Dış Ticaret Müsteşarlığı yetkilileri, mısır, patates, soya, ve kanola yüklü 15 geminin beklediğini belirtti.
Şu anda açık denizlerde olan ve Türkiye'ye birkaç gün içinde gelmesi beklenen 20 civarında da daha GDO'lü ürün yüklü gemi bulunduğu kaydediliyor. Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü ise "İsterlerse 6 ay beklesinler; yönetmeliğe uygun değilse giremez" diyerek vatandaşı rahatlattı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, GDO'lü ürün yüklü gemilere, "bu seferlik" izin talebini reddettiğinin ortaya çıkmasıyla birlikte gazeteciler 2 gündür, GDO'lü ürün yüklü gemilerin hangi limanlarda beklediğini ve hangi firmalara ait olduğunu araştırıyor. Gümrükler Genel Müdürlüğü yetkilileri, sayım ve kontrol için gümrüğe başvuru yapılmadan kendi görev ve sorumluluk alanına girmeyeceği için GDO'lü ürün yüklü gemiler hakkında bilgi sahibi olmadıklarını ileri sürdü.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilileri de kendilerine, 30 Ekim'de yürürlüğe giren yönetmeliğin uygulanmasının "biraz ertelenmesi" için başvuran ithalatçı firmaların kimliğini gizledi. Ancak Dış Ticaret Müsteşarlığı yetkililerinden sızan bilgiye göre Erdoğan'ın girişine izin vermediği bu gemilerin, Mersin Limanı'nda beklediğini belirtti. GDO içeren mısır, patates, soya ve kanola yüklü olduğu belirtilen gemi sayısının 15 olduğu vurgulandı. Bu gemilerin, dünyaya GDO'lü ürün ihraç eden ABD ve Arjantin'den denize açıldığı belirtiliyor.
Öte yandan iş çevrelerinde konuşulanlara göre yönetmeliğin ithalatçı firmaların, "Şu an açık denizlerde olan, bir hafta içinde gelmesini beklediğimiz mallarımız var. Ne yapacağız bilmiyoruz. Siparişi verdik parasını ödedik; geri de çeviremiyoruz" diyerek, yönetmeliğin alelacele yürürlüğe girmesinin kendilerini zor durumda bıraktığını söyledikleri kaydediliyor.
BAŞVURU YAPMADAN BEKLİYORLAR
Gemilerin, hangi firmalara ait olduğu bilgisine ulaşılamazken, rahatlatan açıklama Tarım Bakanlığı'ndan geldi. Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü yetkilileri, "GDO'lü ürün yüklü gemiler, istedikleri kadar bekleyebilirler. Yönetmelik yürürlüğe girdi. Standartlara uygun değillerse giremezler" dedi.
Belirlenen kota oranı olan binde 9'un altında GDO taşıdığını beyan eden firmaların, gerekli evrakları tamamlayıp, numune alma aşamasına gelme
sürecinin de 4-5 günü bulduğunu kaydeden Bakanlık yetkilileri, "Yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra, bize ulaşan bir başvuru henüz yok. Ama birkaç gün içinde başvuru bekliyoruz" bilgisini verdi.
GEMİLERİ ERDOĞAN DURDURMUŞTU
Başbakan Erdoğan, pazartesi akşamı yapılan AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında konunun gündeme gelmesi üzerine Tarım Bakanı Mehdi Eker'i aramış ve yönetmelik hakkında bilgi almıştı. Bakan Eker, yönetmeliğin GDO'lü ürün girişine engel olduğunu ancak bunun vatandaşa farklı aksettirildiğini belirterek, "İçeriye de dışarıya da yaranamadık. GDO'lü ürün yüklü gemiler gümrükte bekliyor. İthalatçıfirmalar da yönetmeliğin uygulanmasının biraz ertelenmesini istiyor" demişti.
Bunun üzerine Erdoğan, "Yönetmelik yürürlüğe girdiğine göre erteleme olmaz. Sözkonusu olan insan sağlığı, gemilerdeki ürünlerin girişine izin vermeyin" talimatı vermişti.
Kaynak: Dünya Bülteni/Okan Haksever/ DenizHaber.com