Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / DÜNYANIN EN UZUN DENİZ OTOBANI

DÜNYANIN EN UZUN DENİZ OTOBANI

DÜNYANIN EN UZUN DENİZ OTOBANI02.12.2009

Körfez ülkelerinden Katar ve Bahreyn'i birbirine bağlayacak ve deniz üzerinde yapılacak otobanın inşaatının gelecek yıl başlayacağı bildirildi.

Medyada yer alan haberlere göre Katar-Bahreyn yükseltilmiş yol idaresi halkla ilişkiler şirketi KBR yetkilisi William Nevel, aralarında Fransız Vinci firmasının da bulunduğu altı müteahhitten oluşan konsorsiyum ile son dizayn ve masraflarla ilgili görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Nevel, inşaata başlamadan önce dizayn ve maliyetin yönetim kurulu tarafından onaylanması gerektiğini hatırlattı.

Projenin maliyeti ile ilgili bir rakam vermekten kaçınan yetkili, deniz üstü otobanın inşa masrafların iki ülke tarafından karşılanacağını belirtti. Daha önce yer alan raporlara göre iki ülke arasındaki otobanın maliyetinin 2,7 milyar doları bulması bekleniyor. Katar ve Bahreyn'in 700 milyon dolar vermesi, kalan 2 milyar doların da kurulan şirket tarafından alınacak kredilerle tamamlanması hedefleniyor.

Deniz üstü otobanda her yöne iki şerit trafik ve acil şeridi bulunacak ve iki Körfez ülkesi arasında hem karayolu hem yüksek hızlı demiryolu ile yolcu ve yük taşınabilecek.

KÖRFEZ ENERJİ NAKİL HATTI

Bu arada altı Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkesini birbirine bağlayacak enerji şebekesinin önümüzdeki ay Kuveyt'te resmi açılışının yapılacağı bildirildi. KİK arabağlantı otoritesinin milyar dolarlık şebekenin ilk safhasının açılışı için Kuveyt'te resmi tören düzenleyeceği öğrenildi.

Törenin, Körfez liderleri 30'uncu zirvesi ile aynı zamanda organize edileceği ve projenin ikinci basamağının önümüzdeki yıl tamamlanacağı kaydedildi. Kaynaklara göre toplam 7 milyar dolara mâl olacak şebekenin ilk safhasında Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt ve Katar 800 kilometrelik enerji nakil hattıyla birbirine bağlandı ve ilk safha için 1,095 milyar dolar harcandı.

İkinci basamakta ise Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman şebekeye bağlanmış olacak ve tüm proje 2011'de tamamlanacak.

Kaynak: Lojiport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr