Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / AB KARAYOLU DÜZENLEME PAKETİNDEN BEKLENTİ BÜYÜK

AB KARAYOLU DÜZENLEME PAKETİNDEN BEKLENTİ BÜYÜK

AB KARAYOLU DÜZENLEME PAKETİNDEN BEKLENTİ BÜYÜK09.12.2009Yürürlüğe giren yeni AB karayolu taşımacılığı düzenleme paketi kurallarının daha adil rekabet, daha az kırmızı şerit getirmesi ve yılda 190 milyon euroluk tasarruf sağlaması bekleniyor

Avrupa’da karayolu taşımacılığını yönetimin modernize eden yeni düzenlemeler geçtiğimiz Cuma günü yürürlüğe girdi. Düzenlemelerin yılda 190 milyon euroluk tasarruf sağlaması bekleniyor.

 

Söz konusu karayolu taşımacılığı düzenleme paketinin mal veya yolcu taşımacılığına konu olan 900 bin Avrupa karayolu taşımacılığı teşebbüsünü basitleştirip yasal çerçeveyi netleştirecek.


AB Ulaştırma Komisyoneri Antonio Tajani, karayolu düzezenleme paketinin, sektörün bürokraisiyi azaltacak açık, etkin kuralları istediği önemli bir zamanda yürürlüğe girdiğini söyledi. Tajani, paketin harmonizasyonu sağlayacak kurallara ihtiyacı ve ulaştırma sektörüne giriş serbestliğini dengelediğini kaydetti. Kuralların önemli maliyet tasarrufu sağlayacağına inandığını da vurgulayan Tajani, aynı zamanda sektördeki tüm oyuncular için eşit rekabet sahası getireceğini de ifade etti.


Yeni düzenlemeler, karayolunda yük ve yolcu ulaştırma sektörüne giriş ve çıkış kurallarını modernize ediyor, basitleştiriyor ve kolaylaştırıyor.

3 ana düzenleme komisyon tarafından 2007 yılı önerilerinde yer aldı. Bunlar 4 düzenleme ve 2 direktifle değiştirildi.

 

Ana değişiklikler neleri kapsıyor?

 

Öncelikle sektöre giriş ve çıkışlarda bürokrasi azalıyor.

Aynı ülkede iki nokta arasında kabotaj üzerindeki (eşya veya yolcu ualştırmasında) kuralları harmonize ediliyor. Şimdi her taşımacının boş seferlerden kaçınması için, sadece navlun belgesin kanıtlaması kaydıyla, herhangi uluslararası nakliyesini boşaltması sonrasında, 7 gün içinde, otomatik olarak 3 kabotaj operasyon hakkına sahibi olacak.

 

Üye devletler arasındaki verimli bilgi alış-verişi için, elektronik ortama kayıtlı ulusal kayıtlardaki karayolu taşıma ihlalleri hızlı ve etkili bir şekilde paylaşılacak.

 
Kaynak:LH
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr