Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / ABD İLE TİCARET POTANSİYELİN ALTINDA

ABD İLE TİCARET POTANSİYELİN ALTINDA

ABD İLE TİCARET POTANSİYELİN ALTINDA24.11.2009
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD ile Türkiye arasındaki politik ve askeri ittifakı iş dünyası olarak desteklediklerini ancak ekonomik ve ticari ilişkilerin bu ortaklığın gerçek potansiyelini yansıtmadığını söyledi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) tarafından 9 yıldır Amerikan Türk Konseyi ATC'nin başkanlığını yapan ve yıl sonunda görevini devredecek olan General Scowcroft onuruna önceki gün düzenlenen yemekte konuşan Hisarcıklıoğlu, ilişkileri geliştirmek konusunda ATC ve DEİK'in çok istekli olduğunu vurgulayarak, "Bu nedenle şu an yapmamız gereken somut konulara odaklanmak" dedi. Hisarcıklıoğlu, her iki ülkedeki ticarete uygun kaynaklara daha fazla bilgi akışının sağlanması ve bu ülkelere yatırımın özendirilmesi gerektiğinin altını çizerek ABD'nin Yurtdışı Özel Yatırım Kurumu'nun (OPIC) bu amaçla çalışmalar yürütebileceğini dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, "Türk ürünleri için Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi'nin (GSP) sahasını genişletmek de mümkün olmalı. Türkiye, İsrail ve bölgedeki diğer ülkelerin katılımıyla bir kalifiye endüstriyel bölge (QIZ) kurmaya yoğunlaşmalıyız. Türk yatırımlarını Afganistan ve Pakistan'a çekmek için Yeniden Yapılandırma Fırsat Bölgeleri (ROZ) yönetmeliğinin konsepti tasarlanırken bize de katılma şansı verilmeli" dedi.

 

Obama, NSB'ye sıcak bakmıyor

Amerikan Türk Konseyi (ATC) Başkanı General Brent Scowcroft ise, 2010 itibariyle büyükelçi Richard Armitage'a görevini devretmekten mutluluk duyduğunu belirterek Türkiye'de gerçekleştirdiği üst düzey temasların çok olumlu geçtiğini söyledi. "ATC'nin ticari rotanın gelişmesine özel çaba sarfedeceği konusunda anlaştık. İlişkilerin akışını sürdürmenin daha iyi bir yolu yok" diyen Scowcroft, göreve başladığından beri Türkiye'ye 19 şirketle geldiklerini bildirdi.

Scowcroft, geçen nisan ayında ABD Başkanı Barack Obama'nın ziyareti sırasında ticaret ve yatırım konusunda verilen sözlerin henüz meyvesini vermediğini belirtirken, Obama yönetiminin nitelikli sanayi bölgelerine (NSB) çok sıcak bakmadığını kaydetti.

Kaynak: Referans

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr