Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / İHRACATÇIYA VERİLEN DESTEK AZALTILDI

İHRACATÇIYA VERİLEN DESTEK AZALTILDI

İHRACATÇIYA VERİLEN DESTEK AZALTILDI24.11.2009

İhracatı teşvik için devletin verdiği parasal desteklerde büyük oranda indirime gidildi. Müsteşarlık, "oranları gerçekçi düzeye çektiklerini" savundu.

İhracatta devlet yardımları kapsamında yapılan destekleme ödemelerinin azami yıllık tutarları yüzde 50 oranında azaltıldı. Çevre desteği uygulaması çerçevesinde analiz başına azami destek tutarı, 50 bin dolardan 25 bin dolara düşürüldü. Pazar araştırması için verilen katkı da 30 bin dolardan 20 bin dolara, e-ticaret sitelerine üyelik giderlerine destek tutarı 20 bin dolardan 10 bin dolara indirildi. Eğitim ve danışmanlık yardımının yıllık azami tutarı 50 bin dolardan 25 bin dolara çekildi. Yüzde 90'lık azami destek oranı ise yüzde 70 olarak uygulanacak. İhracatçıların danışmanlık şirketlerinden alacakları hizmetlere ilişkin yıllık azami destekleme tutarı 150 bin dolardan 50 bin dolara, azami destek oranı da yüzde 75'ten yüzde 50'ye indirildi.

Dış Ticaret Müsteşarlığı yetkilileri, tutarların indirilmesi sebebiyle firmaların bir kaybı olmayacağı görüşünde. Yardımların 5-6 yıldır uygulandığını ve yapılan başvurular ve gerçekleştirilen ödemeler incelendiğinde azami ödeme tutarlarının çok yüksek olduğunun belirlendiğini kaydeden yetkililer, "Ödeme tutarları, gerçekçi düzeylere çekildi. Tebliğdeki afaki, gereksiz yere yüksek yazılmış rakamlar, uygulama rakamlarına çekilmiş oldu." dedi.

Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu'nun, İhracatta Devlet Yardımları Kararı'na dayalı olarak çıkarılan bazı uygulama tebliğlerinde yaptığı değişikliklere ilişkin tebliği, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. 'İhracata Yönelik Devlet Yardımları Kapsamında Çevre Maliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ'de bulunan ve firmalardan istenen belgeleri içeren 'Uluslararası Nitelikteki Diğer Belgeler' tanımı, 'Diğer Belgeler: Bir ülke pazarına girişte zorunlu olarak aranan veya Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından uygun görülen diğer belgeler' olarak yeniden düzenlendi.

ANALİZ BAŞINA DESTEK DE DÜŞTÜ

Şirketlerin, belgelendirme ve/veya laboratuvar analiz harcamaları yüzde 50 oranında desteklenmeye devam edilecek ancak belgelendirme ve/veya analiz başına ödenecek en fazla destek tutarı, 50 bin dolardan 25 bin dolara düşürüldü. İhracatta devlet yardımları kapsamında ödemeye ilişkin belgelerin değerlendirilmesinde, konvertibl olmayan dövizler, ABD Doları'na çevrildikten sonra TL olarak ödenecek. Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ'de yapılan değişiklik uyarınca da tasarım desteğinden yararlandırılan tasarımcılarda ilgili meslek örgütüne üye olma şartı kaldırıldı. Faaliyet alanına göre ilgili mesleki örgüte üye olan veya tasarım ya da tasarımla ilgili alanlarda yüksek öğrenim görmüş Türk tasarımcıları, bu destekten yararlanabilecek.

Kaynak: Lojiport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr