Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / SAMURAYLARIN TÜRKİYE İLGİSİ

SAMURAYLARIN TÜRKİYE İLGİSİ

SAMURAYLARIN TÜRKİYE İLGİSİ17.11.2009

Japon firmaları yatırım için gözlerini Türkiye'ye çevirmeye başladı. Japonya'da TOBB'un düzenlediği İş Konseyi'nde birçok alanda yatırımın sinyali verildi.

Dünyada doğrudan yatırım yapan ülkeler içinde liderliği uzun zamandır bırakmayan Japonya, gözünü her zamankinden fazla Türkiye'ye dikti. İlk sinyaller ise Japonya'da düzenlenen Türk- Japon İş Konseyi toplantısından geldi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk-Japon İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan ve bir grup işadamının yaptığı çıkarmada, rafineriden, ilaca, gıdadan petrokimyaya ve hatta futbola kadar bir çok alanda görüşmeler yapıldı. Edinilen bilgiye göre geçtiğimiz hafta düzenlenen İş Konseyi'nde en ciddi yatırım beklentisi rafineri alanında oldu. Petrol rafinerisi, nükleer enerji ve doğalgaz konularında uzmanlaşan JGC isimli firma bundan tam 81 yıl önce kurulmuş. Firma enerji alanında yatırım yapmayı düşündüğünü açıkladı. 70 ülkede tam 20 bin proje gerçekleştiren firma, büyüme stratejisi olarak da orta büyüklükte ve orta vadeli projeleri seçmiş durumda. Enerjide olduğu kadar nükleer, mühendislik, dizayn, fabrika inşası alanlarında faaliyet gösteriyor JGC'nin 5 milyar dolarlık cirosu var.

AFRİKA'YA ORTAK İHRACAT

2.5 milyar dolarlık bir dev olan Sumitomo'nun alt şirketi olan SC Foods da gıda alanında satış ortaklığı arıyor. Firma özellikle et ürünleri ve içecek alanlarında ithalat ve ihracat büyüklüğüyle ünlü. Orta büyüklüğe sahip olan firmada 160 çalışan var. Firma özellikle Afrika'ya gıda satışı yapmak için Türk firmaları ile çalışmak istiyor. Bu ve buna benzer yatırım ve ortaklık düşünen Japon şirketleri arasında 'iş planını' hazırlayanların da olduğu belirtildi. Japonya seyahati ile ilgili soruları yanıtlayan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Japon yatırımcıların Anadolu'da hem Türkiye'nin potansiyelini göreceğini hem yatırım fırsatlarını araştıracağını söyledi. Türk-Japon İş Konseyi ve Türk-Vietnam İş Konseyi düzenlediklerini söyleyen Hisarcıklıoğlu, Japonya'ya odaklanmalarının ilk nedeninin, istihdam artışını sağlayandoğrudan yatırımlar olduğunu belirtti.

TOPLANTIYA KATILMAK İÇİN 900 DOLAR ÖDEDİLER
Hisarcıklıoğlu, Japonların istekli olmasından etkilendiklerini belirterek, foruma katılanların 900 dolar ödediğini söyledi. Hisarcıklıoğlu "Türkiye'nin, kendini tanıtması lazım ama dışarıda kendimizi anlatmaya çok fırsatımız olmuyor" dedi.

 

Kaynak: Sabah

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr