Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / AB, KAZAKİSTANI KARA LİSTEDEN ÇIKARTIYOR

AB, KAZAKİSTANI KARA LİSTEDEN ÇIKARTIYOR

AB, KAZAKİSTANI KARA LİSTEDEN ÇIKARTIYOR02.12.2009

AB, Kazakistan hava yolu şirketlerini kara listeden çıkarıyor. Kazakistan'daki sivil havacılık şirketlerini kara listeye alan Avrupa Birliği, bu kararında yumuşamaya gidiyor.

AB, geçtiğimiz temmuz ayında bazı Orta Asya ve az gelişmiş ülkelerin hava yolları şirketleriyle birlikte Kazakistan'daki sivil havacılık şirketlerini de kara listeye almıştı.

Kazakistan Ulaştırma Bakanı Abelgazi Kussainov ile görüşen AB'nin Kazakistan Büyükelçisi Norbert Jousten, birliğin daha önce kara listeye aldığı Kazak hava yolu şirketlerinin listeden yakında çıkartılacaklarını aktardı. AB, Kazakistan Devlet Hava Yolları 'Air Astana' haricinde diğer firmaları kara listeye almıştı.

Yasaklanan uçuşların özellikle charter seferleri olması, ülkede yük taşımacılığını sıkıntıya sokmuştu. Bakan Kussainov ise görüşmede Kazakistan'ın sivil havacılık sahasında aldığı yeni önlemleri anlattı. AB ile işbirliğini geliştirme planlarının detaylarını ve transit potansiyelinin geliştirme yollarını Büyükelçi Jousten ile paylaşan Kussainov, ulaştırma sektöründe Kazakistan'ın dünya standartlarını yakalamak için gerekli çalışmaları başlatıldığını söyledi. Haziran 2009'da yapılan 5. Avrasya Yol Konferansı'nda AB ile işbirliği anlaşması imzalandığını hatırlatan Bakan Kussainov, Rusya, Çin ve komşu ülkeler ile memorandum imzalandığını bu sayede Batı Avrupa-Batı Çin adında uluslar arası transit geçiş koridoru inşa etmek için bir mega proje başlattıklarını kaydetti. Kazak bakana göre bu proje, 45 günde alınan yolu 10 güne indirme imkanı sağlayacak Bakan Kussainov , ayrıca Uluslararası Sivil Havacılık standartlarına uygun bir filo oluşturmak için Parlamento'ya kanun tasarısı sunduklarını haber verdi.

Kazakistan'da bulunan özel hava yolu şirketlerinin AB ile ortaklaşa kurdukları 20 kişilik teknik heyet tarafından sıkı denetlendiğini belirten Kusseinov, AB tarafından kara listeye alınan şirketlerin listen çıkartılmasının memnuniyet verici olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Airnewstimes

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr