Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / MISIR İLE DIŞ TİCARET 3,5 MİLYAR DOLARI BULACAK

MISIR İLE DIŞ TİCARET 3,5 MİLYAR DOLARI BULACAK

MISIR İLE DIŞ TİCARET 3,5 MİLYAR DOLARI BULACAK17.11.2009Bakan Çağlayan, Türkiye ile Mısır arasındaki dış ticaret hacminin bu yılın 9 ayında 2008'in tamamında yapılan toplam dış ticaretten 300 milyon dolar daha fazla olduğunu söyledi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, bu yıl sonuna kadar Mısır ile Türkiye'nin toplam dış ticaretinin 3,5 milyar doları bulacağını belirtti.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenen "Türkiye ve Mısır arasında işbirliği için yeni fırsatlar" konulu Türkiye-Mısır İş Forumu, TUSKON'un tanıtım filminin gösterilmesiyle başladı.

İki ülke arasındaki ticaret hacmini yeterli görmediklerini söyleyen Çağlayan, "Bugün Türkiye ile Mısır arasındaki dış ticaret hacmi bu yılın 9 ayında 2008'in tamamında yapılan toplam dış ticaretten 300 milyon dolar daha fazla hale geldi. Öyle gösteriyor ki bu yıl sonuna kadar Mısır ile toplam dış ticaretimiz 3,5 milyar doları bulacaktır" dedi.

Çağlayan, şunları belirtti:

"Bakan arkadaşım 'önümüzdeki birkaç yılda biz 5 milyar dolarlık hedef koyacağız' dedi. 'Daha evvel 2 milyar dolarlık hedefi koyduğumuz zaman bazı insanların bıyık altından güldüğünü' söyledi. Ben diyorum ki, sayın Bakan, gelin biraz daha bıyık altından güldürelim, önümüzdeki 3 yılda Mısır ile Türkiye arasındaki dış ticaret hacmi hedefini 5 değil 10 milyar dolar koyalım. Ben Türk yatırımcılarına, ihracatçılarına fazlasıyla güveniyorum. Bunu yakalayacağımız konusunda hiçbir şüphem olmadığını ifade etmek istiyorum. Gayem sizlere sadece gaz vermek değil. 7 yılda katettiğimiz mesafe, önümüzdeki yıllarda bu mesafeyi çok rahat katedeceğimizi bize gösteriyor. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır."

"Kazan kazan ilişkisi içinde ticaret yapılıyor"

Mısır ile Türkiye'nin karşılıklı "kazan kazan" ilişkisi içinde ticaret yaptığını söyleyen Bakan Çağlayan, "Sayın Bakan Mısır'daki iş imkanlarından bahsetti. Türkiye'deki yatırım imkanlarından bahsetmezsem çatlarım" diyerek Türkiye'deki yatırım imkanlarını anlattı.

Mısır'da yatırım yapan 250 Türk firmasının 50 binden fazla Mısırlıya iş imkanı sağlamasının, yapılan 2 milyar dolarlık yatırımdan çok daha fazla olduğunu ifade eden Çağlayan, "Bir kişiye sanayide istihdam sağlamak için yapılması gereken yatırım rakamı 150 bin dolardan aşağı değildir. Türk firmaların 50 bin Mısırlı'ya yarattığı istihdamın karşılığı yaklaşık 7,5-10 milyar dolarlık bir yatırıma denk gelmekte. Maşallah nazar değmesin, Allah kem gözlerden saklasın, inşallah Mısır ile olan ilişkilerimiz çok daha artacak" şeklinde konuştu.

"Mısırlı kardeşlerimiz de Türkiye'ye ilgi alaka göstermesi gerek"

Bakan Çağlayan, "Mısırlı kardeşlerimizin de biraz Türkiye'ye ilgi, alaka göstermesi gerek" dedi.

Türkiye'nin son 6 yılda 65 milyar dolar yabancı sermaye çektiğini, kriz olmaması durumunda bunun 85-100 milyar dolara çıkacağını dile getiren Çağlayan, yeni teşvik sisteminin Türkiye'de yatırım yapmayı çok cazip hale getirdiğini anlattı.

Küresel krizin etkilerini Türkiye'nin az hasarla atlattığını ve atlatmak üzere olduğunu söyleyen Çağlayan, "Bu sene hedefimiz, ihracatımızı 100 milyar doların altına inmeden 100 milyar dolar rakamında tutmaya çalışıyoruz. İnşallah bu yıl sonuna kadar 100 milyar doları aşacak ihracat rakamı ile karşı karşıya kalacağız" dedi.

Yeni ihracat stratejisi

Kapitalizmin iflası olan küresel kriz ortamında yeni dünya düzenine adapte olmak gerektiğine işaret eden Çağlayan, "Bundan sonra dış ticaretimizi belli bir stratejiye oturtarak devam ettireceğiz. Önümüzdeki 10 gün içinde kamuoyuna açıklayacağım yeni ihracat stratejimizin de bundan sona hasıl olacağını hep birlikte sizlerle paylayacağız" diye konuştu.

"Türkiye 2009'un son çeyreğinde pozitif büyümeye geçecek"

Zafer Çağlayan, IMF'nin açıkladığı rapora göre, G20 ülkeleri içinde Türkiye'nin de içinde bulunduğu 7 ülkenin 2009'un son çeyreğinde negatif büyümeyi bırakıp pozitif büyümeye geçeceğini de kaydetti.

İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) üyesi 57 ülkenin dünya milli gelirinden yüzde 7, ihracatından da sadece yüzde 8 pay aldığına dikkati çeken Çağlayan, herkesin İslam ülkeleri arasında ticareti ve iş ilişkilerini geliştirecek yeni arayışlar içinde olması gerektiğini söyledi.

Çağlayan, İskenderiye'de ticaret ataşeliği açılması konusunda kararnameyi imzaladıklarını ve önümüzdeki birkaç gün içinde orada göreve başlanacağını kaydetti.

Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Rachid Mohamed Rachid

Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Rachid Mohamed Rachid, ''Türkiyede perakende alanında faaliyet gösteren lider şirketler var. Biz iç pazarımızın gelişmesi için bu şirketlerin önemli rol oynayabileceğini düşünüyoruz. Türkiye'de daha önce yaşanmış senaryo Mısır'da da yaşanacak. Siz bu konuda tecrübelisiniz, Mısır'daki bu gelişme hamlesine sizler de katkıda bulunabilir ve sizler de bundan faydalanabilirsiniz'' dedi.

Global ekonomik krizin sonuna gelindiğini belirten Rachid, ''Bence Türk Hükümeti geçtiğimiz 18 ay içinde ekonomik kriz karşısında gayet iyi performans sergiledi. Türk Hükümetinin attığı bütün adımları, aldığı önlemleri büyük bir ilgiyle takip ettim. Hem ben hem meslektaşlarım bundan ilham aldık'' şeklinde konuştu.

Devlet başkanlarının Türkiye'den Mısır'a gelen firmaları çok yakından takip ettiğini ve sonuna kadar desteklediğini, bunun Mısır'ın resmi tutumu olduğunu ifade eden Rachid, ''Türkiye'nin Mısır'a ihracatı Mısır'ın Türkiye'ye ihracatının 5 katı ama önemli değil. Biz başka bir ülkeden satın alacağımıza Türkiye'den mal ithal etmeyi tercih ederiz'' dedi.

Rachid, iki ülke arasındaki potansiyelin çok büyük olduğunu belirterek, Mısır pazarında çok daha fazla söz sahibi olmaları için Türk iş adamlarının attığı adımları desteklediklerini kaydetti.

TİM  Başkanı Mehmet Büyükekşi

Türkiye ile Mısır arasında son yıllarda dış ticaret hacminde ciddi anlamda bir yükseliş yaşandığını ve yatırım alanında da önemli canlanma gördüklerini ifade eden TİM  Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Mısır'a yatırım yapan Türk firmalarının sayısı her geçen gün daha da artıyor. Temennimiz iki ülke arasındaki işbirliği imkanlarının daha da artması" dedi.

Büyükekşi, Mısır'da yatırım yapan Türk firmalarının yatırım değerinin 2 milyar doların üstüne çıktığını, Mısır'ın iş gücü ve enerji maliyetlerinin sağladığı avantajların Türk firmalarını Mısır'a çeken en büyük avantajlar arasında olduğunu, gümrük vergilerine takılmadan AB ve Afrika ülkelerine ihracat yapma fırsatı yakalayabildiklerini kaydetti.

Mısır'daki iş gücü konusunda Türk firmalarının birtakım sıkıntılar yaşadığına da işaret eden Büyükekşi, "İş gücünün niteliklerinin artırılması ve geliştirilmesi konusunda belli programların olması gerekiyor. Bu konuda Mısırlı dostlarımızdan yardım ve destek bekliyoruz" dedi.

Büyükekşi, ayrıca perakende sektörünün gelişmesi için yüksek gümrük vergilerinin, özellikle hazır giyimde tekrar gözden geçirilmesini beklediklerini belirtti.

Mısırlı yatırımcıları da Türkiye'de görmek istediklerini ifade eden Büyükekşi, "Küresel krize rağmen 2009'un 9 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre Türkiye'nin Mısır'a ihracatı 2,1 milyar doları geçti. İki ülke arasındaki işbirliği imkanları artarak devam edecek" diye konuştu.

TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral

TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral da, TUSKON olarak Mısır'ı Afrika'nın giriş kapısı ve Afrika'daki en önemli iş ortakları olarak gördüklerini belirtti.

Yaklaşık 250 Türk firmasının Mısır'da yatırım yaptığını ifade eden Meral, "Mısır, 20 ülkenin oluşturduğu büyük bir topluluğun içinde olması nedeniyle büyük bir fırsat barındırıyor. Bu 20 ülkeye iş adamlarımızın gümrüksüz erişme imkanı oluyor" dedi.

Meral, Türk müteahhitlik şirketlerinin de dünyanın birçok noktasında Mısırlı firmalarla ortak yatırımlara imza atacaklarına inandıklarını vurguladı.

Rızanur Meral, "Mısır'ın Türk makine sanayine ihtiyacı olacağına, hatta orada imalata başlanacağına inanıyoruz. Türk firmalarını Mısır'da yatırım yapmaya davet ediyoruz" dedi.

Mısır Endüstriyel Kalkınma Otoritesi Başkanı Amr Assal ise son üç yılda Mısır'da Türk yatırımlarının üç kat arttığına işaret ederek, tekstil, ulaştırma, otomotiv, küçük ev aletleri gibi çok çeşitli alanlarda faaliyet gösteren Türk firmaları bulunduğunu anlattı.

Kaynak: Dünya

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr