Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / AFRİKA İLE TİCARETİMİZ %700 ARTINCA GEÇ KALDIK DEDİK

AFRİKA İLE TİCARETİMİZ %700 ARTINCA GEÇ KALDIK DEDİK

AFRİKA İLE TİCARETİMİZ %700 ARTINCA GEÇ KALDIK DEDİK24.11.2009DEİK/Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı Zühal Mansfield, Afrika ile ticaretin 1,1 milyar dolar iken birden yüzde 700 artarak 7,7 milyar dolara ulaştığını fark ettiklerini belirterek, "İşte o zaman, Afrika'ya gitmenin zamanı çoktan gelmiş"' dediklerini kaydetti.

.  "Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından düzenlenen ve Grand Cevahir Otel ve Kongre Merkezi'nde yapılan "5. Uluslararası Türk-Afrika Kongresi"nde "Ekonomi ve kalkınma" konulu oturumda konuşan Mansfield, Türkiye'de 2003 yılında Afrika ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi stratejisine başlandığını hatırlattı. Mansfield, "Bakıyoruz ki 1,1 milyar dolar iken ticaretimiz, birden yüzde 700 artarak 7,7 milyar dolara ulaşmış. İşte o zaman 'Afrika'ya gitmenin zamanı çoktan gelmiş' dedik" diye konuştu.

Mısır'ın Türkiye için Afrika ve Arap dünyasına açılan yeni bir kapı olduğunu ifade eden Mansfield, 2008 yılının 11 ayına bakıldığında Türkiye ihracatında AB ülkelerinin payının bir yıl önceki döneme göre 9 puanlık artış olmasına karşı Afrika ülkelerinin payının yüzde 45'e yaklaştığını aktardı. Türkiye'nin yakın ve doğu ülkeleriyle ihracattaki payının yüzde 12'den 19'a çıktığını vurgulayan Mansfield, "Bu demek oluyor ki özellikle küresel kriz ortamında bölge Türkiye için giderek artan bir öneme sahip oluyor" dedi. Mansfield, devletin sağladığı birtakım teşviklerden yararlanarak Türk iş adamlarının Mısır'da yatırımcı olduklarını ve şu anda 190 firmanın 1 milyar dolar civarında yatırım yaptıklarını kaydetti. Bunun, Türk yatırımcıların 60 bin Mısırlı'ya iş sağlandığı anlamına geldiğini vurgulayan Mansfield, Mısır'ın ithalatında Türkiye'nin yüzde 1,8 ile 14. sırada bulunduğunu belirtti.

Ayağa kalkmak, gelişmek isteyen bir Afrika olduğunu anlatan Mansfield, Afrika ile ekonomik iş birliğinde en büyük sıkıntının ulaşım olduğuna dikkati çekerek, hem insan hem de ürünlerin ulaşımında sıkıntılar yaşandığını söyledi. Mansfield, bu nedenle ekonomik iş birliğinin sağlanması için öncelikle hava taşımacılığının geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Zühal Mansfield, Afrika'nın özellikle sanayi yatırımı ve mallarına çok ihtiyaç bulunduğunu ifade eti. Mısırlı İş Kadınları Derneği Başkanı Amany Asfour, Afrika'da fakirlik ve açlığın ciddi aşamalarda olduğunu vurgulayarak, özellikle annelerin sağlığı AIDS ve sıtma ile mücadele etmenin çok önemli olduğunu belirtti. Afrika'nın en fakir kıta olduğunu kaydeden Asfour, insan ve doğal kaynaklarını kontrol edemeyen Afrika'nın ciddi şekilde yıllarca sömürüye maruz kaldığını kaydetti.

Asfour, Afrika'nın gelişmesi sürecinde Türkiye ile ortaklığı çok önemsediklerini ifade ederek, Türk yatırımcıların, Afrika'daki kaynakları yönetmek ve yatırım yapmak üzere daha çok gelmelerini istedi. Afrika'da ticaretin karşılaştığı çok ciddi sıkıntılar bulunduğunu dile getiren Asfour, çok ürün olmasına rağmen ürünlerin katma değerinin olmadığını belirtti. Asfour, Türkiye ile karşılıklı kazanım süreci geliştirmek istediklerini dile getirerek, Afrika'daki piyasanın gerçekten çok büyük ve katılıma açık olduğunu anlattı. Afrika'nın gelişimi ve Türkiye ile kuracağı ortaklıklar sürecine kadınların da mutlaka dahil edilmesinin altını çizen Asfour, "Türk iş kadınları ile Afrikalı iş kadınları arasında ortaklık geliştirmeli ve tecrübelerini birbirlerine aktarmalılar. Afrika kadın girişimciler konseyinin kurulması gerekiyor" diye konuştu.

Bu arada, 5. uluslararası Türk-Afrika Kongresi kapsamında sanatçı Reyhan Çezik'in 54 Afrika ülkesi için tasarladığı 54 exlibris çalışmasının yer aldığı "Exlibris: Afrika Ülkeleri 2009" adlı serginin açılışı yapıldı. Latince "kitaplardan" anlamına gelen, kitap plakası olarak da bilinen exlibris, yaygın olarak kitabın iç kapağına yapıştırılan, isim, sembol, nişan veya kitabın sahibini işaret eden bir kompozisyon olarak tanımlanıyor. Matbaanın icadıyla birlikte ilk kez uygulanan exlibris grafik resim anlamını da taşıyor. Sergi, kongrenin de son günü olan 21 Kasım Cumartesi gününe kadar açık kalacak. Başlığı "Türkiye-Afrika ilişkilerinin gelişiminde sivil toplum ve düşünce kuruluşlarının rolü" olarak belirlenen ve üç gün sürecek 5. Uluslararası Türk-Afrika Kongresi'nde, "Eğitim ve Sağlık, "Çevre ve Tarım", "kültür ve İletişim", "Siyasi İlişkiler", "Barış ve Güvenlik" başlıklı oturumlar yapılacak. Kongrenin son günü Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Kalkınma ve İş Birliği Platformunun, komisyon toplantıları gerçekleştirilecek.

 
Kaynak: Referans

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr