Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / YILDIRIM, KKTC SMART BİNASINI HİZMETE AÇTI

YILDIRIM, KKTC SMART BİNASINI HİZMETE AÇTI

YILDIRIM, KKTC SMART BİNASINI HİZMETE AÇTI27.10.2009Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kıbrıs'ın bütününde en gelişmiş hava trafik kontrol merkezinin KKTC'de açıldığına işaret ederek, bunun, sürekli olarak KKTC'nin hava sahasını karartmaya çalışanlara, uluslararası kurallara, komşuluğa ve insanlığa uymayan faaliyetler içinde bulunanlara verilecek en güzel cevap olduğunu söyledi.

Yıldırım, KKTC'den ayrılmadan önce Ercan Havaalanı'ndaki SMART binasının açılış törenine katıldı. KKTC Başkanı Derviş Eroğlu'nun da katıldığı tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ulaştırma Bakanı Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, binanın temelini de kendisinin attığını anımsatarak, açılışı yapmaktan mutlu olduğunu kaydetti. Yıldırım, merkezle, havacılığın daha güvenli hale geleceğinin altını çizdi.

Hava trafik kontrol merkezinin bölgede en gelişmiş merkez olduğunu belirterek, Rum tarafının KKTC hava sahasını karartma faaliyetlerine atıfta bulunan Yıldırım şöyle konuştu:
"Sürekli olarak Kıbrıs'ın (KKTC) hava sahasını karartmaya çalışanlara, her fırsatta uluslararası üst geçişlerde ve iniş kalkışlarda olumsuz şekilde müdahalede bulunanlara verilecek en güzel cevap; işte en gelişmiş, en güzel hava trafik yönetim merkezidir, burada... Güney'in de, Kuzey'in de, adanın en gelişmiş hava trafik kontrol merkezi..Bu gibi uluslararası kurallara uymayan, komşuluğa da, insanlığa da uymayan faaliyetler içinde bulunanlara verilecek en güzel cevaptır diye düşünüyorum."

Türkiye'de hava trafik ve sivil havacılığın, son birkaç yılda dünyadaki gelişmelerin aksine çok büyük gelişme kat ettiğini anlatarak, gelişmelerden örnekler veren Yıldırım, Türkiye'de bugün 45 havaalanından uçuş yapıldığını, aynı gelişmenin KKTC'de de görüldüğünü söyledi. KKTC'de 2002 yılında Ercan Havaalanı'na sadece 2 havayolunun Türkiye'deki 5 noktadan tarifeli sefer yaparken, bugün 4 hava yolunun Türkiye'deki 11 merkezden KKTC'ye düzenli seferler yaptığını kaydeden Yıldırım, 2002'de hafta 41 sefer yapılırken, bugün bu sayının 201'e çıktığına işaret etti.

"İşte gelişmenin ne denli çarpıcı olduğu bu trafik rakamlarından da kolayca anlaşılıyor" diyen Yıldırım, KKTC'ye sadece İngiltere'den yapılan charter seferlerinin, Almanya, İran ve başka ülkelerden de yapılacağını söyledi.

Türk havacılığının, dünya otoritelerinin tahminlerinin çok ötesinde geliştiğini ifade eden Bakan Yıldırım, 2003'te sivil havacılıkta başlatıkları serbestleşme uygulamalarıyla birlikte, dünya sivil havacılık otoritelerinin, "2005-2015'te iç hatlarda toplum uçuşlar 55 milyon olur" şeklindeki tahminleri 10 yıl öne getirdiklerini ve bu tahminleri 2005'te geçtiklerini, şu anda 80 milyon civarında yıllık uçuş olduğunu kaydetti.

Havaalanı kapasitelerinin yap-işlet devret modeliyle 2 katına; çalışan sayısının 48 binden 100 bine, havacılıktaki cironun 2 milyon dolardan 9 milyar dolara çıkarıldığını anlatan Yıldırım, "İşte 4-5 yıl içerisinde kat edilen gelişme böyle" dedi. Türkiye'de günlük uçak trafiğinin 3 bin 300'ün üzerine çıktığına, bu sayının ABD'nin 2002'deki uçak trafiği değerlerine eşit olduğuna işaret eden Yıldırım, havacılıkta 2023 vizyonu tahminlerinin, Türkiye'nin büyümesine ve gelişmesinde paralel olarak devam edeceğini söyledi.

Bakan Yıldırım, Türkiye'nin, yıllık 350 milyon yolcuyu, 6 milyon ton yükü sevk ve idare edecek en az bir havaalanına 2023'e kadar sahip olacağını belirtti. Havacılığın, dünyada krizle yüzde 3 ile 6 arasında küçülürken, Türkiye'de 6 ile 14 arasında büyümeye devam ettiğini ifade eden Yıldırım, bunun da Türkiye ve KKTC'de krize rağmen büyümenin açık bir göstergesi olduğunu söyledi.

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy da, açılışı yapılan hava trafik kontrol merkezinin henüz Türkiye'de tamamlanmadığına işaret ederek, bunun, Bakan Yıldırım'ın "Türkiye'de ne varsa KKTC'de de eş zamanlı o olacak" prensibinin önüne geçtiğini kaydetti. Taçoy, KKTC'nin tanınmadığını, ancak her gün hava sahasında 600 uçağa hizmet verdiğini belirtti.

Kaynak: Ulaştırma Bakanlığı


Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr