Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / ABDEN BULGARİSTAN İLE ORTAK PROJELERE 6,2 MİLYON EURO HİBE

ABDEN BULGARİSTAN İLE ORTAK PROJELERE 6,2 MİLYON EURO HİBE

ABDEN BULGARİSTAN İLE ORTAK PROJELERE 6,2 MİLYON EURO HİBE09.11.2009Avrupa Birliği (AB), Bulgaristan ile Türkiye arasında sosyal ve ekonomik alanlarda yapılacak ortak projeleri 6.2 milyon euroluk hibeyle destekleyecek.

İlk teklif çağrısı yayımlanan "Bulgaristan-Türkiye Sınırötesi İşbirliği Programı", iki ülkenin kamu kurumlarından doğa, kültür, eğitim ve sağlık kuruluşlarına; halk merkezlerinden iş ve işçi bulma kurumlarına kadar çok çeşitli kesime proje başına 600 bin euroya kadar finansman imkânı sunuyor. Programla Türkiye'den Edirne ve Kırklareli, Bulgaristan'dan da Hasköy, Yanbol ve Burgaz'da yürütülecek projeler desteklenecek. Bu projelerle sosyo-ekonomik kalkınma, yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, toplumlar arası uyum ile doğal, kültürel, tarihsel mirasın korunması amaçlanıyor. Programdan örneğin iki ülke arasında sosyal kalkınma ve yakınlaşma amacı taşıyan projeler 10 bin-100 bin euro arasında, ortak ekonomi potansiyelini artırmak için altyapı desteği sağlayanlar 100 bin-600 bin euro arasında destek alabilecek.

AB'nin mali yardım aracı olan IPA'nın destek verdiği alanlardan biri olan bölgesel ve sınır ötesi işbirliği kapsamında bir süredir Bulgaristan ile Türkiye arasındaki ortak projeler destekleniyor. Bu programın toplam bütçesi AB desteğinin yanında ulusal bütçelerden ayrılan rakamlarla birlikte 2004-2006 döneminde 19.5 milyon euro ve 2007-2009 dönemi için de 11.8 milyon euro oldu. Geçen günlerde 2007-2009 dönemine ilişkin yapılan ilk proje çağrısı altında projelere sağlanacak destek ise 6.2 milyon euro olarak açıklandı. Bu finansmandan yararlanmak için belirlenen iki temel öncelik altında Türk ve Bulgaristan tarafının belli bölgelerde gerçekleştirmek üzere proje yapması gerekiyor. 

 

Başvurular 28 Aralık'a kadar alınacak

Alanına göre 6 ile 24 ay arasında değişen sürelerde sürdürülecek projelerden en çok kaynağı, ortak ekonomik potansiyelin artırılmasına yönelik altyapı çalışmalarıyla çevre, doğa, tarihi ve kültürel mirasın korunmasına ilişkin yapılacak yatırım projeleri alacak. 28 Aralık tarihine kadar başvuruları alınacak projelerin hangi konulara ilişkin gerçekleştirilebileceği de örneklendirildi. Sayılan örnekler arasında "su baskınlarının etkilerinden sürekli korunmayı amaçlayan faaliyetler, ortak ders kitaplarının oluşturulması, kuş hayranları ve fotoğrafçılar için gözetleme yerlerinin oluşturulması, köy turizmine dönük yatırımlar, iklim değişikliğinin bölgeye etkilerinin araştırılması, köy turizmine ilişkin yatırımlar yapılması, insan kaynaklarının geliştirilmesi için ortak sistemler kurulması, organik çiftçilik, balıkçılık, tarım ve sebzecilik gibi küçük ölçekli altyapı yatırımları" gibi başlıklar dikkat çekiyor.

Kaynak: Referans

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr