Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / AKDENİZDE LİMANLAR İŞBİRLİĞİNE GİTMELİ

AKDENİZDE LİMANLAR İŞBİRLİĞİNE GİTMELİ

AKDENİZDE LİMANLAR İŞBİRLİĞİNE GİTMELİ24.11.2009Marseille Europrt Başkanı Raymond Vidil, Akdeniz'in yanlış politikalar nedeniyle özellikle konteynerli yük potansiyelini Kuzey Avrupa Atlantik limanlarına kaptırdığını belirtti. Vidil, Akdeniz'de limanı olan her ülke yönetimini işbirliğine davet etti.

Çözümün nasıl olacağını kestirmenin günümüz itibariyle net olmadığını vurgulayan Vidil, "Bıkmadan usanmadan işbirliği için her ülke yönetimi biraraya gelerek çözümler aramalı ve tasarılar üretilmelidir. Akdeniz'deki taşıma trafiği çoğunlukla bu denizdeki limanlara uğramadan Avrupa Atlantik limanlarına gidiyor. SonuçtaAkdeniz'de seyreden konteyner gemilerin taşıdığı toplam hacme bakarsak, uğraksız transit geçen yüklerin Akdeniz'in içindeki trafiğin çok üstünde gerçekleştiğini görürüz. O halde Akdeniz ülkelerinin işbirliğini geliştirmeleri öncelikle kendi ülkelerinin menfaatine olacaktır" dedi.

Vidil, bu doğrultuda Türk limanları ile örneğin İstanbul-İzmir ve Marsilya arasındaki ilişkilerinı artırılması gerektiğini ifade etti. Vidil yapılacak işbirliği ile bu limanların yük trafiğinden daha fazla pay almasının sağlanabileceğini kaydetti.

 

İşbirliği artacak

Marsilya Fos Limanı Meclis Başkanı Jean-Claude Terrier ise amaçlarının Marsilya Limanı'nı Avrupa'nın güneydeki en büyük limanı haline getirmek olduğunu söyledi. Türkiye'nin Marsilya için konteyner trafiğinde 5, dökme yükte 6. sırada yer aldığını dile getiren Terrier, "Türkiye ile ortaklığımızı geliştirmeyi amaçlıyoruz. Çünkü Türkiye çok iyi bir sanayi, otomotiv, tekstil, beyaz eşya ve elektronik ülkesi. Türkiye ile bağımızı güçlendirirsek 5. sıralardan çok daha yuka rıları çıkacağız" dedi.

 
Kaynak: Referans
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr