Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / YILDIZLARIN YERİNİ DEĞİŞTİRME HAYALİ KURDU, AKDENİZDE 209 ODAYA YENİDEN BAŞKAN OLDU

YILDIZLARIN YERİNİ DEĞİŞTİRME HAYALİ KURDU, AKDENİZDE 209 ODAYA YENİDEN BAŞKAN OLDU

YILDIZLARIN YERİNİ DEĞİŞTİRME HAYALİ KURDU, AKDENİZDE 209 ODAYA YENİDEN BAŞKAN OLDU24.11.2009İTO Başkanı Murat Yalçıntaş Beyrut'ta düzenlenen ve Lübnan Başbakanı Saad Al Hariri'nin de katıldığı genel kurulda, Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME) Başkanlığı'na yeniden seçildi. ASCAME, 23 ülke, 209 oda ve binlerce şirketi temsil ediyor.

İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Başkan Murat Yalçıntaş yaklaşık 2.5 yıldır başkanlığını yaptığı Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği'nin (ASCAME) 20'nci Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda yeniden başkan seçildi. Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta yapılan genel kurula Lübnan Başbakanı Saad Al Hariri de katıldı. Akdeniz'i çevreleyen 23 ülkeden 209 odayı ve binlerce firmayı temsil eden ASCAME'nin genel kurulu dünyanın kişi başına milli geliri en yüksek bölgesi olan ‘Akdeniz için Birlik' temasıyla yapıldı. Genel kurulun açılışında, Avrupa Birliği'nin Akdeniz için ‘ortaya para koyduğu' da dile getirilerek iki program için çalışlamaların başladığı dile getirlildi. Biri 12 milyon diğeri 190 milyon Euro'luk programlarla Akdeniz ülkelerinin ekonomik gelişimlerine katkı sağlanacak.
Şiirle, aşkla yola çıktım
İTO ve ASCAME Başkanı Murat Yalçıntaş, Beyrutlu şair Nizar Kabbani'nin bir şiirindeki “Ben şiirle, aşkla göklerin haritasını, yıldızların yerini değiştirmek için çabalayan adamım” sözlerini tekrarladı ve “Biz de, ticaret yoluyla herşeyi daha iyiye dönüştürmeyi isteyen insanlar değil miyiz” diye sordu. Yalçıntaş, işadamları olarak doğusuyla batısıyla, kuzeyiyle güneyiyle bir bütün olmuş, her yönden birbirine eşit, gelişmiş, kalkınmış ülkelerden oluşan bir Akdeniz hayal ettiklerini söyledi ve Akdeniz'in ticaret ve medeniyetin merkezi olduğunu vurguladı.
Kuzey ve güney birlik olmalı
Başkan Yalçıntaş, “Ekonomik yönden incelediğimizde Akdeniz'in güney kıyısı demografik zenginliği, enerji kaynakları ve pazarının dinamikliğiyle dikkat çekiyor. Kuzey kıyısı ise teknolojisi, gelişmiş sanayisi ve zenginliği ile dikkat çekiyor. İşte Akdeniz'in başarısı her iki tarafın birbirinin eksikliğini tamamlaması ile gerçekleşecek. Kuzey ve güneyin birbirlerinin eksikliklerini tamamladığı bir Akdeniz, uluslararası arenada hak ettiği yere ulaşır” diye konuştu. Böyle bir gelecek için sadece politik girişimlerle ulaşmanın mümkün olmadığını ifade eden Yalçıntaş, sivil toplum ve iş dünyasının Akdeniz'i şekillendirmede başrolde yer alması gerektiğini belirtti.
450 milyonluk bölge
Murat Yalçıntaş, ASCAME'nin 450 milyondan fazla kişinin yaşadığı, 2.5 trilyon doları aşkın ticaret hacmine sahip 23 ülkeden 209 odayı ve binlerce firmayı temsil ettiğini hatırlattı. Yalçıntaş, şöyle devam etti: “Lübnanlı ünlü yazar Halil Cibran'ın şu sözleri çok önemli: ‘Toprağın neresini kazarsan kaz, bir define bulacaksın. Ancak bir çiftçinin inancıyla kazmalısın.' Biz de böyle saf ve samimi bir inançla çalışırsak, Akdeniz için yeni başlangıçlara adım atabiliriz.”

Ascame Akdeniz'in en güçlü örgütü

ASCAME, Akdeniz Bölgesi'nin refah düzeyinin artırılması, Akdeniz ülkeleri arasındaki ekonomik farklılıkların giderilmesi amacı ile 1 Ekim 1982'de Barselona'da kuruldu. Birlik ticaret, turizm, eğitim gibi birçok çalışma grubu vasıtasıyla özellikle bölge ülkesi firmaların birbirleriyle olan koordinasyonunu sağlamayı hedefliyor. Sekretaryası İspanya'da bulunan, başkanlık ofisi çalışmaları İTO tarafından yürütülen ASCAME Akdeniz'in en güçlü sivil toplum örgütü olarak tanımlanıyor.

Kaynak: Hürriyet

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr