Arkas'ın Anadolu Projesi'nin başlaması için özel şirketlere lokomotif kullanma izninin çıkarılmasının beklendiği ifade edildi.
Arkas Holding'in sanayileşmiş Anadolu kentlerini demir yoluyla limanlara bağlamak amacıyla başlattığı Anadolu Projesi'ne Alman Devlet Demiryolu şirketi iştiraki olan Schenker'in de ortak olmak istediği belirtildi. Projenin başlaması için özel şirketlere lokomotif kullanma izninin çıkarılmasının beklendiği ifade edildi.
Arkas Holding Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Önder Türkkanı, holding 2009 yılı performansı ve 2010 hedefleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Türkkanı, Arkas'ın denizcilik sektöründe yaşanan krizi önceden görerek yeniden yapılanmaya gittiğini, miktar bazında küçük düşüşler yaşanmasına rağmen 2009'u, önceki yılla aynı seviyede kapattığını ifade etti.
Kasım ayı itibarıyla konsolide olarak faiz, amortisman ve vergi öncesi karlılığın (EBİTDA) 150 milyon dolara yaklaştığını ifade eden Türkkanı, yıl başında tahmin ettikleri durumda olduklarını ifade etti.
Kuzey Afrika'da 4 yıl önce bir organizasyon kurduklarını, bu coğrafyada kriz döneminde dünya şartlarından farklı bir senaryonun gerçekleştiğini ve ticari hacmin yüksek olduğunu ifade eden Türkkanı, grubun deniz taşımacılığı yanında liman işletmeciliği ve kara nakliyeciliği yapmasının da riskleri dağıttığını, bu nedenle 2009 yılını sadece armatör olan şirketlere göre çok daha iyi geçirdiklerini dile getirdi.
Yılın ilk üç ayındaki adetsel bazda düşüşlerin yılın son çeyreğine doğru toparlandığını, Ağustos ayındaysa önceki yılın da üstüne çıktıklarını dile getiren Türkkanı, ''Kriz öncesindeki fiyat ve hareketliliğe ne zaman ulaşırsınız?' diye sorarsanız, bize göre 2012 ve sonrasıdır. 2010'da çok önemli bir atılım beklemiyoruz. Yatay bir seyir izlenir diye düşünüyoruz. Tüm hesaplarımızı bu çerçevede yapıyoruz. Yatırım projeleri konusunda da 'bekle gör' anlayışı içindeyiz'' dedi.
-MARMARAY İLE DOĞRUDAN AVRUPA-
Türkkanı, Anadolu'da ilk etapta 9 önemli sanayi ve ticaret kentini limanlara bağlamak amacıyla yola çıktıkları Anadolu Projesi'ndeyse hareketli bir döneme yaklaştıklarını kaydetti.
Proje kapsamında lojistik terminallerinin yapımı için planladıkları tüm kentlerde arazi alımlarını tamamladıklarını, holding bünyesindeki vagon şirketinin de 550 vagonluk bir filoya ulaştığını dile getiren Türkkanı, 2009'da kriz nedeniyle çok fazla mesafe alamadıkları projenin yeni dönemde canlanmasını umduklarını ifade etti.
Arkas'ın iş ortakları arasında yer alan Alman Devlet Demiryolu şirketi iştiraki Schenker'in Anadolu Projesi'ne ilgiyle yaklaştığını dile getiren Türkkanı, şöyle konuştu:
''Anadolu projesiyle Anadolu'daki üretim noktalarını limanlara en düşük maliyetle bağlayacağız. Anadolu'da üretim yapmanın maliyetini düşürecek olan bu proje, batıya göçü de azaltabilecek. Kara yolunun daha az kullanılması nedeniyle trafik güvenliğinden, karbon emisyonunun azaltılmasına kadar bir çok faydayı beraberinde getirecek.
Bir kaç yıl önce Anadolu kentleri için başladığımız proje Türkiye'nin doğu ve güney doğusundaki ülkelerin ekonomik gelişimiyle birlikte bölgesel öneme sahip oldu. İran, Irak, Suriye, Azerbaycan, Ermenistan gibi pazarlar hızla gelişiyor. Avrupa'dan mal talebi hızla yükseliyor. Bunlara en ucuz ulaşma yolu Türk liman ve demir yolları.
Yabancı sermaye de Türkiye'nin coğrafi avantajının farkında, lojistiği cazip bir yatırım alanı olarak görüyorlar. Demir yolu işletmeciliğinden dünyanın en büyükleri arasında gösterilen Schenker bizimle bu işi geliştirmek istiyor.
Ümit ediyorum önümüzdeki sene bu konuda daha fazla bir mesafe alacağız. Marmaray projesinin tamamlanmasıyla Avrupa'dan demir yoluyla gelecek yükün, Türkiye'deki yüklerin de ilave edilmesiyle doğu ve güney coğrafyasına dağıtılması söz konusu olacak. Projenin başlaması için öncelikle lokomotifimizin olması lazım. Özel şirketlere lokomotif izni veren yasanın çıkması halinde 2010'da yatırım hareketliliği başlar. Sadece Türkiye içinde terminal, lokomotif ve vagonlarla birlikte ilk kademede 200 milyon dolarlık yatırım yapılacak. Ulaştırma Bakanlığı'nın bu konudaki düşüncesi pozitif. Yasanın 2010'e meclisten çıkacağını umuyoruz.''
Türkkanı, Türkiye'de demir yolunun kullanılan hat üzerinden kiralanabildiğini, ancak şirketlere lokomotif alma izni verilmediğini, Anadolu Projesi gibi bir projenin de şirket bünyesinde lokomotifler olmadığı sürece işlemesinin mümkün olmadığını dile getirdi.
Kaynak: Lojiport