvenlik soruşturması başlattığının' hatırlatılması üzerine konuyla ilgili endişe duymadığını belirtti.

Aabar başkanı, 'Her şeyin yolunda gittiğini, problem olmadığını ve soruşturmayla ABD hükümetinin kurallara ve kanunlara uyulduğundan emin olmak istediğini' ifade etti.

El Kubeysi ayrıca Abu Dabi'nin ABD ile olan ilişkilerinin çok iyi olduğunu ve onay işleminin birkaç haftadan fazla sürmesini beklemediğini kaydetti.

UZAY TURİZMİ BAŞLIYOR

Virgin Galactic, 2011 yılında yolcu başına 200 bin dolar keserek ticari uzay uçuşlarına başlamayı planlıyor.

Hisselerinin yüzde 71'i Abu Dabi Uluslararası Petrol Yatırım Şirketi'ne ait Aabar Yatırımlar geçen Temmuz'da Richard Branson'a ait dünyanın ilk ticari uzay projesi Virgin Galactic'in yüzde 32'lik hissesini 280 milyon dolara aldığını açıkladı.

Anlaşma, Virgin grubunun kurucusu Richard Branson ve Aabar yönetim kurulu başkanı Muhammed Bedevi El Hüseyni tarafından imzalandı.

Abu Dabi'nin ayrıca küçük uydu fırlatma kapasitesine sahip olabilmek için 110 milyon dolarlık yatırıma ön onay verdiği bildirildi. Gerekli izinlerin alınması durumunda ileride Abu Dabi'de uzay limanı tesisleri kurulması da planlanıyor.

İKİ NO'LU UZAY GEMİSİ TANITILDI

Geçen hafta ABD'nin Kaliforniya eyaletinde Mojave uzay limanında tamamen karbon komposit materyallerden yapılan iki no'lu uzay gemisi 'SpaceShipTwo'nun tanıtımı yapıldı. Törene basın mensupları, VIP misafirler ve ilk uçuş için rezervasyon yaptıran misafirler olmak üzere 800 kişi katıldı.

Virgin grubu kurucusu Richard Branson'ın yanısıra valiler Bill Richardson ve Arnold Scharzenegger'in de katıldığı basın toplantısında gemiye VSS Enterprise ismi verildiği bildirildi.

Fırtına ve rüzgarlı havaya rağmen iki no'lu uzay gemisi, ana gemi VMS Eve (WhiteKnightTwo) tarafından piste çekildi ve misafirlere tanıtıldı.

Gerekli izinlerin alınmasının ardından ilk ticari uzay seferlerinin New Mexico'daki üsten yapılmaya başlanacağı açıklandı.

Gemi, test uçuşlarının tamamlanmasından sonra iki pilot astronot ve altıya kadar yolcu astronot taşıyabilecek. Dört adet Pratt and Whitney PW308A motoru takılı olacak ana gemi (WK2), halen geliştirme safhasında bulunan hibrid roket motoruyla uçacak iki no'lu uzay gemisini (SS2) 16 kilometre yukarıya çıkaracak ve daha sonra yörüngesine bırakacak.

'Yörüngealtı' uzayda yaklaşık 2.5 saat sürecek seyahat boyunca uzay turistleri yerçekiminin etkisinden kurtulacak ve dünyayı uzaktan seyretme imkanı bulacak.

Şirket, günde dört adet uzay uçuşu yapılabileceğini ve tanesi 200 bin doları bulan biletlerden şu ana kadar 200'ün üzerinde satıldığını bildirdi.

YEMEN'E YATIRIM

Bu arada Abu Dabi hükümetinin Yemen'de 14 altyapı, enerji, eğitim, ulaşım ve su projesinde kullanılmak üzere 650 milyon dolarlık yardımda bulunacağı bildirildi.

Fonun, Abu Dabi Kalkınma Fonu tarafından yönetileceği ve fonun kurulduğu 1971'den bu yana verilen en büyük tek miktar olduğu kaydedildi.

Anlaşmanın BAE dışişleri bakanı ve fon başkan yardımcısı Abdullah Bin Zayid ile Yemen'li meslektaşı Ebu Bekir El Kirbi arasında başkent Abu Dabi'de imzalandığı öğrenildi.

Kaynaklara göre Arap yarımadasının en fakir ülkesi Yemen'e en çok yardım yapan ülkelerin başında BAE geliyor. Fonun 1974'ten bu yana Yemen'de yaklaşık 110 milyon dolarlık 12 projeyi finanse ettiği ifade ediliyor.

Kaynak: Lojiport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr