Eskişehirli Yönetici ve İş Adamları Derneği (ESYIAD) 04 Aralık Cuma akşamı Anadoluhisarı Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü Eğitim ve Sosyal Tesislerinde bir yemek verdi.
Yemeğe Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Eskişehir Valisi, Eskişehir milletvekilleri, UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Kosta Sandalcı ile Aydın Güvenler’in, İlçelerin tüm belediye başkanları, Eskişehir Sanayi Oda başkanı(ESO başkanı), Ticaret Oda başkanı (ETO), DTD Demiryolu Taşımacılığı Dernek Başkanı Mete Tırman ve İstanbul’da yaşayan iş adamları ve yöneticilerin katıldı.
Bakan Yıldırım yemekte yaptığı konuşmada ’’Hizmeti de altyapıyı da Eskişehir’e bir dünya kenti perspektifinden bakarak yapıyoruz’’ dedi.
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Eskişehir’in, Anadolu’nun bağımsızlık mücadelesine damgasını vuran ve 100 yıldan fazla bir süredir demir yollarıyla anılan bir şehir olduğunu söyledi.
Yıldırım, Eskişehir’e bugüne kadar 80 kilometre bölünmüş yol yapıldığını ifade ederek, bu yollara 200 kilometre daha ilave ettiklerini ve 300 trilyon para harcadıklarını kaydetti.
Geçen 7 yılda Eskişehir için 2 katrilyon 200 trilyon para harcadıklarını belirten Yıldırım, 7 yılda 70 yılda yapılanın 10 katını gerçekleştirdiklerini söyledi.
Bakan Yıldırım, ’’Hizmeti de altyapıyı da Eskişehir’e bir dünya kenti perspektifinden bakarak yapıyoruz. Türkiye’nin ilk yüksek hızlı tren hattını yaptık. Mart’tan bu yana Eskişehir’in adını dünyada duymayan kalmadı. Bu, uzun vadede güzel şehrimizin yalnızca turizmine yansımayacak, ekonomisine ve sosyal hayatına da yansıyacak’’ diye konuştu.
Türkiye’de 1950’den 2000’li yıllara kadar demir yollarının unutulduğunu ve yatırım yapılmadığını dile getiren Yıldırım, Atatürk döneminde bir yılda 124 kilometre demir yolu yapılırken, 1950-2003 yılları arasında 13 kilometre, 2003-2009 yılları arasında ise 88 kilometre demir yolu gerçekleştirildiğini anlattı.
Ülkenin dört bir yanını bağlayan tüm yolları bölünmüş yol haline getirdiklerini ve bölünmüş yolların 11 bin 300 kilometreye çıktığını kaydeden Yıldırım, şöyle devam etti:
’’Bunun iki faydası var. Bölünmüş yollardaki ölümlü trafik kazaları yüzde 25 ile yüzde 89 arasında azaldı. Yol kusurundan kaynaklanan kazalar da 4 kat azaldı. Türkiye’de kilometre başına kaza oranı 4,6 iken, bu oran Avrupa’da 3’ün altında. Bölünmüş yollar yapılmadan önce Türkiye’de bu oran yüzde 6’ydı. Biz küçük bir kasabayı her yıl trafik kazalarında kaybediyoruz. Diğer faydaları da zamandan, yakıttan ve havaya verilen karbondioksit gazından tasarruf edilmesi.’’
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, iktidarları döneminde sadece bölünmüş yollara 34 katrilyon para harcadıklarını dile getirdi.
Yemekte UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Kosta Sandalcı, UTİKAD tarafından sektöre kazandırılan “Uluslar arası Demiryolu Eşya Taşımacılığı” adlı kitabı Sayın Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a sundu.