Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / DÜNYA DENİZLERİNDE NELER OLUYOR?

DÜNYA DENİZLERİNDE NELER OLUYOR?

DÜNYA DENİZLERİNDE NELER OLUYOR?09.12.2009

İlk ESPO Award ödülünün sahibi; Rusya'da hizmete giren yeni liman; Maersk'ün devlet kredisiyle büyüme hamlesi ve HongKong'ta cruise terminali.

İlk ESPO Award ödülünü Gijon aldı

European Sea Ports Organisation (ESPO) tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen çevresiyle en uyumlu liman yarışması sonuçlandı. Yarışma için başvuruda bulunan 30 liman arasından ön elemeyi geçerek yarışmaya katılan İspanya’nın Gijon Limanı, "Gijon Port and City Together" projesi ile ESPO Award ödülünün ilk sahibi oldu. Yarışmaya katılan diğer limanlar ise şöyle;  Algeciras, Cenova, Gent, Rotterdam, Stockholm ve Turku.

Rus Taman Limanı hizmete açıldı

Petrol ihracatında gittikçe büyüyen bir pazar olan Rusya, Karadeniz’de yeni bir petrol limanını daha hizmete açtı. Taman Yarımadası’nda bulunan ve yarımadayla aynı ismi taşıyan liman, Karadeniz ile Azak Denizi arasında tek geçiş bölgesi olan Kerch Limanı’na da oldukça yakın bir mesafede bulunuyor. Yıllık 36 milyon ton kapasiteye ulaşması beklenen yeni liman, özellikle yakıt ürünleri ve amonyak gibi sıvı yük taşımacılığında kullanılacak.

Maersk devlet kredisi ile filosunu büyütüyor

Logistics Finland’ın haberine göre, deniz taşımacılığında dünya lideri Danimarkalı A.P. Moller Maersk, devletten 518.87 Amerikan Doları değerinde ihracat kredisi aldı. Yapılan açıklamada Maersk’ün bu krediyi, Asya’da yaptırmayı planladığı yeni gemileri için kullanacağı bildirildi. Maersk Finans Müdürü Jan Kværvik, gazetecilerin “Şirket devlet kredisi almasaydı yine de bu yatırımı yapacak mıydı?” sorusunu ise yanıtsız bıraktı.

Hongkong yeni bir cruise terminali açıyor

Geçtiğimiz yıl yaklaşık 2.5 milyon cruise yolcusu ağırlayan Hongkong, yeni bir cruise terminalinin inşasına başladı. Victoria Limanı’nda yer alacak yeni terminal, 2013 yılında hizmete açılacak. 30.000 metrekarelik büyük bir alanı kaplayacak olan terminalde ayrıca, 17 yeni hotel inşa edilecek. Şu ana kadar cruise gemileri için kullanılan Ocean Terminal’i ise hizmet vermeye devam edecek.

Kaynak: Aysel Gençer

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr