Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / TRAFİKTE EŞİK FİYAT KALKSIN

TRAFİKTE EŞİK FİYAT KALKSIN

TRAFİKTE EŞİK FİYAT KALKSIN09.12.2009

Axa Sigorta CEO’su Cemal Ererdi, eylül sonu itibariyle 1.47 milyar TL primin, sektörün toplam prim üretiminin yüzde 19’unu oluşturduğunu belirtti.

Ererdi, trafik sigortalarında yarı serbesti denilen bir sistem kurulduğunu ve primlerin 6 ayda bir şirketlerce tespit edilmesine rağmen Hazine’nin bu tespitler sonrası bir alt eşik tespit ederek primlerin bu eşik altına inmesinin önüne geçtiğini ifade etti. 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren şirketlerin yeniden primleri belirleyeceklerini ifade eden Ererdi, trafik sigortalarındaki limitlerin  bu tarihten sonra maddi hasarlarda 15 bin TL’den 17 bin 500 TL’ye yükseleceğini açıkladı.

‘Devlet müdahalesi asgariye inmeli’
Sigorta sektörünün gerçekten tam rekabete geçmesi ile ilk anda sorunlar yaşanacağını ifade eden Ererdi, “İdeal olan en kısa sürede Hazine’nin şirketlerin uygulamaları ile teknik sonuçlarının uyumsuzluğunu tespit durumunda devreye girerek, prim tespit sistemlerine müdahale etmesi. Daha sonra ise sermaye artışı istemek yolu ile sistemi sağlıklı bir biçimde işletmeli” görüşünü savundu. Ererdi bugünkü ortamda düzelmenin yarı serbesti nedeni ile sürekli ertelendiğini belirtti. Hazine’nin bugüne kadarki uygulamalarında sektörü batı normlarına taşıdığını ve Avrupa’daki altyapıdan bile daha başarılı bir ortamda çalıştıklarını belirten Ererdi, sektörün Hazine’nin bu yaklaşımlarına daha fazla destek vermesini, tam serbesti düzen kurarak devletin sigorta sektörüne olan müdahalesini en asgari noktaya çekmesi gerektiğini vurguladı.

‘Fiyatın artması sektörün aleyhine’
Türkiye’de zorunlu sigortalarda hâlâ istenen yaygınlığa ulaşılamadığına dikkat çeken Ererdi, her dönem Hazine eliyle eşik fiyatlarının arttırılmasının son derece yanlış sonuçlar doğuracağını belirterek artık buna son verilmesini istedi. Eğer eşik devam edecekse bu eşiğin şirketlerin Tramer’e girdikleri zam oranlarının ortalaması şeklinde tespit edilmesi gerektiğini dile getiren Ererdi, ancak kendi tercihlerinin 2011’den itibaren bu eşik kavramının kaldırılması olduğunu vurguladı. “Eğer sürekli olarak eşik fiyatları Hazine tarafından artırılırsa, hasarsız sigortalılar artık sigorta yaptırmaktan vazgeçmeye başlayacaktır” diyen Ererdi bunun da sektörün aleyhine olacağına dikkati çekti.

Kaynak: Milliyet

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr