Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / DENİZCİLİK EĞİTİMDE DÜNYA LİDERİ OLABİLİRİZ

DENİZCİLİK EĞİTİMDE DÜNYA LİDERİ OLABİLİRİZ

DENİZCİLİK EĞİTİMDE DÜNYA LİDERİ OLABİLİRİZ24.11.2009

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sağ, ekonomik krize karşın Türkiye denizcilik eğitiminde önemli başarılar elde edildiğini söyledi. Sağ, dünyada hızla artan zabitan açığına Türkiye'nin cevap verebileceğini ifade etti.

üniversitesi olduklarını belirterek, bu örneğin dünya denizcilik alanında da ilkler arasında yer aldığını söyledi. Prof. Dr. Sağ, Rize Üniversitesi Turgut Kıran Denizcilik Yüksek Okulu'nun yanısıra Yıldız Teknik Üniversitesi'nde de eğitimin başlamasıyla Türkiye'nin üniversite düzeyindeki denizcilik eğitim kapasitesinde Piri Reis Üniversitesi ile birlikte yüzde 60'lık bir artış olduğunu ifade etti.

Deniz Ticaret Odası, Türk Deniz Eğitim Vakfı ile kurduğu üniversiteye yıllık gelirlerinin yüzde 90'ı ile destek veriyor.

Denizcilik eğitimi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Rektör Sağ, Türkiye'nin IMO Genel Sekreteri Mitropoulos'un "Denizlere açılınız" çağrısına en büyük desteği veren ülkeler arasında yer aldığına dikkat çekerek, "İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi IAMU, IMLA gibi uluslararası denizcilik eğitimi ortamlarında Piri Reis ve Dokuz Eylül Üniversiteleri Türkiye'yi başarı ile temsil ediyor. KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi IAMU üyeliğine kabul edilmiş, uluslararası tanınırlılık yolunda büyük adım atmıştır. Yakın Doğu Denizcilik Fakültesi KKTC'yi büyük bir başarı ile temsil ediyor. Denizcilik eğitiminin öncülerinden İstanbul Üniversitesi ile Kocaeli, Yalova, Galatasaray, Bahçeşehir, Karaelmas, Mersin ve Ordu üniversiteleri yeni açılan 2 ve 4 yıllık denizcilik programları ile Türk denizcilik eğitimine yeni bir boyut katttılar" dedi.

 

Denizcilik eğitimi çağ atladı

MEB bünyesindeki Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi sayısının son yılda yüzde 100'lük bir artış gösterdiğini belirten Sağ, denizcilik eğitimi altyapısının muhteşem bir gelişme gösterdiğini belirtti. Türkiye'nin dünya denizcilik eğitiminde lider olmak istiyorsa güçlerin birleştirilmesi gerektiğine de dikkat çeken Sağ, bu konuda şu değerlendirmelerde bulundu: "Kısır iç çekişmeler fayda değil, zarar getirir. Birimizin başarısı hepimizin başarısı, birimizin hatası, hepimizin hatası olacaktır. Şu anda toplam 17 YÖK, 56 MEB denizcilik eğitim kuruluşu elele verdiği takdirde Türkiye dünya denizcilik eğitiminde çok kısa sürede büyük güç olur, lider konumuna gelir. 2009 yılı eylül ayında üniversiteler, idareler ve denizcilik şirketlerinin katıldığı son IAMU Uluslararası Denizcilik Eğitimi Yuvarlak Masa Toplantısı sonucu yayınlanan deklerasyonda, ekonomik krize rağmen zabitan (geminin hareketini yöneten kişi) açığının daha da artacağı yönünde görüşler dile getirildi."

 

Zabitan açığı artıyor

Drewry Danışmanlık Kurumu'nun, 2013 yılı zabitan açığının 83 bin 200 olacağı şeklinde bir değerlendirme yaptığını kaydeden Prof. Dr. Sağ, IMO Genel Sekreteri Mitropoulos'un da bu rakamı son uluslararası toplantılarda telaffuz edip, doğruladığını ifade etti. Dünyadaki gidişatın tersine Türkiye'nin elinde bu konuda önemli fırsatlar olduğunu kaydeden Sağ, "2010 yılı eylül ayında başlayacak çalışmalarla Türkiye küresel anlamda yüksek eğitim almış zabitan açığını kapatmak adına ilk meyvelerini 2015 yılında vermeye başlar. 2023 Türkiye Ulaşım Projesi'ne paralel olarak 2023 yılında bu alanda dünya lideri olabilir" dedi ve ekledi: "Zabitan eğitimi veren YÖK bünyesindeki eğitim kuruluşlarının sayısı ve öğrenci kapasitesi artırılmalı, çok pahalı eğitim tesisleri en verimli şekilde kullanılmalıdır. Diğer disiplinlerde çok yaygın olarak kullanılan ikinci öğretim denizcilik zabitan eğitiminde yoktur. Çok basit bir uygulama ile bu sisteme geçildiğinde hem tesisler çok daha verimli kullanılır hem de sayıları sabit kalsa dahi bir an içinde YÖK bünyesindeki öğrenci alma kapasitesi 1471 den 3000'lere çıkar.

Ülkemiz çok basit düzenlemelerle, 2015 yılından başlayarak 2023 yılına kadar dünyaya toplam aktif 50 bin kaliteli zabitan verecek potansiyele sahip olabilir. Bu sonuç Türkiye'yi bu konuda dünyada lider yapar."

 

Önce güçler birleştirildi

Prof. Dr. Sağ, dünyada zabitan yetiştirmede liderliğe oynayan Hindistan ve Çin gibi ülkelerin öncelikle tüm güçlerini bir çatı altında birleştirdiklerine ve dışarıya açıldıklarına dikkat çekti. Bu ülkelerin daha sonra dünyada tanınmış denizcilik şirketleri ile ortaklıklar kurduklarını belirten Sağ, "Bu ülkeler uluslararası tanınırlıklarını bu şekilde de artırma yoluna gittiler. Türkiye'de de bu model gözardı edilmemeli. Özellikle Yunanistan Deniz Ticaret Odası ve Denizcilik Eğitim Kuruluşları ile ortak eğitimler yapılarak uluslararası platformlarda tanınırlık, saygınlık ve ön plana çıkma çalışmaları yürütülmelidir. Aynı çalışmalar değişik modellerle örneğin İngiliz ve Japon üniversiteleri ile de yapılmalıdır" önerisinde bulundu.

Türkiye'nin çok yakın bir gelecekte dünya denizcilik eğitiminde lider ülke durumuna gelmesinin bir rüya olmadığının altını çizen Prof. Dr. Osman Kamil Sağ, şöyle konuştu: "Türkiye gerek kaliteli öğrenci kapasitesi, genç nüfusu, eğiticileri ve gerekse de altyapı desteği veren IMEAK DTO Modeli ile dünyada bu konuda abartısız en ön seviyede birkaç ülkeden birisidir. Bu gerçeği görüp, yapılacak ayrıntılı bir organizasyonla dünyada lider olma fırsatını kaçırmamak tamamen bizim kendi elimizdedir."

 

 

BİLİMSEL ESERLERİ 15 ÜLKEDE YAYINLANDI

Prof. Dr. Osman Kamil Sağ, 1967 yılında Decatur, Illinois, USA'da MacArthur High School'dan, 1971 yılında ise Boğaziçi Üniversitesi/Robert College'den Makina Mühendisi olarak mezun oldu. 1973 yılında Liverpool Üniversitesi'nde Gemi Makinaları konusunda yüksek lisans, 1977'de de doktora yaptı. 1978 yılında İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi, Gemi Makinaları Anabilim Dalı'nda asistan olarak göreve başladı. 1 Nisan 2008'de Piri Reis Üniversitesi kurucu rektörlüğüne atanan Prof. Sağ, aynı zamanda İTÜ Denizcilik Fakültesi Kurucu Dekanı olarak görev yaptı. Prof. Sağ'ın Gemi Makinaları ve Denizcilik Eğitimi konularında olmak üzere 15 değişik ülkede yayınlanmış toplam 137 bilimsel yayını, 47 uluslararası/ulusal destek projesi bulunuyor.

 
Kaynak: Referans

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr