Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / KOTİL: KRİZE RAĞMEN YATIRIM YAPAN TEK HAVAYOLU ŞİRKETİYİZ

KOTİL: KRİZE RAĞMEN YATIRIM YAPAN TEK HAVAYOLU ŞİRKETİYİZ

KOTİL: KRİZE RAĞMEN YATIRIM YAPAN TEK HAVAYOLU ŞİRKETİYİZ10.11.2009THY Genel Müdürü Kotil, Madrid-İstanbul seferlerine başlamasının 25. yılı dolayısıyla Madrid'de basın toplantısı düzenledi.

MADRİD - Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, "Krize rağmen yatırım yapan, yeni destinasyonlar açan ve en hızlı büyüyen tek havayolu şirketiyiz" dedi.

Kotil, Madrid-İstanbul seferlerine başlamasının 25. yılı dolayısıyla Madrid'de basın toplantısı düzenledi. THY'nin tanıtımı, vizyonu ve hedefleriyle ilgili sunum yapan Kotil, THY'nin 2006 yılında özelleştirilmesinden sonra "kurumsal mantalitenin tamamen değiştiğini" ve "yolcuların patron olduğu bir anlayışın geldiğini" söyledi.

THY'nin 1984 yılı kasım ayında başlattığı Madrid-İstanbul seferlerinin ilk olarak haftada 3 uçuş olarak yapıldığını, şimdi ise haftada 10 uçuşun bulunduğunu kaydeden Kotil, 2008'de Madrid'den toplam 43 bin yolcu taşıdıklarını, 2009'un ilk 10 ayına göreyse bu sayının 53 bine çıktığını kaydetti.

İspanya'daki ikinci destinasyonlarının Barcelona olduğunu ve Barcelona-İstanbul seferlerinin başlamasının da 10. yılının kutlandığını hatırlatan Kotil, Madrid ve Barcelona'dan sonra, İspanya'da yeni direkt destinasyon olarak Sevilla, Malaga ve Bilbao'yu düşündüklerini açıkladı. 

Şirketin kuruluşundan bugüne gelişimini özetleyen Kotil, Avrupa Havayolları Birliği (AEA) içinde en büyük 4. havayolu şirketi olan THY'nin hava trafiği ile yolcu sayısında en hızlı büyüyen tek firma olduğunu kaydetti. İstatistiklere göre, THY'nin 2003-2008 yıllarında yolcu sayısı toplam yüzde 116 (dış uçuşlarda yüzde 114, iç uçuşlarda yüzde 118) arttı ve son 3 yılda dış hatlar transit yolcu sayısı yüzde 170'lik artış gösterdi.

Kotil, İstanbul'u "dünyanın her yönüne uçulabilen bir merkez" olarak tanımladı ve dış hatlar transit yolcularına büyük önem verdiklerini, bu anlamda da son olarak geçen ekim ayında Güney Kore'nin Asiana Havayollarıyla ortak uçuş anlaşması imzaladıklarını kaydetti.

THY'nin "gurur duyduğu" özelliklerinden birinin "taze ve sağlıklı yemek servisi" olduğunun altını çizen Genel Müdür Kotil, "THY'nin sunduğu kaliteli yemek servisinden dolayı, diğer birçok havayolu şirketi Türkiye'ye olan uçuşlarında yemek kalitelerini yükseltmek zorunda kaldı" dedi.

Avrupa'da bazı havayolu şirketlerinin, yolculardan uçak bileti dışında bagaj ücreti de alma yönünde çalışmalar başlattığının hatırlatılması üzerine ise Kotil, "böyle bir uygulamanın THY içinde asla düşünülemeyeceğini" belirtti. Kotil, "Bizde bagaj ve yemek gibi her şey uçak biletine dahildir. Biz, bagaj parası almak gibi uygulamaların tersine, internet servisi vermek gibi hizmete yönelik yatırımlarımızı artırıyoruz" diye konuştu.

Kotil, şubat ayında Amsterdam'da meydana gelen kazayla ilgili bir soru üzerine de, ilk günlerde yolcu oranının etkilendiğini, ancak şu an için hiçbir etkilenmenin söz konusu olmadığını belirtti. Kotil, güvenlik konusuna büyük önem verdiklerini ve buna yönelik yatırım yaptıklarını da söyledi.

Kaynak:Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr