Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / İZMİRDE YENİDEN SÜRE TALEBİ

İZMİRDE YENİDEN SÜRE TALEBİ

İZMİRDE YENİDEN SÜRE TALEBİ16.12.2009

Konsorsiyum ortaklarından EİB LİMAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Eli Alharal, limanın devri için Nisan'a kadar süreye ihtiyaç duyduklarını belirtti.

İzmir Limanı'nın özelleştirme ihalesini kazanan konsorsiyum ortaklarından EİB LİMAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Eli Alharal, limanın devri için Nisan'a kadar süreye ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Alharal, limanın devri için nisana kadar süreye ihtiyaç duyduklarını ve bu yetkinin Özelleştirme Yüksek Kurulu'nda olduğunu belirterek "İzmir'e biraz daha zaman tanınmasını bekliyoruz" dedi. Alharal, limanın devir sözleşmesi yapılması sürecinde 45'er günlük iki ek süre istediklerini belirterek, konsorsiyum ortaklarının zaman sıkıntısının bulunduğunu belirtti. Limanın 29 ay süren dava sürecinin ardından yaşanan ekonomik kriz nedeniyle koşulların değiştiğini, ortakların İzmir Limanı'nı işletme kararlılığı içinde bulunduğunu dile getiren Alharal, "Şu anda ihtiyaç duyduğumuz şey para değil zaman. Nisan ayına kadar zaman istedik. Ancak ÖİB yetkisi dahilindeki 90 günlük süreyi verdi. Daha fazla zaman verme yetkisi Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun. 30 aylık beklemenin ardından 45 gün içinde devir beklenmesi mümkün değil. 70 günlük bir zaman geçti, bu kadar zamanda kredi kartı limitini artırmak bile güç. ÖYK'nın İzmir'e zaman tanımasını bekliyoruz" dedi. Devrin gerçekleşmemesi halinde en büyük zararı İzmir'in göreceğini savunan Alharal, ÖYK'nın ek süre imkanı sağlaması konusunda İzmir'in de bir çalışma yapması gerektiğini kaydetti.

Bu konuda Vali Cahit Kıraç ile görüşmeyi planladıklarını söyleyen Alharal, "Bir imtiyaz ya da ayrıcalık istemiyoruz. Konsorsiyum ortakları bu yatırımın ancak 2010 yılı ilk çeyreğinde bütçeye alınabileceğini ifade etmişlerdi. İhalede ortaya çıkan fiyata ilişkin hiçbir tereddütleri yok. İzmir'e uzun vadeli bakıyorlar. İzmir'in yeni ihaleler ve dava süreçleriyle zaman kaybetmesini istemiyoruz" diye konuştu.

Sürecin özeti

Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 15'inin yapıldığı TCDD'ye bağlı İzmir Limanı'nın 49 yıllığına özelleştirilmesi için 3 Mayıs 2007'de açılan ihaleyi Hutchison, Global ve EİB LİMAŞ, 1 milyar 275 milyon dolar vererek kazanmıştı. Ancak Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Vakfı Merkezi ve Liman İş Sendikası'nın açtığı dava süreci 29 ay devam etmiş, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun yürütmeyi durdurma kararı sonrası Danıştay 13. Dairesi'nin verdiği ihalenin iptali davasını ret kararıyla devir sürecinin önünü açılmıştı.

Konsorsiyumun, devir konusunda ilk 45 günlük süresini kullanmasının ardından istediği ek 45 günlük süre 25 Aralık 2009'da doluyor. İhale şartnamesine göre konsorsiyumun 1 milyar 275 milyon doların en az yüzde 50'sini satış sözleşmesi imza tarihinde peşin olarak, yüzde 25'ini sözleşme tarihinden itibaren en geç birinci yılın sonunda, kalan tutarı da sözleşme tarihinden itibaren en geç ikinci yılın sonunda ödemesi gerekiyor. Konsorsiyumun ihaleden çekilmesi halinde 15 milyon liralık teminatın yanacağı belirtildi.

Kaynak: Lojiport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr