Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / HAVA KARGO SEKTÖRÜNDE YENİ ZAYIF TOPARLANMA İŞARETLERİ

HAVA KARGO SEKTÖRÜNDE YENİ ZAYIF TOPARLANMA İŞARETLERİ

HAVA KARGO SEKTÖRÜNDE YENİ ZAYIF TOPARLANMA İŞARETLERİ24.11.2009

İki önemli hava limanı ve Asya’nın önde gelen hava kargo elleçleme grubu iş hacimlerine ilişkin raporların açıkladı. Burada, küresel hava kargo pazarında toparlanmanın zayıf ancak yine de ümit verdiği duyuruldu.

 

Asya’da Hong Kong Air Cargo Terminals Limited ( HACTL ), Ekim 2009’daki kargo elleçleme hacminin istikrar gösterdiğini, azar azar da olsa artış göstermeye başladığını açıkladı. Ay içinde 225.858 ton ürün elleçlenmiştir ki, bu geçen yılın aynı dönemine göre % 1.7’lik bir artışı ifade etmektedir. Ocak ayından Ekim ayına kadar ise, 1.849.972 ton ürün elleçlenmiştir ki bu da geçen yılın aynı dönemine göre %14.5’lik bir düşüş demektir.

 

Bu arada Avrupa’daki ve İngiltere’deki tüm BAA havalimanları, Ağustos 2008’den beri ilk defa ay bazında artış bildirmiştir(% 1.5’e varan). Ancak yılın ilk on ayında kargo hacimleri % 13.1 oranında düşük göstermiştir. Ancak yine de yönetim, bunu hem İngiltere hem de diğer ülkeler için genel anlamda ekonomideki toparlanmanın ilk belirtileri olabileceğini belirtmiştir.

 

Frankfurt havalimanı da, geçen haftaki son verilerini açıklarken benzer bir iyimserlik

İçindeydi. Hava kargo tonajı üçüncü çeyrekte %16.6 oranında 1.3 milyon tonluk bir düşüş göstermiştir. Ancak bu ilk çeyrekteki % 23.5’lik ve ikinci çeyrekteki % 19.6’lık düşüşle kıyaslandığında düzelme yönünde bir gelişme olduğu görülmektedir.

 

Artan iş hacimlerinin, özellikle Çin çıkışlarının mevcut kapasite üzerine yaptığı baskıya ilişkin artana ölçüde işaretler alınmaktadır. Kaynaklardan birine göre, tarifeli

hava kargo hizmetlerinde kısıtlama yapılırken, diğer yandan charter seferlerin sayısında

artış olmaktadır. Daha önce bir başka yazıda belirtildiği gibi iMac satışlarındaki artış, kapasiteler üzerinde olumsuz etki yapmış sonuçta da fiyatların artmasına neden olmuştur. Geçtiğimiz birkaç ay içerisinde taşıma tarifelerinde % 50- % 100 arasında artışlar yaşanmıştır. Noel’e yaklaşırken Avrupa’daki perakende satışlarında artışlar olurken, bazı oyuncak üreticileri de stok kayıplarını önlememek için daha şimdiden hava kargoya yönelmektedir.

 

 

Kaynak: Transport Intelligence 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr