Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / ARAÇ TAKİBİ YAYGINLAŞIYOR

ARAÇ TAKİBİ YAYGINLAŞIYOR

ARAÇ TAKİBİ YAYGINLAŞIYOR16.12.2009

Nakliye ve lojistik sektörlerinin kullandığı mobil araç takip sistemleri, son yıllarda ambulanslar, diyaliz servisleri, banka zırhlı araçları, balıkçı filoları, yatlar, seyahat firmalarınca da kullanmaya başladı.

Satko Teknoloji Genel Müdürü Nedim Çelebiler'in verdiği bilgiye göre, 40-50 milyon liralık büyüklüğe ulaşan sektörde, önümüzdeki 3 yılda beklenen 500 bin adetlik araç ve 7 milyonluk ticari araç, pazarda önemli potansiyel oluşacağını gösteriyor.
Mobil araç takip sistemleri pazarı, basit mobil araç takip uygulamaları ve sektörel çözümler olarak iki bölümde ele alınıyor.
Basit mobil araç takip sistemleri, genellikle belli sayıda binek aracı olan şirketlerin araçlarını ve sürücülerini izleyebilmesi ve denetlemesi amaçlı kullanılıyor.
Sektörel çözümleri, soğuk zincir için ısı kontrolü ve takibi, yük güvenliği için kapı sensörleriyle kapının açılma ve kapanmasının takip edilmesi, araçların belirli bölgelere giriş ve çıkışlarının takibi, çalışması gereken alanın dışına çıkıp çıkmadığının takibi gibi sektörlere özel kurumsal faydalar sağlayan konuları içeriyor.
Bu konuda örneğin petrol, tehlikeli madde taşımacılığı sektöründe güvenlik amacıyla aşırı hız kontrolü, şoför çalışma saati kontrolleri, şoför performansını ölçümü gibi alanlarda etkili oluyor.

Emniyet kemeri kontrolü

Nedim Çelebiler, mobil araç takip sistemlerinin, temel olarak araç filolarının daha etkin, daha verimli kullanılmasını ve sistemlerle araçların yakından izlenip, araçlara olan taleplerin, onların bulunduğu yere, kapasitelerine ve koşullarına bağlı olarak yönlendirilmesini sağladığını anlattı.
Sistemlerin, rota planlaması ve araçların doğrudan yakıt tüketimi, rölanti ölçümü, aşırı hız ve devir kontrolü gibi bilgilerle ilgili takip ve düzenleme sayesinde yakıt harcamalarını azalttığına değinen Çelebiler, sistemlerle aşırı hız, sert frenleme, emniyet kemerinin takılı olup olmadığı bilgilerinin alındığının, aracın motor bakım, lastik değiştirme zamanlarının kontrolünün yapılabildiğinin altını çizdi.
Çelebiler, müşterilerinden örneklere bakıldığında mobil araç takip ve filo yönetimi sistemleriyle, yolcu veya yük taşıma kapasitelerinde yüzde 20 oranında artış, yakıt tüketiminde yüzde 10'a varan tasarruf, zamanında yük ve yolcu tesliminde yüzde 99,6'lara varan başarı elde edilebildiğini söyledi.
Çelebiler, uygulamaların, kiralık araçlar, şehiriçi toplu taşıma araçları, şehirlerarası otobüsler, banka zırhlı araçları, belediye ve resmi kurum araçları, dağıtım ve kurye araçları, şantiye araçları, ambulanslar, para nakliye araçları, posta araçları, emniyet teşkilatı araçları, sıcak satış araçları, yatlar ve balıkçı filolarının takibi ve yönetimi konusunda verimlilik, esneklik, müşteri memnuniyetinin artırılmasını sağladığını anlattı.
Çelebiler, Ulusoy Turizm Seyahat A.Ş'nin, Satko'nun mobil araç takip ve filo yönetimi çözümünü kullanarak, servis araçlarını ve şehirlerarası otobüslerini takip ettiğini, böylece benzin tasarrufu ve müşteri memnuniyetini artırmayı hedeflediğini aktararak, Diana Turizm'in otobüs filosunda bu sistemleri kullanarak yapacağı verimli rota planlamasıyla sezonda yüzde 20'lik kapasite artışı sağlayacağını söyledi.
Müşterilerinden Serlog'un, araç takip sistemlerinin desteğiyle gıda maddelerinin gitmesi gereken yere tam zamanında ve tam ısısında teslim edilmesinde yüzde 99,6 oranla başarılı olduğunu anlatan Çelebiler, Ran Lojistik'in sistem sayesinde araç filosuyla ilgili bilgilere dayalı raporlar alarak ortalama 100 kilometrede 5 litrelik yakıt tasarrufu sağladığını belirtti.
Çelebiler, mobil araç takibi ve filo yönetimi sistemleriyle, bir sağlık kuruluşunun bütün ambulanslarını ve böbrek diyaliz servis araçlarını harita üzerinden takip edebilmesine, gelen bir acil durum çağrısına bulunduğu yer açısından en uygun ambulansı yönlendirerek, ambulansların acil çağrılara en kısa sürede erişmelerinin sağlanmasına olanak tanındığını, böylece tüm sağlık kuruluşlarının özellikle acil durumlarda daha iyi sağlık hizmeti vermesine yardımcı olduklarını ifade etti.
Çelebiler, Mobil Araç Takip Sistemleri pazarında teknoloji liderliklerini Ar-Ge'ye yatırım yaparak sürdürmeyi hedeflediklerini ifade ederek, ''2008 yılında mobil araç takibi (MAT) sunduğumuz 5 bin araçtan 5,6 milyon lira kazandık. Yıl sonuna kadar hedefimiz ise 10 bin aktif MAT ile 6,5 milyon lira kazanç elde etmek. 2011 sonu için hedefimizi 50 bin aktif MAT olarak belirledik'' dedi.

Kaynak: Perşembe Rotası

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr