Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / AB, TÜRKİYENİN REACH PERFORMANSINDAN MEMNUN

AB, TÜRKİYENİN REACH PERFORMANSINDAN MEMNUN

AB, TÜRKİYENİN REACH PERFORMANSINDAN MEMNUN25.11.2009

Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilciliği Başkan Yardımcısı Tibor Varadi, Türkiye'nin kimyasal maddelerin kaydını gerektiren REACH düzenlemesi konusunda iyi durumda olduğunu söyledi.

TEPAV'ın Avrupa Birliği (AB) desteğiyle REACH'nin yerli sektöre ekonomik etkilerini incelediği projenin dün yapılan kapanış toplantısında Varadi, Türkiye'nin söz konusu mevzuatı tamamen içselleştirerek uygulaması çok kolay olmasa da ortak ticaretin geliştirilmesi noktasında çok iyi durumda olduğunu belirtti. AB'nin memnuniyetine karşın sektörde ise REACH'nin kayıt masrafları konusundaki endişe sürüyor. Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği Başkanı Timur Erk, özellikle pek çoğu 2018'de kayıt olacak KOBİ'lerin korunması için REACH mevzuatının bu tarihten önce ulusal mevzuat haline getirilmemesini istedi. Erk, bu çerçevede 2013'te mevzuatı üstlenmeyi planlayan Çevre Bakanlığı'na AB'den geçiş süresi alınması çağrısı yaptı.

 

ABGS, etki analizlerine başlıyor

Avrupa Birliği Genel Sekreterliği (ABGS) Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Yücel, Türkiye'nin kimya ihracatında AB'nin payının yüzde 30'larda olduğunu söylerken REACH düzenlemesinin bu açıdan önemini vurguladı. Özel sektöre etki analizi yapması çağrısı yapan Yücel, kendilerinin de bu konuda yeni bir yapılanmaya girdiklerini kaydetti. Bu doğrultuda DPT ve Başbakanlık'la ortak çalışacaklarını söyleyen Yücel, kurumlardan topladıkları 100'ün üzerinde konu arasından seçecekleri öncelikli başlıklarda etki analizine 2010'da başlayacaklarını belirtti. Yücel, "Özel sektör de bu tür çalışmalar yaparsa müzakere sürecinde daha hızlı yol alınır" dedi. Yücel, şu an 11 faslın müzakerelere açıldığını ve son olarak cuma günü pozisyon belgesini AB'ye ilettikleri çevre faslında müzakerelerin de aralıkta başlamasını beklediklerini sözlerine ekledi.

TEPAV Direktörü Güven Sak ise projeyle daha önce bulunmayan sektörel verilere ulaşıldığını söylerken AB sürecinde bu konudaki çalışmalara duyulan ihtiyaca değindi. Çıkan sonuçların REACH'nin Türkiye'nin faydalanabileceği bir süreç olduğunu gösterdiğini kaydeden Sak, REACH tüzüğünün ulusal olarak benimsenilmesinde ise acele etmemek gerektiğini belirtti. Türkiye'nin kimya ihracatının ilk 7 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 daraldığına dikkat çeken Sak, bu rakamın AB ithalatındaki ve Hindistan ile Çin gibi ülkelerin kimya ihracatındaki daralmadan yüksek olduğunu da vurguladı.

Kaynak: Referans

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr