Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / TÜRKİYE DIŞ TİCARETTE GİDEREK AVRUPAYA DAHA AZ BAĞIMLI HALE GELİYOR

TÜRKİYE DIŞ TİCARETTE GİDEREK AVRUPAYA DAHA AZ BAĞIMLI HALE GELİYOR

TÜRKİYE DIŞ TİCARETTE GİDEREK AVRUPAYA DAHA AZ BAĞIMLI HALE GELİYOR09.11.2009

Avrupa Birliği'ne (AB) göre, komşu ülkelerle ticaretini artıran Türkiye, dış ticarette, Avrupa ülkelerine gittikçe daha az bağımlı hale geliyor. Avrupa Birliği Komisyonu Dış Ticaret raporundan derlenen bilgiye göre, Türkiye'nin, geleneksel ihracat pazarı olan Avrupa ülkelerine bağımlılığı son yıllarda aşamalı olarak azaldı. Avrupa ülkelerine ihracat azalırken, Türkiye'nin komşu ülkeleriyle son yıllarda gerçekleştirdiği dış ticaret ikiye katlandı. Özellikle Irak ile yapılan dış ticaretin büyük bir artış trendi içinde  olduğuna dikkat çekiliyor.

AB, Türkiye'nin, son yıllarda küresel dış ticaret pazarlarını çeşitlendirme yolunda yeni arayışlara girdiğini vurgulayarak, yeni pazar bulma stratejisinin başarıya ulaştığını belirtti. Avrupa ekonomisindeki daralmanın, yeni pazar arayışlarını zorunlu hale getirdiği belirtilirken, Türkiye'nin komşu ülkeler başta olmak üzere, bölgesel-çevresel pazarlar ve yeni ürünlerle dış ticaret yapma gayretinin, dış ticaret hacmini de arttırdığına dikkat çekildi. AB'den Türkiye'ye yönelik yatırımlardaki artış trendinin aynen devam ettiği, daha önce Türkiye'nin yüzde 50'sini oluşturan ihracat kompozisyonunun ise yüzde 50'nin altına inmekte olduğu vurgulanıyor.

AB'ye göre, Türkiye'nin dış ticaret pazarlarını çeşitlendirmesi, küresel krizi atlatmasına da yardımcı oluyor. Kriz döneminde Avrupa'dan gelen talebin azaltmasının, Türkiye'nin, Asya, Latin Amerika ve Afrika gibi yeni pazarlara yönelmesine katkıda bulunduğu ifade edildi. Türkiye İhracatçılar Meclisi de, Ekim ayında, ilk kez aylık bazda ihracatın geçen yıla göre artış gösterdiğini açıklamıştı. İhracatın artışında, komşu ülkeler ile yapılan ticaretin etkili olduğu vurgulanmıştı. AB'ye göre, Türkiye'nin, yıllık ithal talebi 250 milyar doların üzerinde olan komşu ve çevre ülkeleriyle ticari ilişkileri, Komşu ve çevre ülkelerle Ticareti Geliştirme Stratejisi çerçevesinde geliştirilme potansiyeline sahip bulunuyor. Türk Lirası'nın aşırı değerlenmemesi, dinamik ihracat şirketlerinin sanayi ağırlıklı ürünlere yönelmelerinin, Türkiye'nin küresel ticaretteki rekabet avantajını güçlendiği belirtiliyor.

Komşu Ülkeler Ön Hat Ülkeleri kavramıyla, Türkiye ile arasında geçiş zorluğu olmayan ve başka bir ülke üzerinden geçmeksizin doğrudan kara ve yakın deniz bağlantısı vasıtasıyla Türkiye ile ortak sınıra sahip ülkeler olarak tanımlanıyor. Komşu ülkeler grubuna ise Azerbaycan/Nahçivan Özerk Cumhuriyeti, Gürcistan, İran, Irak, Suriye, KKTC, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Rusya Federasyonu ve Ermenistan olarak sıralanıyor. Çevre Ülkeler kavramıyla ise Türkiye ile ortak bir sınıra sahip olmamakla birlikte gerek coğrafi, gerek kültürel ve tarihsel yakınlığı bulunan ve belirli bir nüfus ve ekonomik potansiyeli olan ülkeler olarak tanımlanıyor. Çevre ülkeler, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Tacikistan, İsrail, Suudi Arabistan, Ürdün, Lübnan, Mısır, Moldova, Makedonya olarak belirtiliyor.

Kaynak: Referans

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr